Πολλές φορές θέλουμε να μοιραστούμε με τους φίλους μας την πιο χαρούμενη στιγμή της ζωής μας, τη γέννηση του παιδιού μας.
Οι κίνδυνοι όταν αναρτούμε φωτογραφίες παιδιών
- Δημιουργεί ψηφιακά ίχνη από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε θελήσει να «κατασκευάσει» μια ιστορία να μπορεί. Φανταστείτε κάποιον που πλησιάζει το 11χρονο παιδί σας και του λέει: «Τι κάνεις, είμαι φίλος των γονιών σου, είχα έρθει και στο μαιευτήριο τότε» ή «ήμουν στα γενέθλια σου πριν από 6 χρόνια με την μεγάλη σοκολατένια τούρτα».
-Μια φωτογραφία εκθέτει το παιδί οπτικά στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κατά βούληση και για διάφορους σκοπούς.
- Μια φωτογραφία από το σχολείο, με φίλους, από τη γειτονιά αποκαλύπτει πληροφορίες για τη ζωή και τις συνήθειες μας δίνοντας στοιχεία στον οποιονδήποτε, π.χ. σε ένα εκβιαστή, απαγωγέα ή παιδόφιλο.
- Η έκθεση φωτογραφιών παιδιών στο Facebook ευνοεί τις συνθήκες εκείνες ώστε το παιδί να γίνει θύμα cyberbullying. Μπορεί κάποιος να κλέψει την ταυτότητά μας ή του παιδιού μας και να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ.
Τα μέτρα προστασίας
-Το facebook απαγορεύει τη δημιουργία προφίλ σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Άρα, εάν έχει προφίλ, τότε έχει δηλώσει ψεύτικη ημερομηνία.
-Μην ποστάρετε φωτογραφίες των παιδιών σας. Εάν θέλετε, να το πράξετε με σκέψη και προσοχή.
- Προσέξτε τις πληροφορίες που δίνετε, όνομα μαιευτηρίου, πόλη, όνομα παιδιού, ηλικία κ.ο.κ.
-Μην κάνετε tag τα παιδιά σας σε φωτογραφίες και video. Οι πραγματικοί σας φίλοι ξέρουν ήδη και τα ονόματα τους και όλες τις πληροφορίες για αυτά.
- Μια οικογενειακή φωτογραφία σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, δεν χρειάζεται όμως, να βάζετε παιδιά που είναι στην πισίνα ή στη θάλασσα ή γυμνά γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους.
No comments:
Post a Comment