Monday 16 June 2008

Η παιδοφιλία: ΦΡΙΚΤΗ ΑΣΕΛΓΕΙΑ


Η λέξη «παιδόφιλος» ακούγεται όλο και πιο συχνά τελευταία, λόγω των πολλαπλών συλλήψεων παιδεραστών ή κατόχων υλικού παιδικής διαδικτυακής πορνογραφίας.
Τι είναι όμως η παιδοφιλία και από πού εκπορεύεται και προκαλείται;
Η λέξη «παιδοφιλία» (pedophilia στα αγγλικά) προφανώς προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «παιδί» και «φίλος» και ουσιαστικά σημαίνει: η κατάσταση, κατά την οποία κάποιος/α είναι φίλος/η ενός παιδιού. Βέβαια, η λέξη «φίλος» στην περίπτωση αυτή είναι συνώνυμο του «εραστή» (μεταφορικά και κυριολεκτικά σε περίπτωση παιδεραστικής πράξης).
Όσον αφορά την επίσημη ψυχογραφική περιγραφή των συμπτωμάτων της παιδοφιλίας, αυτά είναι η ύπαρξη των παρακάτω, για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών:
  • Επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορές που περιλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα σχετιζόμενη με παιδιά (γενικότερα ηλικίας κάτω των 13 ετών).
  • Αυτές οι φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορές διαταράσσουν την ομαλή λειτουργικότητα του ατόμου σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο και αποκλίνουν από την αναμενόμενη κοινωνική συμπεριφορά βάσει του κοινωνικού πλαισίου.
  • Το άτομο είναι τουλάχιστον 16 ετών και τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερο από το παιδί που εμπλέκεται στις σεξουαλικές ορμές του.
Βεβαίως, πριν μιλήσουμε για τα πιθανά αίτια, είναι καλό να διαχωρίσουμε την παιδοφιλία από την παιδεραστία. «Παιδόφιλος» μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που διεγείρεται σεξουαλικά από ανήλικα παιδιά, έχει ερωτικές φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν παιδιά και όλα όσα αναφέραμε στο γενικότερο περιγραφικό ορισμό της παιδοφιλίας.
Από τη στιγμή, όμως, που το εν λόγω άτομο ασελγήσει πάνω σε ανήλικο, τότε θεωρείται και παιδεραστής και όχι απλά παιδόφιλος.
Με δυο λόγια, η διαφορά του ενός χαρακτηρισμού από τον άλλο είναι ότι ο όρος «παιδοφιλία» δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την προσπάθεια σεξουαλικής επαφής με ανήλικο, ενώ ο πιο ειδικός όρος «παιδεραστία» αναφέρεται ακριβώς στη σεξουαλική πράξη, όπως στην περίπτωση του προαναφερθέντος παραδείγματος.
Ανακεφαλαιώνοντας αξίζει να επαναλάβουμε πως κάποιος ενήλικας ή έφηβος τουλάχιστον πέντε χρόνια μεγαλύτερος σε ηλικία από το θύμα πάσχει από παιδοφιλία όταν φανερά ή συγκαλυμμένα νιώθει σεξουαλική ευχαρίστηση από την επαφή του με ένα παιδί. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως:
  • Να επιδιώκει και να αγγίζει με σεξουαλικό τρόπο τα παιδιά ή τους ανήλικους εφήβους (συνήθως κάτω των 13 ετών).
  • Nα ενθαρρύνει μια ομάδα παιδιών να συμμετέχουν σε σεξουαλικές δραστηριότητες.
  • Nα τους προβάλλει πορνογραφικό υλικό, χρησιμοποιώντας άμεσο ή έμμεσο ψυχολογικό εκβιασμό ή χειραγώγηση για να κρατήσουν αυτές τις δραστηριότητες μυστικές.
  • Να πλησιάζει τα παιδιά και τους εφήβους μέσω του Διαδικτύου (Internet) προσπαθώντας π.χ. να χτίσει μια έμπιστη φιλία μαζί τους και στη συνέχεια να προσπαθήσει να τα παραπλανήσει σεξουαλικά.
 



No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki