Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

5 συνταγές εν καιρώ νηστείας

Πέρα από τους θρησκευτικούς λόγους, από μία πρώτης τάξης ευκαιρία για αποτοξίνωση από το κρέας, η Σαρακοστή αποτελεί ιδανική περίοδο για να πειραματιστούμε με συνταγές θαλασσινών, λαχανικών και ζυμαρικών σε πεντανόστιμους και ιδιαίτερα θρεπτικούς συνδυασμούς.
Συγκεντρώσαμε πέντε από τις αγαπημένες μας νηστίσιμες συνταγές με εγγυημένο αποτέλεσμα.


Μπιφτέκια Λαχανικών
Χορταστικά και πεντανόστιμα. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με φάβα, με πουρέ ή με ψητά λαχανικά και να τα περιλούσετε με μπόλικο λεμόνι.

Τι θα χρειαστείτε:
3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
1/2 φλ. αρακά
1 τριμμένο καρότο
2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτάκι μπύρα
1 μικρή βρασμένη πατάτα
Αλάτι και πιπέρι
δυόσμο, ρίγανη
Τι θα κάνετε: Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Από τις πλέον αγαπημένες νηστίσιμες γεύσεις και μάλιστα πλούσια σε βιταμίνη Α και φώσφορο.
Τι θα χρειαστείτε:1 μέτριο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. της σούπας λάδι
Αάτι και πιπέρι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες
Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά το χταπόδι και το βράζετε σε μία κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις μαλακώσει, το σουρώνετε, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το κρατάτε σε ένα μέρος, χωρίς να πετάξουμε το ζουμί. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο επιθυμείτε και αφήνετε το μίγμα να πάρει 2 βράσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το χταπόδι και το αφήνετε να πάρει μία βράση, για 10 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, καθώς και το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του χταποδιού. Βάζετε το κοφτό μακαρονάκι και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Σουπιές με Σπανάκι
Η σουπιά βάζει τη νοστιμιά και το σπανάκι τη... δύναμη.
Τι θα χρειαστείτε:1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1 κούπα λάδι
1 κούπα πολτοποιημένη ντομάτα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Αλάτι - Πιπέρι
Τι θα κάνετε: λένετε καλά τις σουπιές, βγάζετε το δέρμα τους και την κύστη με το μελάνι. Κόβετε το κυρίως σώμα τους σε μακρόστενες λωρίδες και τα κεφάλια τους σε μικρότερα κομμάτια. Τις αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αφήνετε να στραγγίσει. Σε μια κατσαρόλα με λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις σουπιές και τις γυρνάτε μερικές φορές. Στη συνέχεια, ρίχνετε την ντομάτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις σουπιές να σιγοβράζουν για 10'. Έπειτα, προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίχνετε και μισή κούπα νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 30'.

Μυδοπίλαφο
Ελαφρύ πιάτο, ιδανικό για τη Μεγάλη Παρασκευή.
Τι θα χρειαστείτε:1 κιλό μύδια κατεψυγμένα
1 φλ. τσαγιού ρύζι basmati
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
½ φλυτζάνι του τσαγιού ούζο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Τι θα κάνετε: Αφού ξεπαγώσετε και πλύνετε τα μύδια τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με ούζο και το μισό κρασί και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Έπειτα τα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμυδάκια και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο (ψιλοκομμένο) και το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μετά ρίχνουμε το ζουμί που περίσσεψε από τα μύδια και ζεστό νερό (σε αναλογία 2 κούπες νερού για μία κούπα ρυζιού). Βράζουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένο για 12 λεπτά. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι βάζουμε μετά την ντομάτα, τα μύδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το φαγητό να μην έχει πολλά υγρά. Όταν είναι έτοιμο το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Λαζάνια λαχανικών
Πανεύκολη συνταγή στην οποία μπορείτε να προσθέσετε όποιο λαχανικό θέλετε. Αν νηστεύετε και από το τυρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεγόμενο νηστίσιμο τυρί από τόφου που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ.
Τι θα χρειαστείτε:3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λουρίδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
1 μικρό πελτέ ντομάτας
1 πακέτο κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο και στεγνό
2 κουταλιές αλάτι
2 κουταλιές seasoning για λαζάνια
1 πακέτο (350 γρ.) μαλακό τόφου
½ κιλό λαζάνια που δεν θέλουν βράσιμο
Τι θα κάνετε: Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα πλατύ τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και τα μανιτάρια στο λάδι μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα υγρά. Προσθέστε το 1/3 του πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε το μείγμα για 2-3 λεπτά. Μετά βγάλτε το από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ μπολ που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων βάλτε το σπανάκι, το αλάτι, το seasoning και το τόφου. Αναμείξτε μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο. Ζεστάνετέ το στην ψηλή σκάλα του φούρνου μικροκυμάτων για 2 λεπτά.
Σε ένα βαθύ πυρέξ μεσαίου μεγέθους τοποθετήστε μία λεπτή στρώση του πελτέ ντομάτας, μία στρώση από λαζάνια, το μισό μείγμα με το σπανάκι και το τόφου, το μείγμα με τα μανιτάρια, άλλη μία στρώση με λαζάνια, το άλλο μισό από το μείγμα με το τόφου και άλλη μία στρώση με τον τελευταίο πελτέ ντομάτας. (Αν σας έχει περισσέψει λίγο μείγμα από όλα μπορείτε να επαναλάβετε άλλη μία στρώση τελειώνοντας με πελτέ ντομάτας). Ψήστε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία, για 45 λεπτά και είναι έτοιμο! (Μπορείτε αν θέλετε να το σερβίρετε με ψιλοκομμένες από πάνω).

mama365