Τα μάτια του μοιάζουν
γλαρωμένα, είναι άκεφο και ανόρεχτο…
Το νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το μικρό σου.
Θα το στείλεις ή όχι την άλλη μέρα σχολείο;
Το νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το μικρό σου.
Θα το στείλεις ή όχι την άλλη μέρα σχολείο;
Πολλές
φορές εμείς οι γονείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα: «να το
στείλω ή όχι στο σχολείο;». Από τη μια βλέπουμε ότι το μικρό μας δεν
χαίρει και άκρας υγείας, από την άλλη όμως δεν έχουμε και κάποιον να το
φυλάει, αφού και οι δύο γονείς εργάζονται και έτσι αναγκαζόμαστε να το
στείλουμε μισοάρρωστο στο σχολείο. Αν πάλι το κρατήσουμε στο σπίτι, για
πόσες μέρες πρέπει να απέχει από το σχολείο και πότε μπορεί πάλι να
επιστρέψει; Ορίστε τι είναι καλό να γνωρίζετε!
Πρώιμα συμπτώματα
Οι περισσότεροι γονείς είναι σε θέση να καταλάβουν ότι κάτι περιτριγυρίζει το παιδί πριν ακόμα εκδηλωθούν τα κλασικά συμπτώματα μιας ίωσης. Φυσικά, κάποια παιδιά μπορεί να περάσουν ελαφριά μια ίωση (με λίγο συνάχι) και να μην χρειαστεί να μείνουν σπίτι. Κατά κανόνα όμως όταν βλέπετε το παιδί να είναι ωχρό, ανόρεχτο, υπερβολικά κουρασμένο ή παραπονιέται ότι πονάει, καλό είναι να μην το στείλετε την επόμενη μέρα στο σχολείο. Γενικά η διάθεση του παιδιού είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνετε σε κάθε περίπτωση σοβαρά υπόψη. Έτσι:
αν κλαίει ή γκρινιάζει συνέχεια, είναι ευερέθιστο, ανήσυχο, άτονο, εμφανίζει υπνηλία και ανορεξία όχι μόνο δεν θα πρέπει να το στείλετε την άλλη μέρα σχολείο αλλά θα πρέπει και να επισκεφτείτε τον γιατρό.
Ας δούμε όμως τα διάφορα συμπτώματα αναλυτικά.
Έχει συνάχι
Αποτελεί σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος, ίωσης αλλά και αλλεργίας. Κρατήστε το παιδί στο σπίτι αν:
Οι περισσότεροι γονείς είναι σε θέση να καταλάβουν ότι κάτι περιτριγυρίζει το παιδί πριν ακόμα εκδηλωθούν τα κλασικά συμπτώματα μιας ίωσης. Φυσικά, κάποια παιδιά μπορεί να περάσουν ελαφριά μια ίωση (με λίγο συνάχι) και να μην χρειαστεί να μείνουν σπίτι. Κατά κανόνα όμως όταν βλέπετε το παιδί να είναι ωχρό, ανόρεχτο, υπερβολικά κουρασμένο ή παραπονιέται ότι πονάει, καλό είναι να μην το στείλετε την επόμενη μέρα στο σχολείο. Γενικά η διάθεση του παιδιού είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνετε σε κάθε περίπτωση σοβαρά υπόψη. Έτσι:
αν κλαίει ή γκρινιάζει συνέχεια, είναι ευερέθιστο, ανήσυχο, άτονο, εμφανίζει υπνηλία και ανορεξία όχι μόνο δεν θα πρέπει να το στείλετε την άλλη μέρα σχολείο αλλά θα πρέπει και να επισκεφτείτε τον γιατρό.
Ας δούμε όμως τα διάφορα συμπτώματα αναλυτικά.
Έχει συνάχι
- έχει πράσινες εκκρίσεις ή πυρετό.
- φτερνίζεται συχνά, αφού το φτέρνισμα αποτελεί τρόπο μετάδοσης ιώσεων.
Υποφέρει από ωτίτιδα
Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αφτί και πυρετό, οπότε σ’ αυτές τις περιπτώσεις το παιδί δεν πρέπει να πάει σχολείο. Αν όμως έχει γίνει διάγνωση, έχει ξεκινήσει αντιβίωση και έχουν περάσει δυο ημέρες από την έναρξη της αντιβίωσης και το παιδί είναι απύρετο, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
Ψήνεται στον πυρετό
Στην περίπτωση αυτή το παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι. Ακόμα κι αν ο πυρετός είναι χαμηλός δεν πρέπει να πάει σχολείο αφού η πορεία του πυρετού θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Δεν θα πρέπει λοιπόν να στείλετε το παιδί στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό όταν έχει θερμοκρασία κοντά στο 38. Είναι λάθος να το στείλετε ...
στο σταθμό αφού του δώσετε αντιπυρετικό για να πέσει ο πυρετός. Γενικά το παιδί θα πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς πυρετό και η γενική του κατάσταση είναι καλή και το έχετε συζητήσει με τον παιδίατρο.
Παίρνει αντιβίωση
Το παιδί δεν χρειάζεται να μείνει στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωγής με αντιβίωση, που συνήθως κρατά από 7 έως 10 ημέρες, εκτός αν το έχει συστήσει ο παιδίατρος. Αν παίρνει αντιβίωση για ωτίτιδα ή αμυγδαλίτιδα και έχουν περάσει δύο μέρες, δεν έχει πυρετό και η κατάστασή του είναι γενικά καλή, μπορεί να πάει σχολείο. Να θυμάστε όμως ότι σε κάποια παιδιά η αντιβίωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι. Επίσης, αν το παιδί μένει στον παιδικό σταθμό ή στο ολοήμερο θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τους υπεύθυνους έτσι ώστε να πάρει το φάρμακό του στη σωστή ώρα.
Έχει εμετό ή διάρροια
Αν το παιδί έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμετών ή διάρροια, θα πρέπει να μείνει σπίτι έως ότου τα συμπτώματα σταματήσουν αλλά και μια δυο μέρες μετά. Κι αυτό γιατί να μην πάθει αφυδάτωση ή διατάραξη των ηλεκτρολυτών. Θα πρέπει λοιπόν το παιδί να μείνει σπίτι, ιδιαίτερα αν δείχνει εξαντλημένο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι παίρνει τα απαραίτητα υγρά για την αποφυγή αυτών των φαινομένων. Επίσης, μπορεί τα συμπτώματα αυτά να συνδέονται με διάφορα νοσήματα, γι’ αυτό χρειάζεται να παρακολουθήσετε την πορεία του και να ενημερώσετε ή ακόμα και να επισκεφτείτε τον παιδίατρο.
Έχει αλλεργία
H αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα. Ερεθισμένα μάτια, καταρροή και φταρνίσματα, δερματικό εξάνθημα αλλά και βήχα σε περίπτωση αλλεργικού άσθματος. Παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, κάποια αλλεργικά συμπτώματα απαιτούν παρακολούθηση γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθούν. Επιπλέον, κάποιοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν μια αλλεργία, όπως η άσκηση και το ζωηρό παιχνίδι ή η επαφή με τον ήλιο και το αέρα. Γι’ αυτό, εφόσον έχει επιβεβαιωθεί ότι το παιδί έχει αλλεργία, καλύτερα να το κρατήσετε στο σπίτι ακολουθώντας τις οδηγίες του παιδίατρου για να το παρακολουθείτε μέχρι τα συμπτώματα να αρχίσουν να υποχωρούν. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορείτε να ξεχωρίζετε τα συμπτώματα της αλλεργίας από κάποια άλλη ασθένεια, γιατί πολλές φορές μοιάζουν αλλά απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να λύσει τέτοιου είδους διλήμματα.
Έχει κολλήσει κάποια παιδική ασθένεια
Aνεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά… Οι παιδικές ασθένειες κατά κανόνα κολλάνε μία με δυο μέρες πριν την εμφάνιση των δερματικών εξανθημάτων και έξι μέρες μετά. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εξαφανιστούν εντελώς οι δερματικές βλάβες (π.χ. στην ανεμοβλογιά που είναι εμφανείς και «θορυβώδεις») για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο. Γενικά, στα λοιμώδη νοσήματα συστήνεται ανάπαυση, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες, για την αποφυγή επιπλοκών. Συνήθως, αφού συμπληρώσει δέκα μέρες από τη μέρα που εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα (δεδομένου ότι δεν σημειώθηκαν ενδιάμεσα επιπλοκές) μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
Πονάει η κοιλιά του
Όταν το παιδί διαμαρτύρεται ότι πονάει η κοιλιά του δεν θα πρέπει να το στείλετε σχολείο. Είναι σημαντικό να περιμένετε για να δείτε αν το σύμπτωμα θα χειροτερεύσει ή αν θα εκδηλωθούν κι άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, έμετος ή πυρετός, τα οποία είναι τυπικά σε μια ίωση γαστρεντερίτιδας. Αν πάντως ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει και συνοδεύεται από γαστρεντερικές διαταραχές όπως έμετος ή διάρροια, ανορεξία, πόνος στη μέση, χαμηλός πυρετός, θα πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο ενώ δεν θα πρέπει να του δώσετε κανένα φάρμακο και ιδιαίτερα παυσίπονο. Και αυτό γιατί το παυσίπονο μπορεί να καλύψει τα συμπτώματα μιας οξείας σκωληκοειδίτιδας, που είναι το πιο συχνό χειρουργικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας και απαιτεί αμέσως εισαγωγή στο νοσοκομείο και χειρουργική αντιμετώπιση.
Κάποιες φορές πάντως ο πονόκοιλος μπορεί να οφείλεται σε δυσκοιλιότητα, σκουλίκια ή ουρολοίμωξη οπότε σε κάθε περίπτωση απαιτείται διερεύνηση. Τέλος, μπορεί να συνδέεται με το στρες του παιδιού για το σχολείο. Θα καταλάβετε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ψυχογενές σύμπτωμα αν τα συμπτώματα παρουσιάζονται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα για να πάει σχολείο.
Βήχει
Αν και γενικά δεν χρειάζεται να απουσιάζει από το σχολείο, κάθε παιδί που βήχει θα πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο για να διαπιστωθεί αν ο βήχας οφείλεται σε ίωση, λοίμωξη ή αλλεργία. Επίσης, ο παιδίατρος θα ελέγξει αν υπάρχουν ακροαστικά όπως στην περίπτωση βρογχίτιδας, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες. Επειδή, πάντως, ο βήχας αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα ίωσης, αν το παιδί είναι μικρό και δεν ξέρει να βάλει το χεράκι του μπροστά όταν βήχει, είναι καλύτερα να το κρατήσετε σπίτι για να μην κολλήσει και τ’ άλλα παιδάκια. Κάποιες φορές το παιδί μπορεί να έχει αναρρώσει από την ίωση και να εξακολουθεί πού και πού να βήχει (γιατί γενικά ο βήχας αργεί να εξαλειφθεί). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο. Μπορεί επίσης να πάει σχολείο αν ακολουθεί κάποια αγωγή με εισπνεόμενα ή άλλα φάρμακα και ο βήχας του είναι γενικά καλύτερα. Αν όμως έχει κρίση άσθματος ή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού (π.χ. βρογχίτιδα ή βρογχιολίτιδα) είναι προτιμότερο να καθορίζει ο παιδίατρος αν θα πάει το παιδί στο σταθμό ή στο σχολείο.
Τι κάνουμε στη φάση της ανάρρωσης
Αν η γενικότερη κατάσταση του παιδιού φαίνεται να βελτιώνεται, σημαίνει ότι βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης. Αν δεν έχει πυρετό και η γενική του κατάσταση είναι καλή, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο ακόμα κι αν δεν έχουν εξαφανιστεί (αλλά τουλάχιστον έχουν υποχωρήσει) όλα τα συμπτώματα π.χ. βήχας ή μυξούλες. Αν όμως κατά τη φάση ανάρρωσης βλέπετε ότι τα συμπτώματα αντί να υποχωρούν επιμένουν ή χειροτερεύουν, το παιδί είναι άτονο και ανόρεχτο ή εμφανίζεται απότομη επιδείνωση έπειτα από μια περίοδο προσωρινής ύφεσης των συμπτωμάτων, όχι μόνο δεν πρέπει να στείλετε το παιδί στο σχολείο αλλά επιβάλλεται να επισκεφτείτε αμέσως τον παιδίατρο γιατί πιθανόν να έχει υποτροπή. Αν πάλι πρόκειται για λοιμώδη νόσημα (π.χ. ανεμοβλογιά) θα πρέπει να κρατηθεί το παιδί σε απόσταση για 8-10 ημέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝ:
- Είναι κάτω από δώδεκα μηνών και έχει πυρετό.
- Έχει πυρετό για πάνω από 72 ώρες.
- Έχει πυρετό πάνω από 39 ή παρατεινόμενο πυρετό.
- Έχει πυρετό και εξάνθημα.
- Είναι άτονο ή ανόρεχτο ή έχει υπνηλία.
- Είναι ανήσυχο ή ευερέθιστο ή αν είναι μωρό κλαίει συνέχεια.
- Έχει σημάδια αφυδάτωσης (στεγνή γλώσσα χωρίς σάλιο, ξηρό δέρμα).
- Έχει επεισόδιο πυρετικών σπασμών
- Βήχει επίμονα ή έχει δύσπνοια.
- Έχει κοιλιακό άλγος.
No comments:
Post a Comment