Saturday, 10 November 2018

«Πώς επιβίωσα όταν ο γιος μου ήταν στην εφηβεία»

Η εφηβεία είναι δύσκολη περίοδος για όλους τους γονείς, γιατί πολύ απλά ενώ ξέρουμε ότι οι λεπτοί χειρισμοί είναι απαραίτητοι, η υπομονή μας εξαντλείται πολύ πιο εύκολα απ’ όσο θα θέλαμε. Μπροστά μας δεν έχουμε το μικρό υπάκουο παιδί που είχαμε συνηθίσει, αλλά έναν εκκολαπτόμενο ενήλικα που προσπαθεί να βρει τη δική του ταυτότητα. Πρέπει να είμαστε δίπλα του και να τον καθοδηγούμε, όμως αρκετές είναι οι φορές που τα χάνουμε και να τον προσεγγίσουμε γίνεται δύσκολο. Μια μαμά που πέρασε δύσκολη εφηβεία με τον γιο της εξομολογείται ότι ήταν από τις πιο απαιτητικές περιόδους στη ζωής της και δίνει τα «φώτα» της, στις άλλες παθούσες.
«Υπήρχαν στιγμές κατά τη διάρκεια της εφηβείας του γιου μου που πίστευα ότι δεν θα τα βγάλω πέρα. Μάλιστα, σκεφτόμουν ότι μόνο ένας απ’ τους δύο μας θα επιβίωνε! Ευτυχώς, τώρα που ο πρωτότοκός μου βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενηλικίωση, μπορώ να πω «αντίο» στην εποχή εκείνη. Και κάτι ακόμα, γιατί κανείς ποτέ δεν μου είπε πόσο δύσκολη περίοδος είναι;
Οι ηλικίες των 2 και 3 ετών είναι γνωστές για το πόσο απαιτητικές και εξαντλητικές  είναι. Πολλές μαμάδες, οι οποίες παραδέχονται την δυσκολία, μοιράζονται με χαρά συμβουλές-απόσταγμα των εμπειριών τους. Αλλά τι γίνεται με τους εφήβους; Ένιωσα αρκετές φορές χαμένη, σ’ έναν άγνωστο κόσμο χωρίς καμία μαμά να μπορεί να με καθοδηγήσει. Και παρόλο που είναι ωραίο να έχεις μεγάλα και σχετικά ανεξάρτητα παιδιά, αυτά τα τελευταία χρόνια θέλω να… τα ξεχάσω και να μην τα ξαναζήσω ποτέ! Αυτό το τελευταίο ήταν ειρωνικό, μιας και πρόκειται να το ζήσω άλλες 3 φορές. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά ξέρω καλύτερα, χάρη στις εμπειρίες μου και τις αφοπλιστικά ειλικρινείς συμβουλές των μανάδων.
Γι ‘αυτό λοιπόν εάν περιφέρεται ένας 13χρονος στο σπίτι σας, κρατήστε αυτές τις συμβουλές σαν φυλαχτό για τη δική σας ψυχική ηρεμία. Όταν βρεθείτε σε απόγνωση και δεν ξέρετε τι να κάνετε, αυτές θα σας καθοδηγήσουν:

Καταλάβετε ότι οι έφηβοι είναι ανώριμοι

Το έχεις διαβάσει, πιθανόν να το γνωρίζεις ήδη ή ετοιμάζεσαι να το ζήσεις: τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει τη στιγμή που θα δεις το ήσυχο και ''ώριμο'' παιδί σου να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα, σαν να μην υπάρχουν συνέπειες. Θα ακούσεις παράλογες φράσεις όπως ''Γιατί δεν μπορώ να μείνω έξω μετά τις 12; Έλεος, μαμά!''. Πραγματικά, έχουν άγνοια κινδύνου!

Όταν απαγορεύετε το ο,τιδήποτε, να είστε συνεπείς

Υιοθετήστε αυτήν τη συμπεριφορά και αγαπήστε την, γιατί θα χρειαστεί πολλές φορές σ’ αυτά τα χρόνια.

Μην αντιδράτε υπερβολικά

Και πραγματικά θα θέλετε! Θα νιώθετε την ανάγκη να έχετε τον τελευταίο λόγο και να βρείτε λογική. Απλώς ηρεμήστε.

Διαλέξτε τις μάχες σας

Σιγά-σιγά θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε για ποια θέματα αξίζει τον κόπο να τσακώνεστε. Για τα πεταμένα ρούχα στο πάτωμα; Ανόητο. Κακή συμπεριφορά στο σχολείο; Σημαντικότατο. Μην χάνετε την υπομονή σας για τα ρούχα.

Χτυπάτε πάντα την πόρτα

Αντισταθείτε στον πειρασμό να…κάνετε έφοδο στο δωμάτιό του. Πιστέψτε με, είναι απαραίτητο να προειδοποιείτε πριν μπείτε στο δωμάτιό τους!

Δώστε τους σημασία

Θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι είναι μεγάλα παιδιά. Θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται να τους πάτε στην προπόνηση ή να δείτε τον αγώνα τους, ωστόσο δεν το εννοούν! Είναι απαραίτητο να είστε δίπλα τους!

Βγείτε-επικοινωνήστε μαζί τους

Ο χρόνος που θα περάσετε μαζί του είναι πολύτιμος. Βγείτε, επικοινωνήστε, δώστε του την ευκαιρία να ανοιχτεί σε εσάς και το κυριότερο, ακούστε. Όσο πιο σιωπηλή είστε εσείς, τόσο περισσότερο ομιλητικός θα είναι.

Μην παίρνετε προσωπικά ό,τι σας λένε…

ή δεν σας λένε. Μπορεί να κάνουν να σας μιλήσουν καιρό, ή να γυρίσουν τα μάτια προς το θεό, να μουγκρίσουν, να φωνάξουν. Τη μια στιγμή θα είστε η καλύτερή τους φίλη και την αμέσως επόμενη, ο χειρότερος εχθρός τους. Δεν είναι ότι έχουν κάτι προσωπικό μαζί σας, είναι της ηλικίας τους.

Αφήστε τους να βρίσκουν μόνοι τους τις λύσεις στα προβλήματά τους

Εκτός κι αν δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό ή επικίνδυνο, μην επεμβαίνετε στα προσωπικά τους. Αφήστε τους να βρουν μόνοι τους τη λύση.

Βγάλτε απ’ το λεξιλόγιό σας τη φράση: ''Τα δικά μου παιδιά ποτέ δεν θα…''

Κάντε το νωρίς, για να μην απογοητευτείτε αργότερα! Κάποια στιγμή ο μικρός Γιάννης θα κάνει κάτι που δεν περίμενες. Και πίστεψέ με, θα το κάνει! Κι όταν συμβεί και στη φίλη σου, φρόντισε να την στηρίξεις γιατί χρειάζεσαι στήριξη όταν το παιδί σου είναι στην εφηβεία.

Εξηγήστε τα απλά…ακόμη πιο απλά

Θυμάστε αυτό που αναφέραμε αρχικά περί ανωριμότητας; Όταν προσπαθείτε να τους εξηγήσετε ή ακόμα και να τους διδάξετε κάτι πολύ απλό, μιλήστε τους απλά. Χρειάζονται καθοδήγηση βήμα-βήμα και εσείς υπομονή!

Να θυμάστε ότι κάποια στιγμή θα σας ευγνωμονούν

Πώς το ξέρω; Γιατί μόλις τα παιδιά μου μπήκαν στην εφηβεία, έπαιρνα τηλέφωνο καθημερινά τη μητέρα μου και της έλεγα «συγγνώμη». Και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για εκείνη. Θα την έχουμε, όμως, κι εμείς κάποια στιγμή.
Το τελευταίο και πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας είναι, ότι δεν είστε μόνοι. Παρόλο που νιώθετε έτσι, δεν είστε! Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά και οι έφηβοι γιοι της φίλης σας είναι εξίσου ''δύσκολοι''.  Όταν κλείνει η πόρτα ενός σπιτιού θα υπάρξουν έντονες στιγμές χαράς, αλλά και λύπης. Θέλετε να επιβιώσετε αυτήν την περίοδο; Συναναστραφείτε γονείς που σας καταλαβαίνουν, που περνούν τα ίδια και έχουν τις ίδιες ανασφάλειες με εσάς. Οι πιθανότητες είναι να κάνουν τρομερή δουλειά. Όπως κι εσείς.»

Πηγή: scarymommy.com
από Ιόλη Πολύζου 
mama365.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki