Ιστορίες από ανθρώπους που στην κατοχή του '40 ήταν παιδιά, ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα, με τη φρίκη...
Η ιστορία στην Ελλάδα παραμένει ζωντανή. Άνθρωποι που έζησαν τη φρίκη της κατοχής του ’40, ζωντανοί και οι ιστορίες τους, κάνουν για χιλιάδες σελίδες βιβλίων.
Το makedonias συνομίλησε με ορισμένους από αυτούς τους ανθρώπους. Κατέγραψε ιστορίες. Γεμάτες εικόνες.
Οι περιγραφές αυτών των ανθρώπων που τις έκαναν με δάκρυα στα μάτια, είναι η ζωντανή ιστορία ενός τόπου.
Ίσως τα λόγια τους να μην είναι ενός συγγραφέα, αλλά, κάθε λέξη είναι από την πραγματικότητα που εκείνοι έζησαν. Που ευχήθηκαν να μη δουν οι νέες γενιές πόλεμο.
Επισκεφθήκαμε την κα. Σοφία που είναι 85 χρονών και μένει στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Μας κέρασε καφέ και μας ρώτησε : “Βλέπω στην τηλεόραση που ξεκίνησαν να μιλάνε για τις αποζημιώσεις. Καλά έκαναν, έπρεπε…”.
Σταύρωσε τα χέρια πάνω στο στέρνο της και μας ζήτησε να γράψουμε, να μάθει ο κόσμος.
“Εσείς οι δημοσιογράφοι να γράψετε γι’αυτά που ζήσαμε στην κατοχή. Να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είναι παιχνίδι στα χέρια του οποιουδήποτε. Να πείτε στους πολιτικούς πως στην Ελλάδα ο κόσμος πέθαινε κάθε μέρα, από την πείνα, από τις εκτελέσεις. Να τα ξέρουν. Όχι πως δεν τα ξέρουν, αλλά να τους τα θυμίσετε.
Να μιλήσουν για τη φρίκη που ζούσαμε. Για τα παιδιά με τις φουσκωμένες κοιλιές και τα σκελετωμένα σώματα, για τους νεκρούς εκείνους που τους μάζευαν καθημερινά, είτε με κάρο, ακόμη και με τα χέρια από τη μέση του δρόμου.
Για τα ορφανά που καθόταν δίπλα στη νεκρή από την πείνα μάνα. Για τα παιδιά που τους πατεράδες δεν τους γνώρισαν ποτέ. Που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Για τη φρίκη που ζήσαμε ως παιδιά εμείς τότε, οι γονείς μας, οι παππούδες μας.
Να πείτε στον πρωθυπουργού, που θα μπορούσε να είναι το εγγόνι μου, για όλα. Δεν είναι τα πάντα μέσα στα βιβλία και στα χαρτιά. Να τα ξέρει, να τα μάθει.
περισσότερα εδώ
No comments:
Post a Comment