Friday 3 September 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Τα παιδικά τραγούδια που έγραψε πριν ενηλικιωθεί

Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο Πανελλήνιο. Ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες και αγωνιστές, ένα άνθρωπος που έχει συνδεθεί με της σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος,  «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων αφήνοντας πίσω του πλούσια και ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Τα τραγούδια του έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ο ίδιος έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις και το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, από όπερες και συμφωνική μουσική, μέχρι μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνη και λαϊκή, ενώ το 1964 συνέθεσε τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό παγκοσμίως, το γνωστό συρτάκι «Ζορμπάς».

Πηγή φωτογραφίας: Ιntime news

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979).

Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

Ένας απο τους πιο ιδιαίτερους δίσκους του γνωστού μουσικοσυνθέτη είναι αυτός που περιλαμβάνει παιδικά τραγούδια που έγραψε ο ίδιος, τα περισσότερα μάλιστα πριν καν ενηλικιωθεί. Ο δίσκος του «Μίκης Θεοδωράκης, 40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994 και περιλαμβάνει τραγούδια που, όπως ανέφερε στο σημείωμά του, γράφτηκαν «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στην δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία».

Οι μελωδίες αυτές αποτελούν τις πρώτες απόπειρες του καλλιτέχνη να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Βασίλη Ρώτα και τον Κωστή Παλαμά, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και την Αντιγόνη Μεταξά. Ήταν τα πρώτα τραγούδια του μαθητή Μίκη που γράφηκαν από το 1937 μέχρι και το 1945. Το πρώτο, μάλιστα, του ήταν το αρ.10 «Tο καραβάκι» που έγραψε στην Πάτρα σε ηλικία μόλις 12 ετών.

Τα τραγούδια του δίσκου τραγουδούν η Παιδική Χορωδία & Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ενώ την ευθύνη της ενορχήστρωσης και της διεύθυνσης χορωδίας, είχε ο Δημήτρης Καρβούνης.

Ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης με το μοναδικό ταλέντο και την τεράστια πορεία «έφυγε»,  μέσα όμως από τα τραγούδια, τις μελωδίες και τους αγώνες του θα μείνει για πάντα ζωντανός στις μνήμες τις δικές μας και των επόμενων γενεών.

Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org / mikisguide.org

mothersblog.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki