Sunday, 15 November 2020

Μαμά βαριέμαι! Γιατί είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί να βαρεθεί;

Μαμά βαριέμαι! Πόσο συχνά το ακούτε αυτό από το παιδί σας; Και τι κάνετε μόλις σας το πει; Έχετε αναρωτηθεί γιατί βαριούνται τα παιδιά; Κι αν βαρεθούν τι πειράζει; Μήπως τους κάνει καλό;

Μια από τις πιο συχνές εκφράσεις των παιδιών από τη νηπιακή κιόλας ηλικία είναι το “Μαμά βαριέμαι”! Τις πρώτες φορές που το άκουσα από τα παιδιά μου σκέφτηκα ότι μάλλον δεν έχουνε πολλά παιχνίδια κι έτσι προμηθεύτηκα μερικά ακόμα! Μετά σκέφτηκα ότι μάλλον δεν κάνουμε αρκετά διασκεδαστικά πράγματα μαζί κι έτσι κάθισα να παίξουμε πιο πολύ ώρα. Στη συνέχεια όμως ξανά άκουσα το “Μαμά βαριέμαι”! Κι εκεί κατάλαβα ότι και πολλά παιχνίδια έχουμε και ότι απασχολώ δημιουργικά τα παιδιά μου αρκετά συχνά! Οπότε συνειδητοποίησα ότι δεν πειράζει! Tο να βαριούνται τα παιδιά έχει και τα καλά του!

Μαμά βαριέμαι!

Η βαρεμάρα είναι κάτι το φυσιολογικό. Και οι μεγάλοι βαριόμαστε πολλές φορές, αλλά είτε δεν το εκφράζουμε είτε ξέρουμε και το διαχειριζόμαστε καλύτερα. Το παιδί μπορεί να βαριέται πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Πχ την ώρα του μαθήματος, την ώρα της δραστηριότητας, την ώρα του φαγητού, του παιχνιδιού, κτλ.

Είναι σημαντικό να αφήσουμε το παιδί να αισθανθεί την πλήξη του και να μάθει να τη διαχειρίζεται. Άλλωστε εμείς δεν είμαστε όλες τις στιγμές της ημέρας δίπλα του για να του δίνουμε λύσεις. Εξάλλου, οι ειδικοί λένε ότι η βαρεμάρα ενεργοποιεί τον εγκέφαλο του παιδιού και τον δραστηριοποιεί. Έτσι προάγει την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του.

Η βαρεμάρα κάνει καλό

Ένα παιδί που βαριέται έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την πλήξη του και να επωφεληθεί. Την επόμενη φορά που το νήπιο ή το μεγαλύτερο παιδί σας πει “Μαμά βαριέμαι” μην τρέξετε να δώσετε αμέσως τη λύση. Αφήστε το παιδί να το διαχειριστεί μόνο του. Αν δείτε ότι δυσκολεύεται, δώστε του το έναυσμα να χρησιμοποιήσει για παράδειγμα τη φαντασία του και να φτιάξει μια ιστορία, ένα παιχνίδι ρόλων, μια χειροτεχνία, κτλ που θα το βοηθήσουν να βγει από την πλήξη του. Όσο περνάει ο καιρός θα τα καταφέρνει ολοένα και καλύτερα να διαχειρίζεται τη βαρεμάρα του και φυσικά αυτό θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. 

Το σημαντικότερο είναι ότι θα ενισχύεται η δημιουργικότητα του. Κι αυτό γιατί ένα παιδί που βαριέται και δεν έχει τη μαμά να τρέξει να του δώσει λύση “αναγκάζεται” να σκεφτεί. Να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει για να νικήσει την πλήξη του. Η βαρεμάρα λοιπόν γεννάει ιδέες και μάλιστα συχνά τις καλύτερες!

Γι΄αυτό την επόμενη φορά που θα ακούσετε

-“Μαμά βαριέμαι”

πείτε του:

-“Δεν πειράζει παιδί μου, έχει και η βαρεμάρα τα θετικά της”!

Μπορεί στην αρχή να απογοητευτεί ή να θυμώσει και να δυσκολευτεί. Όμως μόλις βάλει το μυαλό του να δουλέψει είναι σίγουρο ότι θα σκεφτεί τις πιο όμορφες και δημιουργικές ιδέες για να απασχολήσει τον εαυτό του!

imommy.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki