Friday 5 May 2017

Έτσι θα προστατέψετε αποτελεσματικά τα παιδιά σας

10 σωστές συμβουλές για το πώς να προστατέψετε αποτελεσματικά το παιδί σας
Πριν δώσετε στο παιδί σας παραπάνω ανεξαρτησία, πρέπει να λάβετε μέτρα για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά του. 
Δείτε παρακάτω 10 τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να συμπεριφέρονται μπροστά σε ξένους. 
Δείξτε τους τις εικόνες και συζητήστε μαζί τους όλους τους κινδύνους που παραμονεύουν. 

Μην αποκαλύπτετε το όνομα του παιδιού σας 
Μην γράφετε το όνομα του παιδιού σας στα προσωπικά του αντικείμενα. 
Ούτε στο σακίδιό του, ούτε στην τσάντα με το κολατσιό του. Τα πράγματα του παιδιού σας δεν πρέπει να δίνουν στους ξένους πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες. Όταν ένας ξένος φωνάζει ένα παιδί με το όνομά του, αμέσως κερδίζει την εμπιστοσύνη του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. 

Τρέχοντας μακριά από αυτοκίνητα, 
προς την αντίθεση κατεύθυνση 
Το να μάθετε στο παιδί σας να μην μπαίνει σε αυτοκίνητα ξένων, είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά το παιδί σας πρέπει να μάθει έναν ακόμα κανόνα: αν το πλησιάσει ένα αυτοκίνητο ή το ακολουθεί και προσπαθεί να του τραβήξει την προσοχή, θα πρέπει να τρέξει γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Βρείτε έναν οικογενειακό κωδικό 
Αν κάποιος πει στο παιδί σας “Έλα μαζί μου. Θα σε πάω στη μαμά και το μπαμπά”, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει, είναι να ρωτήσει τον άγνωστο πώς λένε τη μαμά και το μπαμπά και ποιος είναι ο οικογενειακός κωδικός τους. Καλό θα ήταν να βρείτε μια λέξη ασφαλείας, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Εγκαταστήστε εφαρμογές εντοπισμού 
Χάρη στη λειτουργία GPS, τέτοιες εφαρμογές σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε την ακριβή τοποθεσία του παιδιού σας και πόση μπαταρία έχει στο κινητό του. 
Life360 Locator iOS | Android 
GPS Phone Tracker iOS | Android 

Ρολόι με κουμπί έκτακτης ανάγκης 
Τα γκάντζετ με ενσωματωμένο κουμπί έκτακτης ανάγκης, έχουν τη μορφή ρολογιού, μπρελόκ, βραχιολιού ή κολιέ. Με μια ειδική εφαρμογή στα κινητά, οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν πάντα την ακριβή τοποθεσία του παιδιού τους. Αν το παιδί πατήσει το κουμπί, το σήμα θα πάει στους γονείς ή την αστυνομία. 

Φωνάζοντας “Δεν τον ξέρω!” 
Πείτε στο παιδί σας ότι αν το αρπάξει κάποιος ξένος, θα πρέπει να φωνάξει, να τον δαγκώσει και να τραβήξει την προσοχή των άλλων με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, θα πρέπει να φωνάζει “Δεν τον ξέρω. Θέλει να με πάρει μακριά.” 

Διακοπή συνομιλίας και διατήρηση απόστασης 
Το παιδί σας θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να μιλάει σε ξένους, οπότε αν μια συζήτηση διαρκέσει πάνω από 5-7 δευτερόλεπτα, καλό θα ήταν να πάει σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα πρέπει να κρατάει μια απόσταση ασφαλείας γύρω στα 2-3 μέτρα. Αν ο ξένος προσπαθήσει να πάει πιο κοντά, το παιδί θα πρέπει να απομακρυνθεί. 

Να μην μπαίνει στο ασανσέρ μαζί με ξένους 
Μάθετε στο παιδί σας να περιμένει το ασανσέρ με την πλάτη στον τοίχο, ώστε να μπορεί να βλέπει όποιον πλησιάζει. Σε περίπτωση που έρθει κάποιος άγνωστος, θα πρέπει να βρει μια οποιαδήποτε δικαιολογία για να μην μπει στο ασανσέρ. Η καλύτερη επιλογή, είναι να προσποιηθεί ότι ξέχασε κάτι. Αν ο ξένος επιμείνει να μπει στο ασανσέρ μαζί του, το παιδί σας θα πρέπει να πει ευγενικά: “Οι γονείς μου λένε ότι πρέπει να μπαίνω στο ασανσέρ μόνος μου ή με τους γείτονες.” 

Να μην λέει στους ξένους ότι οι γονείς του λείπουν 
Πείτε στο παιδί σας ότι αν κάποιος χτυπήσει την πόρτα, αλλά δεν φαίνεται από το μάτι και δεν απαντάει στην ερώτηση “Ποιος είναι”, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξει την πόρτα. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πει στον άγνωστο ότι οι γονείς του λείπουν, ακόμα και αν αυτός ισχυριστεί ότι είναι φίλος των γονιών του. 

Πρέπει να αποφεύγει να συναντάει φίλους από το διαδίκτυο 
Προειδοποιήστε το παιδί σας ότι στον σημερινό κόσμο, οι εγκληματίες βρίσκουν τα θύματά τους μέσω του διαδικτύου και ότι αν κάποιος του πει πως είναι ο 10χρονος Μιχάλης από την απέναντι πολυκατοικία, δεν είναι σίγουρο ότι λέει την αλήθεια. 
Επίσης, μάθετε στο παιδί σας να μην αποκαλύπτει σε αγνώστους τη διεύθυνση ή το τηλέφωνο του σπιτιού, ούτε να στέλνει προσωπικές του φωτογραφίες σε ξένους. 
Τέλος, θα πρέπει πάντα να αρνείται προσκλήσεις από αγνώστους.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki