Sunday 6 September 2015

Πώς θα κάνετε το tablet σας ασφαλές για το παιδί

Η χρήση του tablet από τα παιδιά απαιτεί σύνεση και κυρίως έλεγχο, τόσο όσον αφορά τον χρόνο χρήσης, όσο και το περιεχόμενο στο οποίο αυτά θα έχουν πρόσβαση.
Ευτυχώς, οι σύγχρονες φορητές συσκευές περιλαμβάνουν όλα όσα χρειάζεστε για να περιορίσετε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές-υπηρεσίες και να εξασφαλίσετε ταυτόχρονα την ορθή χρήση του tablet από τα παιδιά, για όσο αυτά θα το έχουν στα χέρια τους.
Τα παιδιά σήμερα, καλώς ή κακώς, μεγαλώνουν με ένα tablet στα χέρια τους. Αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα πρέπει να υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα χρήσης αυτών των συσκευών από τους γονείς, ο έλεγχος είναι ακόμα πιο δύσκολος όταν οι μικροί χρήστες επιδίδονται στις αγαπημένες τους ασχολίες - κυρίως gaming.
Τα σημερινά παιδιά αποδεικνύονται ιδιαίτερα ικανά όσον αφορά την τεχνολογία, με αποτέλεσμα να μπορούν να χειριστούν άψογα φορητές – και όχι μόνο – ηλεκτρονικές συσκευές, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα καλύτερα και από τους ενήλικες. Έτσι, σίγουρα δε θα θέλατε να αγοράσει το παιδί σας κάποιο “πρόσθετο” (in-app purchase) για το αγαπημένο του παιχνίδι, το οποίο φυσικά θα χρεωθεί στην πιστωτική κάρτα που έχετε συνδέσει με το λογαριασμό σας. Ούτε και θα ήταν φρόνιμο να καλέσει – έστω και κατά λάθος – κάποιο τηλεφωνικό νούμερο χρεώνοντας με υπέρογκα ποσά τον λογαριασμό σας.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, καλό θα είναι να ενεργοποιήσετε μια σειρά από επιλογές στο tablet που θα περιορίσουν αυτές τις ενέργειες, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον ψυχαγωγίας για τα παιδιά και εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη δική σας ησυχία. Αν και υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για συσκευές Apple και Android που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για αυτό το σκοπό, οι τελευταίες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων για τις παραπάνω πλατφόρμες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα εργαλεία για γονικό έλεγχο στις φορητές συσκευές. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα, αυτές οι λειτουργίες θα αποδειχθούν αρκετές για να περιορίσετε την πρόσβαση και τη γενικότερη χρήση του tablet από του μικρούς χρήστες.
“Κλειδώστε” το Android
Στην έκδοση 4.3 του Android (ή νεότερη) για τα tablets, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε προφίλ χρηστών στα οποία μπορείτε να περιορίσετε τις εφαρμογές στις οποίες θα έχουν αυτοί πρόσβαση (restricted profiles). Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ το σκεπτικό είναι να δημιουργήσετε ένα προφίλ για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στα παιχνίδια και όχι – για παράδειγμα - στο λογαριασμό σας στο Facebook.
Μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, επιλέξτε Users> Add user or profile και στη συνέχεια δημιουργήστε προφίλ με περιορισμούς (restricted profile). Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, στη συνέχεια θα κληθείτε να δημιουργήσετε έναν κωδικό για την οθόνη κλειδώματος (lock screen) της συσκευής, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχεια.
Στην επόμενη οθόνη θα βρείτε μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες στο σύστημα εφαρμογές, η κάθε μια εκ των οποίων θα έχει δίπλα της έναν “διακόπτη” On/Off. Ως προεπιλογή, όλες οι εφαρμογές είναι απενεργοποιημένες για το καινούριο προφίλ που μόλις δημιουργήσατε, ενώ μπορείτε εσείς να επιλέξετε αυτές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά, μετακινώντας σε κάθε μία τον “διακόπτη” στο On.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki