Σαν φούρνιζαν οι παλιές μανάδες,
τελευταία έβαζαν στο φούρνο την προπύρα
που την άφηναν έξω-έξω, κοντά στην πόρτα του φούρνου.
που την άφηναν έξω-έξω, κοντά στην πόρτα του φούρνου.
ΠΡΟΠΥΡΑΑρχαία ελληνική συνταγή ψωμιού που φτιάχνεταιστις Σπέτσες! Ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά από γλυκάνισο και πιπέρι |
Μυρωδάτη Σπιτική Λαγάνα |
Το σπίτι όλο μοσχοβόλαγε
απ' τ΄ αχνιστό ψωμί,
και στο μυαλό
και στην καρδιά
οι αναμνήσεις από τις ευωδιές του σπιτικού
ανεξίτηλα καταγράφονταν.
.
Σπιτική λαγάνα λοιπόν.
Σπιτική λαγάνα λοιπόν.
.
Πανεύκολη στο πλάσιμο και στο ψήσιμο.
Λίγα τα υλικά, φτηνά, αλλά πλούσιο και γευστικό το αποτέλεσμα - αλευράκι ένα κιλό, για τις χρήσεις όλες
- νερό, δυο ποτήρια ζεστό, όχι να καίει
- μαγιά, ένα φακελάκι
- σουσάμι και αλατάκι
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 2 ποτήρια το νερό.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια γουβίτσα.
Εκεί μέσα ρίχνουμε το αλάτι.
Γεμίζουμε μισό ποτήρι με το νερό που έχουμε ζεστάνει και εκεί μέσα διαλύουμε καλά τη μαγιά.
Ρίχνουμε αυτό το νερό στο μπωλ κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια μας αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή.
Ρίχνουμε αυτό το νερό στο μπωλ κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί, ώστε η ζύμη μας να μην κολλά στα χέρια μας αλλά ούτε και να είναι πολύ σφιχτή.
Χωρίζουμε σε κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που έχουμε) τη ζύμη και ανοίγουμε το κάθε ένα με τον πλάστη σε σχήμα λαγάνας.
Βάζουμε τις λαγάνες στα ταψιά και τα τυλίγουμε με κουβέρτες.
Όταν διπλασιαστεί ο όγκος τους, τις πατάμε με τα δάχτυλά μας να κάνουν γουβίτσες και τις τρυπάμε που και που με ένα πιρούνι.
Κατόπιν με ένα πινέλο τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!
Και καλή μας όρεξη!!
κατά την ταπεινή μου άποψη η προπύρα δεν έχει καμία σχέση με καμία λαγάνα και με κανένα άλλο είδος ψωμιού που ξέρω. Όποιος έχει φάει προπύρα καταλαβαίνει πολυ καλά τι εννοώ.
ReplyDeleteΚαλημέρα Τζένη :-)
Delete