Sunday 9 September 2012

Σχολικός εκφοβισμός

της Αλεξάνδρας Καππάτου,
Ψυχολόγου - Παιδοψυχολόγου


Τι νοείται ως σχολικός εκφοβισμός
Ο σχολικός εκφοβισμός   είναι μια πραγματικότητα που απασχολεί πολλούς γονείς σε όλα τα κράτη  του κόσμου. Είναι η χρήση βίας μεταξύ μαθητών με σκοπό να προκαλέσει  στους άλλους πόνο και αναστάτωση. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ  αυτά τα φαινόμενα είναι σχετικά πιο συνηθισμένα σε σύγκριση με την  ελληνική πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια όμως το πρόβλημα  εμφανίζεται και στον τόπο μας με αυξανόμενη συχνότητα.

Θύτες και θύματα

Όλα τα παιδιά μπορεί να  παίξουν κατά καιρούς τον πρώτο ή το δεύτερο ρόλο. Ο θύτης μπορεί να  γίνει θύμα κάποιων ισχυρότερων. Το θύμα μπορεί με τη σειρά του να γίνει  θύτης μόλις του δοθεί η ευκαιρία στην αντιπαράθεση με κάποιους  ασθενέστερους.

Πως θα διαπιστώσετε αν το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού

Πολύ συχνά οι μαθητές  αποσιωπούν αυτό που τους συμβαίνει γιατί δεν θέλουν να εμπλέξουν τους  γονείς τους είτε επειδή  ντρέπονται είτε επειδή φοβούνται. Έτσι,  υποφέρουν σιωπηλά.
Αν διαπιστώσετε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά  του παιδιού, τότε ίσως  θυματοποιείται στο σχολείο. Σε αυτή την  περίπτωση το παιδί μπορεί να κάνει κάτι από τα εξής:

Τι συνιστώ να κάνετε

- Όταν  διαπιστώνετε ότι  το παιδί σας πέφτει θύμα βίαιης συμπεριφοράς, είτε στην αυλή του  σχολείου είτε γενικά στο σχολικό περιβάλλον, πρέπει να διερευνήσετε τι  ακριβώς έχει συμβεί.
- Στη συνέχεια να απευθύνεστε στο βασικό καθηγητή του παιδιού σας και στο διευθυντή του σχολείου.

Πώς να το χειριστείτε με το παιδί σας

- Συζητείστε με το παιδί σας για τα συναισθήματά του – Διαβεβαιώστε το ότι δεν ευθύνεται το ίδιο – Να είστε δίπλα του – Αποθαρρύνετέ το από το να χρησιμοποιεί εκφοβιστική συμπεριφορά και εκείνο.

Αν το παιδί σας εκφοβίζει άλλα παιδιά

Η ανησυχία για τη βία στο  σχολείο  δεν αφορά μόνο τους γονείς των παιδιών που πέφτουν θύματα  εκφοβισμού, βίας ή αποκλεισμού, αλλά και τους γονείς των παιδιών που  εκφοβίζουν.  Πολλοί είναι οι λόγοι που ένας έφηβος οδηγείται σε αυτή τη  συμπεριφορά. Πιθανόν από την οικογένειά του να λείπουν κάποια βασικά  εξισορροπητικά στοιχεία. Για παράδειγμα αν ο ένας γονιός λείπει ή  πέθανε, αν η οικογένεια περνά πολλές οικονομικές δυσκολίες, αν κάποιος  είναι άρρωστος και το παιδί νιώθει τρομερή ανασφάλεια, είναι πολύ πιθανό  στην εφηβεία κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες  να εκφράσει τη δική  ανασφάλεια και θλίψη με επιθετικότητα Η  επιθετική συμπεριφορά αποτελεί  την έκφραση της ανάγκης του εφήβου  να επιβληθεί.

kidsweb.gr

2 comments:

  1. Υστερα απο αρκετη απουσια καλοκαιριου περνώ απο τους φιλους να μαθω νεα τους και να ευχηθω για το νεο μηνα.Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι όμορφος , γεμάτος με τύχη και πολλά χαμόγελα γιατί χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα θετικής ενέργειας!Καλό μας μήνα λοιπόν -καλη εβδομαδα με υγεια πανω απ όλα και καλο φθινοπωρο!
    Παντα οι αναρτησεις σου εκλεκτες!!!

    ReplyDelete
  2. αυτό το θέμα μας προβληματίζει στο σχολείο... βέβαια στο δημοτικό τα κρούσματα βλέπω (και θέλω να πιστεύω) ότι είναι λίγα.. αλλά.. ποιος ξέρει;;...καλόν είναι να προσέχουμε!!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki