Wednesday 11 February 2015

«Αχ, μανούλα, πονάει η κοιλίτσα μου»
Πότε χτυπάει το καμπανάκι για σκωληκοειδίτιδα;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα, η συχνότερη αιτία επείγουσας λαπαροτομίας στην παιδική ηλικία, εξακολουθεί να αποτελεί διαγνωστικό πρόβλημα. Κάθε κοιλιακό άλγος δε σημαίνει απαραίτητα και σκωληκοειδίτιδα, ενώ η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται πάντα με κοιλιακό άλγος.
Όπως καταλαβαίνουμε ένα κοιλιακό άλγος μπορεί να οφείλεται σε μια πλειάδα προβλημάτων της κοιλιακής χώρας αλλά και όχι μόνο.
Αρκεί να σας πω ότι κοιλιακό άλγος το όποιο μιμείται οξεία Σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία των κατωτέρων τμημάτων του δεξιού πνεύμονα. Υπάρχουν δε και κάποια άλλα εξωκοιλιακά αίτια κοιλιακού άλγους (Αιματολογικά, Μεταβολικά νοσήματα κ.α.).

Ο γονιός είναι δύσκολο να εκτιμήσει ένα κοιλιακό άλγος, γιατί δεν υπάρχει τυφλοσούρτης. Άρα δεν ξέρει και ο ίδιος πότε να αναζητήσει γιατρό και ποιόν.

Ένας απλός κανόνας είναι ότι:
Kοιλιακό άλγος – όχι απαραίτητα πολύ δυνατό από την αρχή –διαρκεί, επιμένει άνω της ώρας και σταδιακά αυξάνεται , επιδεινώνεται και που μπορεί να συνοδεύεται από πυρετική κίνηση > 37.5, έμετο,ανορεξία και όψη πάσχοντος και καταβολή ή άρνηση για παιχνίδι, χρήζει διερεύνησης από ειδικό.
Ο γιατρός στον οποίο συνήθως απευθύνεται ο γονιός είναι ο Παιδίατρος του παιδιού, ο οποίος μετά την λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, θα κρίνει εάν η γνώμη του Χειρουργού Παίδων είναι απαραίτητη ή όχι. Μπορεί επίσης ο γονιός με αυτά τα στοιχεία να ανατρέξει απευθείας στον Χειρουργό Παίδων.

Τα πιο συχνά αίτια κοιλιακού άλγους στα παιδιά είναι:
Δυσκοιλιότητα
Βαρύ γεύμα
Οξεία Σκωληκοειδίτιδα

Μεσεντέριος Λεμφαδενίτιδα
Ψυχολογικά- Συναισθηματικά αίτια- Άγχος
Γαστρεντερίτιδα
Έσω γεννητικά όργανα- Κυρίως κορίτσια
Ουρολοίμωξη
Κάκωση

Πρέπει να επισημάνουμε ότι κορίτσια ηλικίας 11-14 χρονών παρουσιάζουν αρκετά συχνά παθολογία από τις ωοθήκες , η οποία εκφράζεται με κοιλιακό άλγος και χρήζει διερεύνησης με υπερηχοτομογράφημα.

Αικατερίνη Ραμματά
Χειρουργός Παίδων


infokids

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki