Πολλές φορές οι ενήλικες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους είτε τα ευχάριστα (χαρά, ευτυχία, ενθουσιασμός) είτε τα μη ευχάριστα (λύπη, στεναχώρια, θυμός).
Helping Your Child Express Feelings
Τα εσωτερικεύουν και οι γύρω τους δεν μπορούν να τους συναισθανθούν και να επικοινωνήσουν ικανοποιητικά μαζί τους.
γράφει η Γεωργία Πουλημενέα
MSc / Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχολόγος Υγείας
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα παιδιά τα οποία μιμούνται ως ένα βαθμό την συμπεριφορά και τη στάση των γονιών τους ακόμη κι όταν οι ενήλικες δεν εκφράζονται λεκτικά αλλά με μη λεκτικό τρόπο (εκφράσεις προσώπου, ένταση στην ατμόσφαιρα, στάση σώματος). Άλλοτε πάλι τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν το πώς νιώθουν χρησιμοποιώντας λέξεις. Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να εκφραστούν χρησιμοποιώντας άλλα μέσα (λεκτικά ή μη).
Ζωγραφίστε μαζί
Όταν το παιδί σας δεν μπορεί να εκφράσει ακριβώς πως νιώθει ή αν θέλετε να το παροτρύνετε να εκφραστεί για κάτι που συνέβη στο σπίτι ή στο σχολείο προτείνετέ του να ζωγραφίσετε μαζί. Μέσα στη ζωγραφιά του θα συμπεριλάβει όλους τους φόβους και τις ανησυχίες του αλλά και την χαρά και τον ενθουσιασμό του. Ενώ ζωγραφίζετε παροτρύνετέ το να σας μιλήσει για τα πρόσωπα ή τα σκίτσα που ζωγραφίζει. Θα μάθετε πολλά ενώ το παιδί σας θα είναι πιο ανακουφισμένο που εξέφρασε τα συναισθήματά του.
Παρακολουθείστε μαζί μια παιδική ταινία
Μπορείτε να επιλέξετε μια ταινία που θα έχει παρόμοιο θέμα με αυτό που υποψιάζεστε ότι απασχολεί το παιδί. Για παράδειγμα αν το παιδί σας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην εξωτερική του εμφάνιση και οι συμμαθητές του το κοροϊδεύουν μπορείτε να δείτε μαζί το Dumbo, το ελεφαντάκι. Στη συνέχεια συζητήστε για τα πρόσωπα της ιστορίας και το πώς ένιωθε το καθένα. Σύντομα θα δείτε πως το παιδί θα ταυτιστεί με ένα χαρακτήρα και μέσω αυτού θα εκφράσει τα δικά του συναισθήματα.
Δραματοποιήστε την ιστορία ή την ταινία
Μπορείτε αφού το παιδί έχει μοιραστεί μαζί σας την ιστορία που αφορούσε τους χαρακτήρες της ζωγραφιάς του να δραματοποιήσετε την ιστορία. Μοιράστε τους ρόλους. Δώστε στο παιδί σας το ρόλο που ταυτίστηκε μαζί του και αναλάβετε κι εσείς ένα ρόλο. Όταν όλο αυτό αναπαρασταθεί (σαν να είστε ηθοποιοί και να παίζετε το ρόλο σας σε παράσταση) το παιδί θα έχει την ευκαιρία να βιώσει, να αποδεχτεί και να επιλύσει αυτό που νιώθει και του συμβαίνει!
Η συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή του και παράλληλα είναι μεγάλο εφόδιο για την ψυχική του ισορροπία. Έτσι ως γονείς μπορούμε να το έχουμε υπόψη και να την καλλιεργούμε όσο περισσότερο μπορούμε.
mikroimegaloi
Η Καλύτερή μου Φίλη...
1 day ago
No comments:
Post a Comment