Thursday 23 September 2021

Το Θεατρικό Παιχνίδι

Αξίζει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με το θεατρικό παιχνίδι

Το θέατρο δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. Είναι το «κλειδί» για πιο δημιουργικά, πιο επικοινωνιακά, πιο υγιή παιδιά.
Η έκθεση των παιδιών στη θεατρική τέχνη, είτε παρακολουθώντας μια παράσταση είτε μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, είναι ευεργετική με πολλούς τρόπους. 

Αυξάνει τη δημιουργικότητα
Το θέατρο είναι μια τέχνη φαντασίας. Έτσι, σε αντίθεση με τον ρεαλισμό της τηλεόρασης ή των ταινιών, απαιτεί ένα διαφορετικό είδος ευρηματικότητας και ευελιξίας. 
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που οι μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση με το δράμα οδηγεί σε πιο δημιουργική σκέψη και πρωτοτυπία.
   Επιπλέον, οι δραματικές διαδικασίες ενθαρρύνουν αυτό που είναι γνωστό ως αποκλίνουσα σκέψη ή σκέψη προς πολλές κατευθύνσεις. Το θεατρικό παιχνίδι είναι συχνά μια διαδικασία ανακάλυψης-διαπίστωσης πού πηγαίνει η ιστορία (αυτοσχεδιασμός) ή εύρεσης του πώς λέγεται η ιστορία και τι σημαίνει (σενάριο). 
Η ανοιχτή και αβέβαιη φύση αυξάνει την ανοχή των παιδιών στην ασάφεια και πυροδοτεί την περιέργεια. 
Το θέατρο δημιουργεί επίσης ένα ασφαλές περιβάλλον για να πειραματιστείτε και να αναλάβετε ρίσκα.
Ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα
   Οι μαθητές που βιώνουν θεατρική εκπαίδευση σε οποιαδήποτε ηλικία παρουσιάζουν υψηλότερες βαθμολογίες εξετάσεων, βελτιωμένη κατανόηση ανάγνωσης, καλύτερη παρακολούθηση, μεγαλύτερη συγκέντρωση και αυξημένο κίνητρο για μάθηση. Η γνώση της γλώσσας και το διευρυμένο λεξιλόγιο προκύπτουν επίσης από την παρακολούθηση θεάτρου.

Χτίζει την αυτοεκτίμηση
   Το θέατρο μπορεί να χτίσει την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, βοηθώντας το να ανακαλύψει τον εαυτό του. 
Στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου, το τμήμα εκπαίδευσης συνεργάστηκε με παιδιά ηλικίας 7 έως 10 ετών από οκτώ σχολεία, για τρία χρόνια.
   Οι μαθητές μυήθηκαν στον Σαίξπηρ, τον Κρίστοφερ Μάρλοου κι έπαιξαν σε ένα πρόγραμμα αφήγησης. Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν ασχολήθηκαν με το θεατρικό παιχνίδι, αυτά τα παιδιά έδειξαν αυξημένη αυτοεκτίμηση, καθώς και μεγαλύτερη ικανότητα για ομιλία και ακρόαση.

Ενισχύει τις δεξιότητες συνεργασίας
Το θέατρο είναι μια εγγενώς συνεργατική μορφή τέχνης. Χρειάζεται μια ομάδα συγγραφέων, μια παρέα ηθοποιών, εφευρετικότητα των ενδυματολόγων καθώς και όλων των συντελεστών για να ειπωθεί μια ιστορία στη σκηνή. 
Η επιστήμη δείχνει ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο είναι καλύτεροι επικοινωνιολόγοι, γεγονός που οδηγεί σε ισχυρότερη ομαδική εργασία. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το δράμα είναι πιο συνεργάσιμα από τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν επαφή με τη θεατρική εκπαίδευση.

Βελτιώνει τις δεξιότητες διαχείρισης χρόνου

   Τα παιδιά στο θέατρο μαθαίνουν να διαθέτουν χρόνο για έναν μακροπρόθεσμο στόχο. Όλοι εργάζονται για μια βραδιά εγκαινίων και τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν πριν από αυτό. Κάθε πρόβα είναι αθροιστική. 
Αρχικά μαθαίνεις τα λόγια σου και τα τραγούδια. 
Μετά τα απομνημονεύεις. 
Στη συνέχεια μαθαίνεις να κινείσαι σε κάθε σκηνή και χορογραφία (κίνηση και χορός στο τραγούδι). 
Έπειτα προστίθεται η ορχήστρα κι ακολουθούν τα κοστούμια, τα σκηνικά, τα φώτα και τα μικρόφωνα. Όλα αυτά πρέπει να διαχειριστούν και να «κουμπώσουν» το ένα πάνω στο άλλο για να τηρηθεί μια τελική προθεσμία.

Διδάσκει Υπομονή
   Τα παιδιά που παρακολουθούν ζωντανές θεατρικές παραστάσεις μαθαίνουν υπομονή και συγκέντρωση. 
Σε αντίθεση με την τηλεόραση που αλλάζει εικόνες κάθε τρία έως τέσσερα δευτερόλεπτα, το θέατρο απαιτεί συγκέντρωση για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 
Επειδή το θέατρο απευθύνεται σε κοινό, τα παιδιά όλων των ηλικιών θα μάθουν επίσης πώς να κάθονται ήσυχα και να σέβονται τους άλλους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
   Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέατρο (συμμετέχουν ή βλέπουν) για δύο ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, έχουν σημαντικά καλύτερη ψυχική υγεία. Όταν οι άνθρωποι κάθονται μαζί σε ένα θέατρο, η επιστήμη δείχνει τις καρδιές τους να χτυπούν μαζί. Αυτό δημιουργεί σύνδεση, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τα συναισθήματα της απομόνωσης και της μοναξιάς.

Προάγει την Ενσυναίσθηση

   Η ενσυναίσθηση είναι μία από τις πιο πολύτιμες ανθρώπινες ιδιότητες και μία από τις δυσκολότερες στη διδασκαλία. 
Το θέατρο είναι καθοριστικό για την ανατροφή των ενσυναίσθητων παιδιών που έχουν, επίσης, συναισθηματική ανθεκτικότητα και την ικανότητα να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.

περισσότερα εδώ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki