Tuesday 27 March 2007

Έκθεση του ΟΗΕ για την φτώχεια - Κάθε 3 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα!

Κάθε 3 δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του πλανήτη, πεθαίνει ένα παιδί, σαν αποτέλεσμα της φτώχειας, κάτι που σημαίνει 1.200 παιδιά κάθε μια ώρα!Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία ετήσια Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι 1.200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα...
Βραζιλία, Βολιβία 
Όσον αφορά στη Λατινική Αμερική, η Έκθεση επισημαίνει και πάλι το πρόβλημα της ανισότητας στην περιοχή, ως ένας από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν την Ανάπτυξη. Ένα παράδειγμα είναι η Βραζιλία, που χαρακτηρίζεται ως η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στην περιοχή. Δέκα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Άλλο παράδειγμα η Βολιβία, όπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι καλλιεργούν 5 εκατομμύρια στρέμματα γης, τη στιγμή που μόλις 100 «οικογένειες» κατέχουν 25 εκατομμύρια στρέμματα!


Αργεντινή, Κολομβία, Γουατεμάλα 
Στην Αργεντινή, μεταξύ των ετών 2000 και 2003 ο πληθυσμός που ζει σε πλήρη ένδεια τριπλασιάστηκε.
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Κολομβία, που λόγω των ένοπλων συγκρούσεων με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, παρατηρείται ύφεση δυο εκατοστιαίων μονάδων στην οικονομική της ανάπτυξη από το 1992, δηλαδή περισσότερο από 10 χρόνια...
Ο δείκτης ανάπτυξης δεν φανερώνει μόνο την διαμόρφωση του εισοδήματος των πολιτών, αφού χώρες όπως η Γουατεμάλα, έχουν καταφέρει την τελευταία δεκαετία, μια αύξηση στις εξαγωγές σε ποσοστό περισσότερο από 8% ετησίως, κάτι που έχει βελτιώσει την κατάσταση της στην Έκθεση του ΟΗΕ.

  
Δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση. 
Για το λόγο αυτό, η Έκθεση περιγράφει ένα γενικότερο πανόραμα της κατάστασης στην οποία ζουν οι πληθυσμοί, και επισημαίνει και άλλους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.Για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική, μόνο ένα ποσοστό 40% των εργατών είναι προστατευμένοι από την εργατική νομοθεσία και έχουν ασφάλεια ζωής.


Οι δείκτες 
Στον κατάλογο με τον δείκτη ανάπτυξης των χωρών της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή φαίνεται πως είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην περιοχή, καταλαμβάνοντας την 34 θέση, την ίδια με πέρυσι. Ακολουθεί η Χιλή, στην 37η που ανέβηκε 6 θέσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ ακολουθούν η Ουρουγουάη (46), η Κόστα Ρίκα (47), η Κούβα (52), και το Μεξικό που διατήρησαν αυτόν τον χρόνο τις θέσεις τους.


Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης. 
Κατάταξη:

Αργεντινή
Χιλή
Ουρουγουάη
Κόστα Ρίκα
Κούβα
Μεξικό
Παναμάς
Βραζιλία
Κολομβία
Βενεζουέλα
Περού
Εκουαδόρ
Παραγουάη
Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ
Νικαράγουα
Βολιβία
Ονδούρα
Γουατεμάλα
Αϊτή


Ο Παναμάς ανέβηκε στην θέση 61 από την 56η, όπως και η Βραζιλία στην 63η από την 72η ανάμεσα στο 2004 και 2005. Η Κολομβία έπεσε από την 73η στην 69η θέση, όπως και το Περού που έπεσε από την 85η στην 79η.
Ωστόσο, ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτώση είναι αυτή του Εκουαδόρ, το οποίο μέσα σε 12 μήνες έπεσε από την 100η θέση στην 82η... Η πιο απότομη πτώση ανάμεσα στις Λατινοαμερικάνικες χώρες ανήκει στην Βενεζουέλα, η οποία κατέβηκε από την 69η θέση στην 75η. Η Δομινικανή Δημοκρατία από την 95θέση έπεσε στην 98. Η Βολιβία στην θέση (113) και η Αϊτή (153) είναι τα τελευταία Κράτη στην περιοχή όσον αφορά στην Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

1 comment:

  1. Την ίδια στιγμή φίλη μου χαμομηλάκι εμείς πετάμε το φαγητό, σε πολλές χώρες δίνουν πόσα χρήματα για να αγοράζουν κονσέρβες για τα αγαπημένα τετράποδα. Σε αυτό το σημείο λίγο να σταθώ για να μην παρεξηγηθώ. Τα ζώα τα αγαπάω πάρα πολύ. Είμαι κατά της κακομεταχείρισης των ζώων και της θανάτωσης των αδέσποτων ζώων. Όμως υπάρχουν και οι υπερβολές και εκεί αναφέρομαι στη σίτιση των ζώων. Την ίδια στιγμή δίνουμε πόσα χρήματα για να φοράμε ρούχα ενώ η ντουλάπα μας είναι γεμάτη, δίνουμε γενικά πόσα χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε που; Σε τρόφιμα που σώζουν τα παιδάκια από την ασιτία. Θα το λέω πάντα. Παιδιά είναι, σκεφτήτε το λίγο. Είναι ψυχούλες αθώες, που δεν έχουν κάνει κανένα έγκλημα, κανένα κακό για να ζούνε κάτω από αυτές τις συνθήκες ή να πεθαίνουν από την πείνα. Δεν είναι ειρωνεία κάποιοι άνθρωποι να πεθαίνουν από δίαιτες για να είναι όμορφοι, τη στιγμή που κάποια παιδάκια πεθαίνουν γιατί δεν έχουν να φάνε; Δεν είναι ειρωνεία, στον κόσμο της αφθονίας να υπάρχουν τόσα θύματα από ασιτία; "Χρωστάμε" στα παιδιά, δε μας χρωστάνε. Οφείλουμε να τους δίνουμε και όχι να μας δίνουν τη ζωή τους από την αδιαφορία μας, τα λάθη μας.
    Με πόνο
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki