Monday 3 February 2014

Για τους γονείς, που μεγαλώνουν κοριτσάκι

Μπορεί το μεγάλωμα των αγοριών να έχει πολλές προκλήσεις, αλλά και η ανατροφή των κοριτσιών είναι μια εξίσου δύσκολη υπόθεση με πολλές απαιτήσεις.
Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα κορίτσι που θα εξελιχθεί σε μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
  • Ξεχάστε τα στερεότυπα.
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε στο μικρό σας κοριτσάκι τα «άπαντα» της Barbie (το χαμομηλάκι λέει: και καμιά barbie να μην έχει, δεν τρέχει και τίποτα), αλλά μπορείτε να της δώσετε την ευκαιρία να παίξει και με αλλά παιχνίδια, από τα «ουδέτερα» τουβλάκια και παζλ, μέχρι τα «αγορίστικα» αυτοκινητάκια και μπάλες.
  • Μην της λέτε μόνο πόσο όμορφη είναι.
Ναι, το κοριτσάκι σας είναι όμορφο και όταν της χτενίζετε τα μαλλάκια με φιόγκους και στεκάκια γίνεται ακόμα πιο όμορφο. Όμως, δεν θέλετε να μεγαλώσετε μια κοπέλα που το μόνο που την χαρακτηρίζει είναι η ομορφιά της. Εκτός από όμορφη είναι και έξυπνη, δυνατή, δραστήρια κλπ και πρέπει να της τα λέτε και αυτά.
  • Μην της φέρεστε διαφορετικά.
 Αν έχετε και αγοράκι, φροντίστε να μην κάνετε διακρίσεις, να μην χωρίζετε τις δουλειές σε αντρικές και γυναικείες, αλλά να δίνετε και στα δύο παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια ερεθίσματα.
  • Μην της μικραίνετε τα «όνειρα».
 Αν το κοριτσάκι σας έρθει μια μέρα και σας πει ότι, όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει αστροναύτης, μην γελάσετε ειρωνικά, αλλά πείτε της πόσο καλή θα ήταν σε αυτό το επάγγελμα.
  • Μην την αγχώνετε με το βάρος της.
 Στις μέρες μας όλο και περισσότερα 5χρονα κοριτσάκια αναρωτιούνται αν είναι όμορφα ή χοντρά, ενώ ακόμα και σε παιδιά του δημοτικού υπάρχουν κρούσματα ανορεξίας. Φροντίστε την διατροφή της κόρης σας και ενθαρρύνετε τη να αθληθεί, όχι όμως για να είναι λεπτή και όμορφη, αλλά για είναι υγιής και δυνατή.
  • Μην της φέρεστε μόνο σαν «πριγκίπισσα».
 Μπορεί να είναι η πριγκίπισσα σας, αλλά πάνω από όλα είναι ένα παιδί που θέλει να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να λερωθεί κλπ, γι’ αυτό μην της τα στερείτε.
  • Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση της.
Χρέος κάθε γονιού είναι να ενθαρρύνει το παιδί του και να τονώνει την αυτοεκτίμηση του, ανεξάρτητα από το φύλο του.
  • Ενθαρρύνετε την καλή σχέση με τον μπαμπά της.
 Επειδή, καλώς ή κακώς, η σχέση που έχουν τα κοριτσάκια με τον μπαμπά τους επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την σχέση που θα έχουν αργότερα με το άλλο φύλο, είναι σημαντικό από πολύ μικρή ηλικία να υπάρχει μια αρμονική και υγιής σχέση μπαμπά και κόρης.
 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki