Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Τι είναι η νινίδα στα βρέφη και πώς αντιμετωπίζεται;

Η νινίδα, ή αλλιώς σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι οι κιτρινωπές φολίδες που δημιουργούνται στο τριχωτό της κεφαλής των μωρών
και μερικές φορές ανάμεσα στα φρύδια και πίσω από τα αυτάκια.
Δεν έχει καμία σχέση με αλλεργίες, λοιμώξεις ή κάποια άλλα πιο σοβαρά προβλήματα και δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του βρέφους.
Αν και μπορεί να φαίνεται δυσάρεστη στην όψη, είναι αβλαβές για το μωρό και δεν το ενοχλεί. Σπάνια εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα του μωρού, ενώ μπορεί να προκαλέσει έκζεμα στην περιοχή της πάνας.
Εμφανίζεται συνήθως στην τέταρτη με πέμπτη εβδομάδα και μπορεί να κρατήσει μέχρι το τέλος του πρώτου έτους.
Μερικές φορές, μικρά κομμάτια αυτής της κρούστας ξεραίνονται και ξεφλουδίζουν σαν λέπια, αφήνοντας τα σημεία που κάλυπταν κόκκινα και ερεθισμένα. Μην επιχειρήσετε ποτέ να ξύσετε ή να τραβήξετε τα λέπια, γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση.
 
Γιατί εμφανίζεται η νινίδα;
Τα αίτια της νινίδας δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, είναι όμως πιθανό να συνδέονται με ορμονικές μεταβολές που επηρεάζουν τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής.
 
Τι μπορώ να κάνω για την αντιμετώπισή της;
Δεν απαιτείται κάποια ειδική θεραπεία αφού με τον καιρό εξαφανίζεται από μόνη της.
Ωστόσο μπορείτε να κάνετε μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού με ελαιόλαδο ή βρεφικό λάδι πριν από τον ύπνο, για να μαλακώσουν τα λέπια, τα οποία θα αφαιρείτε το πρωί, βουρτσίζοντας απαλά το κεφαλάκι του μωρού.
Στη συνέχεια το λούζετε με ειδικό σαμπουάν για βρέφη, ώστε να παρεμποδιστεί η επανεμφάνισή τους.
Αν το σημείο ερεθιστεί ή μολυνθεί θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, γιατί ενδέχεται να χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτική ή αντιμυκητική αλοιφή.

Πηγή: webmd.com, http://www.baby.gr