Friday, 12 July 2013

Το παιδάκι σας είναι ευτυχισμένο;

Σύμφωνα με τη δρ. Φραν Γουόλφις, ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και οικογενειών, ξέρετε ότι κάνετε καλή δουλειά σας γονιός, όταν το παιδί σας είναι χαρούμενο. Για να το διαπιστώσετε, πρέπει απλώς να απατήσετε «ναι» στις ακόλουθες ερωτήσεις: 

  1. Είναι το παιδί ομιλητικό, τρυφερό, ζωηρό, ενθουσιώδες και δραστήριο;
  2. Έχει το θάρρος να επικοινωνεί ευθέως μαζί σας; Η επικοινωνία είναι ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος να εξερευνήσετε τι το κάνει ευτυχισμένο και τι όχι, τι μπορείτε να αλλάξετε για να γίνει πιο χαρούμενο.
  3. Έχει φίλους και δέχεται προσκλήσεις για πάρτι και παιχνίδι; Στην περίπτωση που δεν νιώθει ιδιαίτερη αποδοχή από τους συνομηλίκους του, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του;
  4. Όταν είστε όλοι στο σπίτι, το παιδί ασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν όλη την οικογένεια (ή μήπως απομονώνεται στο δωμάτιό του);
  5. Ακολουθεί το πρόγραμμα του φαγητού και του ύπνου του; Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα, μία από τις πρώτες ενδείξεις είναι ότι αρχίζει να έχει προβλήματα με το φαγητό και τον ύπνο (τρώει και κοιμάται υπερβολικά ή ελάχιστα).
  6. Έχει σταθερή πρόοδο στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητές του; Εάν είναι καλός μαθητής, σας μιλά συχνά με ενθουσιασμό για  όσα το ευχαριστούν στο σχολείο;
  7. Μιλά αισιόδοξα για την καθημερινότητα και τη ζωή του, χωρίς να παραπονιέται;
Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι χαρούμενος συνέχεια. Σίγουρα υπάρχουν (ή θα υπάρξουν) στιγμές που το παιδί σας θα νιώθει απογοήτευση, λύπη ή θυμό. Δουλειά του γονιού είναι να το εξοπλίσετε με εκείνες τις αρετές που θα του δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα και να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες που συναντά.
.
Απλοί τρόπο για να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε όσα απασχολούν το παιδί σας
  • Μιλήστε του. Ρωτήστε το ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, τι φοβάται και τι ελπίζει περισσότερο.
  • Δείξτε κατανόηση για τους φόβους και τις αδυναμίες του. Εξηγήστε του ότι κι εσείς φοβάστε κάποια πράγματα, αλλά φροντίστε όταν συζητάτε να χρησιμοποιείτε θετικές εκφράσεις και λέξεις και να τονίζετε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση.
  • Διαβεβαιώστε το πώς ό,τι κι αν συμβεί μπορεί να σας μιλήσει κι εσείς θα το ακούσετε, θα δείξετε κατανόηση και θα το παρηγορήσετε.
  • Παρατηρείτε τη συμπεριφορά του, το πώς αντιμετωπίζει τις σχέσεις με τους συνομηλίκους του, τις προκλήσεις, τις επιτυχίες και την κοινωνική του συμπεριφορά. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή εάν διαπιστώσετε έντονες αλλαγές στη διάθεσή του. 
πηγή: imommy

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki