Thursday, 13 October 2022

Όταν ο ύπνος... δεν παίρνει τα παιδιά και... το χαμομηλάκι (Matricaria Chamomila)

Οι διαταραχές ύπνου στην παιδική και την εφηβική ηλικία έχουν μελετηθεί λιγότερο από εκείνες των ενηλίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια καταγραφής και ταξινόμησης.

Insomnia in Children

Οι δυσκολίες στη μελέτη των προβλημάτων ύπνου κατά την παιδική ηλικία προέρχονται από το γεγονός ότι οι γονείς και συχνά οι ειδικοί τις θεωρούν μεταβατικές, που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν. Το ίδιο το παιδί δεν παραπονείται και δεν ζητάει βοήθεια και πρέπει να περιμένουμε την εφηβεία για να εκφραστούν τα υποκειμενικά ενοχλήματα.
Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες από τις διαταραχές είναι πράγματι μεταβατικά φαινόμενα, αντιδραστικά προς το περιβάλλον ή συνδεόμενα με συναισθηματικές - αναπτυξιακές φάσεις του παιδιού. Η πρόγνωση σε αυτή την περίπτωση είναι καλή και συνήθως αρκεί η τροποποίηση ορισμένων περιβαλλοντικών συνθηκών για να μειωθούν οι επιπτώσεις στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας.
Άλλες διαταραχές όμως είναι σοβαρότερες γιατί μειώνουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του παιδιού και τείνουν να εγκατασταθούν και να το συνοδεύουν μέχρι την ενήλικη ζωή.
Είναι γνωστό ότι παιδιά της ίδιας ηλικίας παρουσιάζουν μεγάλες ατομικές διαφορές στις ανάγκες και τις συνήθειες ύπνου. Η ιδιοσυγκρασιακή δομή του παιδιού αλλά και η μεγάλη εξάρτησή του από τους γονείς συνδέονται άμεσα για να καθορίσουν τις συνήθειες ύπνου.
Πρέπει επίσης να τονιστεί η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισης στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου στα παιδιά. Παιδίατροι, πνευμονολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, οδοντίατροι, παιδονευρολόγοι, παιδοψυχίατροι, μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους ή σε συνεργασία, ή να παραπέμψουν σε ειδικευμένα κέντρα το παιδί με προβλήματα ύπνου.
 
Βρεφική ηλικία 
Γνωρίζουμε ότι το νεογέννητο κοιμάται 16-17 ώρες την ημέρα σε τρίωρους κύκλους κατανεμημένους όλο το 24ωρο. Στους 2-3 μήνες η διάρκεια ύπνου είναι 15 ώρες και οι περίοδοι ύπνου αρχίζουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια τη νύχτα.
Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων σε σχέση με την ηλικία ομαλοποίησης του ύπνου, αλλά τα αγόρια ξυπνούν συχνότερα από ό,τι τα κορίτσια. Ο αριθμός των νυχτερινών ξυπνημάτων δεν έχει σχέση με τη διάρκεια...
περισσότερα εδώ 
Matricaria Chamomilla
Το χαμομήλι είναι αντισπασμωδικό, στομαχικό, απολυμαντικό, κατά του κρυολογήματος, κατά των κολικών, κατά των ρευματισμών, κατά των φλογώσεων. 
Είναι ακόμα τονωτικό, χωνευτικό, κατά της κράμπας του στομάχου, κατά της ανορεξίας, κατά της δυσκοιλιότητας. Είναι διουρητικό, αντιπυρετικό, κατά της δυσμηνόρροιας, κατά του υστερισμού.
Τα καταπλάσματα με χαμομήλι και το λάδι είναι αντιαρθριτικά και αντιρρευματικά. 
Το χαμομήλι είναι κατά της παραλύσεως της γλώσσας. Χρησιμοποιείται σαν έγχυμα (τσάι) σε μισό κιλό βραστό νερό (1-2 ποτήρια την ημέρα) και διπλή δόση για κομπρέσσες και μπάνιο. Συνίσταται για την ανορεξία και την δυσπεψία. 

Μια κούπα το βράδυ για την αϋπνία, το άγχος και το στρές. Προσθέστε 200-400 ml στραγγισμένο έγχυμα στο νερό που πλένετε το μωρό το βράδυ πριν κοιμηθεί. 
Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική σαν εκχύλισμα, σαν βάμμα για την αϋπνία και την ένταση. Διαλύστε 5-10 σταγόνες βάμματος σε ζεστό νερό για την επιπεφυκίτιδα και τα κουρασμένα μάτια. Γίνεται κρασί χαμομηλιού (30-60 γρ. σε κρασί ενός λίτρου) Σιρόπι χαμομηλιού. Το αιθέριο έλαιό του (1-2 σταγόνες σε ζεστό νερό) για την βαριά ρινικλή καταρροή, το άσθμα, τον κοκκύτη.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ αποφεύγετε την χρήση χαμομηλιού κατά την εγκυμοσύνη, επειδή είναι διεγερτικό της μήτρας.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki