Monday, 12 May 2014

Κι όμως, το ξύλο δεν έχει εγκαταλειφθεί
ως μέθοδος πειθαρχίας!


Προφανώς, οι γονείς παρακάμπτουν με συνοπτικές διαδικασίες το χρόνο και τις διάφορες άλλες μεθόδους και περνούν κατευθείαν στο ξύλο.

Τουλάχιστον, έτσι υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Child Abuse & Neglect». Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το ποσοστό των παιδιών μέχρι 1 έτους που δέχονται ξύλο -έστω στον ποπό- τουλάχιστον 1 φορά το μήνα, είτε από τη μαμά είτε από τον μπαμπά είτε και από τους δύο γονείς, αγγίζει το 30%, δηλαδή 1 στα 3 μωρά.




Οι ερευνητές από το Μίσιγκαν, σε συνεργασία με το δρ. Lawrence Berger από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, εξέτασαν περίπου 2.800 οικογένειες, που δέχτηκαν να συμμετέχουν στη μελέτη σχετικά με τις νέες γεννήσεις στις αστικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που παρακολουθούσε τα παιδιά από τον 1ο έως τον 5ο χρόνο ζωής τους, το 10% των οικογενειών δέχτηκαν τις συστάσεις από την Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας τουλάχιστον μία φορά.     
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι, παρόλο που το ξύλο είναι μια τακτική που καταδικάζεται από τους περισσότερους γονείς, δεν είναι λίγοι τελικά αυτοί που εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν στα παιδιά τους.

«Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ξύλο σχετίζεται με την αύξηση της επιθετικότητας των παιδιών, την κατάθλιψη και άλλες αρνητικές συμπεριφορές», εξηγούν οι ειδικοί. Μάλιστα, δύο κοινωνιολόγοι από την ερευνητική ομάδα, οι Shawna Lee και Andrew Grogan-Kaylor, τονίζουν ότι το να δέρνουμε τα μωρά μας είναι μια πράξη «δυνητικά επιβλαβής και απόλυτα κακή ως παράδειγμα, που ενδεχομένως θα πυροδοτήσει και μια αλληλουχία ακατάλληλης γονεϊκής συμπεριφοράς».
Και το πιο σημαντικό απ’ όλα όσα κατέδειξε η συγκεκριμένη έρευνα είναι το πόσο ελάχιστα πράγματα γνωρίζουν οι γονείς για τους εναλλακτικούς τρόπους πειθαρχίας πέραν του ξύλου.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο δρ. Lee: «Κάθε είδους παρέμβαση για τη μείωση ή την εξάλειψη του ξύλου έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην ευημερία των οικογενειών, και κυρίως των παιδιών - που συχνά χρειάζεται να εμπλακούν στο φαύλο κύκλο των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών».

Αυτό που προτείνει ο ειδικός στους γονείς είναι να απευθύνονται στους παιδιάτρους και τους κοινωνικούς λειτουργούς, ακόμα και προληπτικά. Το ξύλο είναι ανεπίτρεπτο και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι συνέπειές του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά μακροπρόθεσμα.  
imommy

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki