Monday, 29 March 2021

Με ποιούς συνομιλεί το παιδί σου στο διαδίκτυο; – Το λάθος των γονιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η ψηφιακή ανατροφή ίσως να είναι ένας νέος όρος. Μιας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο νέος παιδότοπος, ακόμα και για παιδιά κάτω των δέκα ετών. Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο είναι χρήστες των κοινωνικών μέσων και δημοσιοποιούν προσωπικά τους δεδομένα.

Σύμφωνα με έρευνα τα δύο τρίτα των παιδιών ηλικίας 7 έως 9 ετών στη Σιγκαπούρη, χρησιμοποιούν smartphone κάθε μέρα και δραστηριοποιούνται στα social media. Ενώ, το 40% έχουν λογαριασμούς στο Facebook στο Instagram και στο tik tok. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στο The Straits Times, το 1/3 των γονέων λένε ότι δεν γνωρίζουν με ποιον αλληλεπιδρούν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που όλοι οι ειδικοί θεωρούν λάθος.

Ναι, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν την δραστηριότητα των παιδιών τους σε όλα τα ψηφιακά μέσα. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να βάλουν όρια στον χρόνο που τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά. Επίσης, θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν με ποιους συνομιλούν τα παιδιά τους ακριβώς όπως ελέγχουν τις επαφές τους και στην κανονική τους ζωή.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής μας και έχουν γίνει σημείο αναφοράς της καθημερινότητας. Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι γονείς είναι να ενημερωθούν εμπεριστατωμένα για τους τρόπους χρήσης τους. Έτσι μόνο θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πότε τα παιδιά τους είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσουν. Όπως και στην πραγματική ζωή, τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους… με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η ψηφιακή ανατροφή και εκπαίδευση είναι γονεϊκό καθήκον. Ο αφορισμός της ψηφιακής τεχνολογίας είναι συνήθως η εύκολη δικαιολογία της άγνοιας….

Όταν οι γονείς αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το πώς λειτουργούν όλες οι πλατφόρμες θα μπορέσουν να θέσουν και τις σωστές πρακτικές. Από το ποια είναι η σωστή ηλικία για να συνδεθεί το παιδί τους στον ψηφιακό κόσμο, μέχρι την κατανόηση των κινδύνων και την θέσπιση σωστών κανόνων.

Όπως και σε όλα τα πράγματα της κοινωνικής ζωής, η συζήτηση με τα παιδιά είναι η καλύτερη στρατηγική. Ορίστε τις συνθήκες για το τι είναι αποδεκτό και τις συνέπειες για απαράδεκτη συμπεριφορά. Συζητήστε σχετικά με το προσωπικό απόρρητο, τα προσωπικά δεδομένα και πως πρέπει να τα προστατεύουν. Επίσης, για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και τον τρόπο συμπεριφοράς τους στο διαδίκτυο. Το μεγάλο μυστικό είναι να επιβλέπετε συστηματικά αλλά διακριτικά, ώστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους.

slpress.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki