Sunday 12 April 2009

Σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ

Γράφει η "Καθημερινή"  στις 12.4.09: 
"Ας μην παραβλέπουμε ότι στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ δεν φοιτούν οι πιο τυχεροί νέοι της ελληνικής κοινωνίας, δίπλα στην πλειονότητα των παιδιών που μαθαίνουν μια τέχνη, υπάρχουν και τα αποπαίδια, σαν τον 19χρονο ομογενή από την Αμπχαζία Δημήτρη Πατμανίδη, τον πρωταγωνιστή, μια προβληματική προσωπικότητα, κατ' ουσίαν ένας «ανένταχτος» στην ελληνική κοινωνία, κινούμενος στα όρια της παραβατικότητας."
“Εμείς δεν έχουμε απλά προβλήματα, εμείς πεινάμε”, ήταν τα λόγια των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο. “Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ένα σύγχρονο δουλεμπόριο”, μας είπαν οι ίδιοι. “Το πρωί δουλεύουμε με ελάχιστα χρήματα και το απόγευμα πηγαίνουμε αποκαμωμένοι, με τα ρούχα της δουλειάς στη σχολή ως το βράδυ. Αμειβόμαστε ελάχιστα γιατί είμαστε βοηθοί, μικροί και «αν πάρουμε εμείς παραπάνω χρήματα, ο μάστορας πόσα θα πρέπει να πάρει», μας λένε οι εργοδότες μας”.
Ένας πρώην μαθητής στις σχολές ΟΑΕΔ έλεγε στις  16-12-2004: "Το '97 που μπήκα εγώ δεν ήταν και τόσο εύκολο να μπεις....... Έδινες εξετάσεις σε κάτι φυλλάδια δικά τους, για να "μετρήσουν" την εξυπνάδα σου, όπως και επίσης έπρεπε να είχες πάνω από 14 απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου και κάποιο δόντι.... Είναι αναγνωρισμένες σχολές που όπως ειπώθηκε λέγονται κετεκ μαθητείας σχολών ΟΑΕΔ... Εμένα παράλληλα με την σχολή μου, μου βρήκαν δουλειά, πληρωνόμουν (χαμηλόμισθα, βασικό ΑΝΕΙΔΊΚΕΥΤΟΥ) και παράλληλα έκανα και την σχολή μου.... Διάρκεια 3 χρόνια... Υπάρχουν και τα ΙΕΚ ΟΑΕΔ, όπως και τα ταχύρρυθμα... Καλό είναι να πας μια βόλτα στο πιο κοντινό σου και να σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες γιατί λογικά κάποια πράγματα θα έχουν αλλάξει...."
Φίλοι μας,
γνωρίζουμε μια φτωχή γυναίκα, καθαρίστρια, της οποίας το παιδί της δεν τα κατάφερε στις Πανελλήνιες και πήγε στις σχολές ΟΑΕΔ, γράφτηκε και προσπάθησε να φοιτήσει. Έφυγε πολύ σύντομα, επειδή, μας είπε,  η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Γράφτηκε σε ιδιωτική σχολή και πληρώνει, όπου βέβαια τα πράγματα είναι πολύ ... καλύτερα.

Φίλοι μας,
μήπως κάτι συμβαίνει με τις σχολές ΟΑΕΔ;
Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα φυτώριο ντροπής;

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki