Monday, 3 February 2014

Νυχτερινός τρόμος... κάθε μεσημέρι!
Οι γνώμες των ειδικών


Night Terrors

Αφήγηση από Momma Machi
..............................
Ουρλιαχτά και στριγκλιές. Σαστίζω. 
Μια εσωτερική δύναμη με σπρώχνει σφαίρα στην κρεβατοκάμαρα. Αντικρίζω μια ταλιμπανούλα να στέκεται στα γόνατα, γυρισμένη προς το κεφαλάρι του κρεβατιού, με το χέρι τεταμένο να δείχνει κάτι κάπου αδιόριστα και να ψελλίζει ακατάληπτες λέξεις. Δεν θυμάμαι τι της λέω, προσπαθώ να την πάρω αγκαλιά και αντιστέκεται με γροθιές ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να προσπαθεί να δείξει κάπου. Ο μικρός έχει ξυπνήσει και κλαίει με λυγμούς.

Τι να πρωτοκάνω;
Τον αρπάζω αγκαλιά και προσπαθώ να ηρεμήσω την μικρή που μέσα σε αναφιλητά φωνάζει συνεχώς ''μανούλα''. ''Εδώ είναι η μανούλα'' να επιμένω να της λέω αλλά μιλάω σε ένα παιδί εκτός ελέγχου με μάτια κενά και με μια υπερφυσική, για την ηλικία του, σωματική δύναμη.
περισσότερα εδώ:
mommasdailylife
-----------------------------------------------------
Οι γνώμες των ειδικών

1. Νυχτερινοί τρόμοι
Πρόκειται για ξυπνήματα του παιδιού μέσα στην νύχτα που έχουν δραματικό χαρακτήρα. Συμβαίνουν κατά τις πρώτες ώρες ύπνου, κατά την διάρκεια δηλαδή του ύπνου που είναι περισσότερο βαθύς. Αγχώνουν και ανησυχούν πολύ τους γονείς γιατί το παιδί φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και δεν μπορεί να παρηγορηθεί.

Πόσο συχνοί είναι οι νυχτερινοί τρόμοι;
Εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 5% των παιδιών.


Σε ποια ηλικία εμφανίζονται;
Συνήθως κατά την προσχολική και νηπιακή ηλικία, αλλά μπορεί και κατά τα χρόνια του δημοτικού.


Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το παιδί, ενώ βρίσκεται σε βαθύ ύπνο, ξαφνικά βγάζει συνήθως μια κραυγή και έπειτα δείχνει εξαιρετικά φοβισμένο. Μπορεί να κάνει έντονες, απότομες κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια του, ή ακόμα και να περπατήσει νευρικά στο σπίτι σα να ψάχνει κάτι και δεν το βρίσκει. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έχουν γρήγορη ανάσα και ταχυκαρδία. Παρουσιάζουν συμπτώματα αυξημένης έκκρισης αδρεναλίνης, με συνέπεια εφίδρωση, μυδρίαση και μάτια διάπλατα ανοιχτά. Το παιδί στο διάστημα αυτό δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, δεν αναγνωρίζει τους γονείς και δεν μπορεί να παρηγορηθεί. Η διάρκεια του επεισοδίου είναι 5 με 10 λεπτά. Συνήθως συμβαίνει μόνο ένα επεισόδιο σε μια νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα επεισόδια μπορεί να επαναλαμβάνονται την ίδια νύχτα.


Ποια είναι τα αίτια των νυχτερινών τρόμων;
περισσότερα εδώ: pediatros-thes

2. Νυχτερινός τρόμος ή εφιάλτης;
Ένα φαινόμενο που αφορά περίπου το 40% των νηπίων ζητάει - και βρίσκει - εξηγήσεις
     
Συνήθως συμβαίνει γύρω στα μεσάνυχτα. Την ώρα που βρίσκεστε στον πιο βαθύ ύπνο, ένα ουρλιαχτό από το παιδικό δωμάτιo σας κάνει να πετάγεστε από το κρεβάτι. Τρέχετε στο κρεβάτι του παιδιού και το βρίσκετε καθιστό με τα μάτια ορθάνοιχτα να κλαίει τρομαγμένο.
Προσπαθείτε να το ηρεμήσετε, ακόμα και να του φωνάξετε, αλλά δείχνει να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Η διάγνωση είναι «Pavor nocturnes» ή αλλιώς «κρίση νυχτερινού τρόμου». Ένα απόλυτα αβλαβές φαινόμενο που εκδηλώνεται, βάσει αμερικανικής έρευνας, στο 39% των παιδιών νηπιακής ηλικίας και συγκεκριμένα μεταξύ δύο και επτά ετών. Οι περισσότεροι γονείς την πρώτη φορά που βλέπουν το παιδί τους σε κρίση νυχτερινού τρόμου από τη μία σοκάρονται και από την άλλη αισθάνονται ανήμποροι να κάνουν κάτι για να το βοηθήσουν, αφού παρ' όλες τις προσπάθειές τους δεν καταφέρνουν να το συνεφέρουν.
Είναι αλήθεια πως εκείνη την ώρα το παιδί βιώνει μια κατάσταση στην οποία ο γονιός δεν έχει καμιά πρόσβαση. Όμως αυτό το στοιχείο κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη του να γνωρίζει τι ακριβώς του συμβαίνει.
Τρόμος vs εφιάλτης
Ο ύπνος είναι ένα κύκλος, βαθύς, ελαφρύς, ύπνος με όνειρα που διακόπτεται από τακτικές σύντομες περιόδους ξυπνήματος.
περισσότερα εδώ: imommy
 
3. Οι εφιάλτες και ο νυχτερινός τρόμος, πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Οι εφιάλτες και ο νυχτερινός τρόμος των παιδιών συνήθως δεν οφείλονται σε διανοητικά ή οργανικά προβλήματα. Προσοχή χρειάζεται μόνο για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων. Συχνά εμφανίζονται έπειτα από ένα στρεσογόνο γεγονός, είτε ψυχολογικής είτε οργανικής φύσης.
Τους πρώτους έξι μήνες από το συμβάν το παιδί μπορεί να έχει εφιάλτες, μέχρι να συνηθίσει αυτό που το έχει ανησυχήσει ή στεναχωρήσει. Εάν οι εφιάλτες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να επηρεάσουν τις δραστηριότητές του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο νυχτερινός τρόμος και η υπνοβασία που μπορεί να τον συνοδεύει, καθιστούν αναγκαία την προφύλαξη του παιδιού σας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για το παιδί (τοποθετήστε ειδικές διαχωριστικές πόρτες στις σκάλες και μη χρησιμοποιείτε ψηλά κρεβάτια γι´ αυτά τα παιδιά).
Για τα περισσότερα περιστατικά δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Εάν όμως τα επεισόδια είναι πολύ σοβαρά ή παρατεταμένης διάρκειας, πιθανότατα να χρειάζεται παρέμβαση ψυχολόγου.

Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.
 
περισσότερα εδώ: rnews

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki