Thursday 16 July 2009

Η γρίπη Α/Η1Ν1 (Χοίρων) - Σπανάκι και σαρδέλες κόντρα στη γρίπη

Ευάλωτοι στον νέο ιό όσοι κάνουν εξαντλητικές δίαιτες και όσοι έχουν κουράσει τον οργανισμό τους.
Όσοι δεν καλύπτουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του οργανισμού υπονομεύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα 


Η ισορροπημένη, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό και από τη νέα γρίπη Α. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκείνοι που κάνουν εξαντλητικές δίαιτες με στόχο να χάσουν τα έξτρα κιλά λόγω καλοκαιριού, αλλά και όσοι έχουν κουράσει τον οργανισμό τους λόγω του εξαντλητικού ωραρίου τους είναι πιο ευάλωτοι στον νέο ιό.
Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι απλή: όσοι δεν καλύπτουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες του οργανισμού είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις, καθώς κατ΄ αυτόν τον τρόπο υπονομεύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έτσι, «αυτοί που κάνουν δίαιτα, εκείνοι που γυμνάζονται εντατικά, χωρίς ωστόσο να ενισχύουν τον οργανισμό τους με την αντίστοιχη διατροφική υποστήριξη, αλλά και όσοι καταπονούν το σώμα τους κατά την εργασία τους, ανήκουν στην ομάδα των ανθρώπων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα υποθρεψίας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιατρός- κλινικός διαιτολόγος κ. Μιχάλης Χουρδάκης.

«Όχι» στις περικοπές
Γιατροί και διατροφολόγοι ωστόσο συμφωνούν πως η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη για διατροφικούς ακροβατισμούς! Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν, όλες οι κατηγορίες των τροφίμων παίζουν τον ρόλο τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γι΄ αυτό και λένε κατηγορηματικά «όχι» στις περικοπές.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από μελέτες, οι πηγές πρωτεΐνης (όπως είναι για παράδειγμα τα πουλερικά και το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά), αλλά και «τα βερίκοκα, τα καρότα, το σπανάκι και οι κολοκύθες που είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτινοειδή τρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα που επενδύουν το δέρμα και τους βλεννογόνους. Έτσι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τις “εισόδους” από όπου εισβάλλει ο ιός της γρίπης- δηλαδή, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα», υπογραμμίζει ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Η βιταμίνη C επίσης έχει αποδειχτεί πως είναι η «βασίλισσα» του ανοσοποιητικού, γι΄ αυτό και μεταξύ άλλων τα πορτοκάλια, τα καρπούζια, οι φράουλες και τα λαχανικά πρέπει να δίνουν το «παρών» καθημερινά στο τραπέζι. Όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως, όπως έχει δείξει σειρά μελετών, οι ικανότητες της βιταμίνης C επικεντρώνονται στην πρόληψη. Κατά την περίοδο ωστόσο που κάποιος ασθενεί, ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού δεν προσφέρει καμία βοήθεια στον οργανισμό. Τα Τ λεμφοκύτταρα πάλι, οι «στρατιώτες» του ανοσοποιητικού συστήματος, δυναμώνουν με τον ψευδάργυρο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki