Monday 11 June 2007

H παιδική εργασία στην Ελλάδα

«150.000 παιδιά δουλεύουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»
«Ανεξέλεγκτη η εργασία ανηλίκων σε υποβαθμισμένες συνοικίες και στην ύπαιθρο»
Αυτές είναι οι επικεφαλίδες ενός πολύ ενδιαφέροντος πρόσφατου άρθρου.
Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους από εμάς νομίζουμε ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη έχει περιοριστεί στα βιβλία του Ντίκενς που συντρόφευαν την παιδική μας ηλικία και στα καλοφτιαγμένα χριστουγεννιάτικα μιούζικαλς.
Και σε όσους από εμάς εξαντλούμε την αγωνία μας στο να πιέζουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν το δικό μας απωθημένο για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο (κι ό,τι θέλει ας είναι!)

Στο άρθρο αναφέρεται πως η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά (πρωτότυπο!) της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Λίγο ν’ αφήσουμε τη φαντασία μας, άνετα καταλαβαίνουμε τι μπορεί να γίνεται στον ανεξέλεγκτο τομέα της παιδικής εργασίας, όπου υπάρχουν «κηδεμόνες», «γονείς» και «προστάτες» που ελέγχουν και εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά.

Μπορεί παρακαλώ να μου πει κάποιος τι να κάνω, τι να πω, πως να αντιδράσω την επόμενη φορά που ένα παιδικό χεράκι θα μου προτείνει ένα πακέτο χαρτομάντιλα; 

7 comments:

  1. να βγει η εκκλησια να τα μαζεψει..εχει χρηματα και στεγει να τα δωσει...μα προτιμο να κανει και η αστηνομια κατη..οπως το να μας δωσει το δικαιωμα να το περνουμε το παιδη και να το παραδηδουμε στην αστινομια εμεις οι πολιτες...κατη καλητερο κανεις???
    για παραδηγμα μπωρει να μας εδωσε το δηκαιομα να μιλαμε..μα για εργα ..για να δουμε ποσοι θα βρεθουν μονο να διαβασουνε το μυνημα σου.
    ((μιν δηνετε χρηματα στα παιδια αυτα ουτε απο ευσπλαχνια.)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Κάλεσα την Εκκλησία, την επίσημη, τους "σοφούς" του παιδαγωγικού ινστιτούτου (!!!) κάλεσα κόσμο και κοσμάκη.
    Βαστάτε παιδιά -χαμομηλάκια, βαστάτε.
    Είμαστε εμείς εδώ, άνθρωποι απλοί
    Είμαστε εδώ

    ReplyDelete
  4. kai agapame ta xamimilakia::)))

    ReplyDelete
  5. εμεις αγαπαμε την εκκλησια..
    σευωμαστε την επισιμη του δεσπωτη μας χριστου..και αγαπαμε την παιδια..ακουωντας τους σοφους..
    ""οι αγγελοι ειναι μιριαδες..τοσες και τα χαμομιλακια τουτου του αγρου..μα όπως τα λουλούδια στο ενα λιβάδη...ετσει και αυτη στο ενα πνευμα ομιλουναι..ωταν ο ανθρωπος ενωθεί για να σόσει τα παιδιά..τοτε ισος και τον πλανητη γη να σώσει και για καμια ακομη γενιά...''με ειρηνη του κυριου δειθωμεν.''.και εμεις.''

    ReplyDelete
  6. ωταν ακουω τα γραματα σου..
    χαμομιλακι μου γενιετε στην φοτογραφια σου..μια ομορφι μαργαριτα..μια μανα που νιαζετε για το παιδη της...που πρεπει να νιαζετε και σαν πατερας..απο καμια φωρα.ισως ωμος και καπια αμαζωνα καρδια...και να κουρσευει τα παιδακια απο τον πονο...
    και να τα αγαπησουμε ολοι με μια της πατριδας τους αγγαλια...
    αγγελοι να γηνετε..και μιλατε για την αγαπη ωρθα πρατωντας..και οχη ευλογωντας.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki