Sunday 20 May 2007

Ο θηλασμός προστατεύει τις μητέρες από τα καρδιακά προβλήματα

«Όσο περισσότερο θηλάζει μια μητέρα το παιδί της,
τόσο το καλύτερο και για τους δυο»

Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό από τις γυναίκες που επέλεξαν να μην το κάνουν.

Αυτό επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν σε γυναίκες, οι οποίες θήλασαν τα παιδιά τους επί ένα χρόνο ή και περισσότερο. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που θήλασαν για διάστημα μεγαλύτερο του έτους βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν κατά 10% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θηλασμός για τουλάχιστον ένα μήνα περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη και εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης(μέχρι 20%), καθώς και υψηλής πίεσης (μέχρι 12%). Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Obstetrics & Gynecology».

Κερδίζει και το παιδί
Έρευνες που έγιναν για τον θηλασμό στο παρελθόν έδειξαν πως βοηθά στην ενίσχυση του οργανισμού κατά του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών καθώς και κατά της οστεοπόρωσης. Αλλά και το παιδί ωφελείται από το μητρικό γάλα με πολλούς τρόπους: προστατεύεται κατά της παχυσαρκίας, του διαβήτη, του άσθματος καθώς και κατά των μολύνσεων του αφτιού και του στομάχου.
Η τελευταία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ επικεντρώθηκε σε σχεδόν 140.000 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Κατά μέσο όρο, είχαν περάσει 35 χρόνια από την τελευταία φορά που θήλασαν. Αυτό για τους επιστήμονες σημαίνει ότι οι θετικές επιπτώσεις από τον θηλασμό διαρκούν πολλά χρόνια.
«Όσο περισσότερο θηλάζει μια μητέρα το παιδί της, τόσο το καλύτερο και για τους δυο», επισήμανε η δρ Έλεανορ Σβαρτζ.

πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki