Monday 12 January 2009

«Γιατί μας μισούν;»

Το Ισραήλ άνοιξε για άλλη μία φορά τις πύλες της Κόλασης για τους Παλαιστινίους. Δεκάδες άμαχοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν σε ένα σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλοι τρεις σε κάποιο άλλο σε μία μόνο νύχτα. Γιατί εκπλησσόμαστε;

Ξεχάστηκαν οι σφαγές αμάχων από τους Ισραηλινούς όλα αυτά τα χρόνια, με μεγαλύτερη εκείνη των 17.500 ανθρώπων, σχεδόν όλοι πολίτες, κατά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982; Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι τόσοι πολλοί δυτικοί ηγέτες, αλλά φοβάμαι και εκδότες και δημοσιογράφοι, πίστεψαν το παλιό ψέμα που θέλει το Ισραήλ να « κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων » όπως δήλωσε κάποιος ισραηλινός πρέσβης λίγες μόνο ώρες πριν από τη σφαγή στη Γάζα. Όποιος ηγέτης επανέλαβε αυτό το ψεύδος έχει τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του χθεσινού μακελειού.

Αυτό που συνέβη ήταν επαίσχυντο. Μήπως το «έγκλημα πολέμου» είναι υπερβολικά ηχηρή περιγραφή για τα γεγονότα; Έτσι θα τα αποκαλούσαν αν τα είχε διαπράξει η Χαμάς. Φοβάμαι ότι όντως πρόκειται για έγκλημα πολέμου και μόνο με κυνισμό μπορώ να αντιδράσω. Το Ισραήλ, όμως, ισχυρίζεται ότι δίνει τον δικό μας πόλεμο ενάντια στη «διεθνή τρομοκρατία» και ότι στη Γάζα υπερασπίζεται τα δυτικά μας ιδανικά και την ασφάλειά μας. Και έτσι μας κάνει συνενόχους στη θηριωδία.

Το Ισραήλ πράγματι δικαιούται ασφάλεια. Είκοσι νεκροί Ισραηλινοί σε μια περίοδο δέκα ετών γύρω από τη Γάζα είναι όντως μακάβριος αριθμός. Αλλά 600 νεκροί Παλαιστίνιοι μέσα σε μία μόλις εβδομάδα και χιλιάδες από το 1948 είναι αριθμοί τελείως διαφορετικής κλίμακας. Αυτό δεν θυμίζει τις συνηθισμένες αιματοχυσίες της Μέσης Ανατολής, αλλά τις ωμότητες του επιπέδου των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Και φυσικά όταν ένας Άραβας ενεργήσει με ασυγκράτητη οργή και εκτονώσει τον εμπρηστικό, τυφλό θυμό του στη Δύση, εμείς θα πούμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση. Θα ρωτήσουμε: «Γιατί μας μισούν;». Ας μην πούμε, όμως, ότι δεν ξέρουμε την απάντηση. 
.
Robert Fisk | Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το άρθρο το έστειλε η Mareld

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki