Sunday 13 July 2008

Προσοχή! Μωρό στο αεροπλάνο!

Δέκα στρατηγικές για να κάνετε 
τον «εφιάλτη» της πτήσης πιο υποφερτό

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που θα έδινε ένας... «παθών» όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια με μωρά κάτω των τριών ετών; «Απλώς μην το κάνετε!», δηλώνει εμφατικά ο Ματ Ρουντ στους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου. Αλλά αν επιλέξετε να αγνοήσετε τη συμβουλή του, έχει 10 στρατηγικές για να γίνει ο εφιάλτης λιγότερο εφιαλτικός.

Η πρώτη εμπειρία του Βρετανού αρθρογράφου τού θύμισε την ταινία «Snakes on a Ρlane» (Φίδια στο Αεροπλάνο) με τον Σάμιουελ Τζάκσον - αλλά σε χειρότερο βαθμό: «Σε μεγάλο υψόμετρο, τα μωρά είναι πιο τρομακτικά από τα φίδια», επισημαίνει με χιούμορ. «Είναι πιο φασαριόζικα, οι πάνες τους είναι μακράν πιο “δηλητηριώδεις” και επιπλέον δεν μπορείς να τους κόψεις το κεφάλι».

Το μωρό τους ήταν μόλις έξι μηνών, όταν τόλμησαν με τη σύζυγό του να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο. Έκανε τα... κακάκια του στη διάρκεια της απογείωσης και αμέσως μετά άρχισε να τσιρίζει αρνούμενο να δεχθεί πως έπρεπε να περιμένει να σβήσει η φωτεινή επιγραφή «προσδεθείτε» για να το αλλάξουν.

Ο γρίφος της αλλαξιέρας

Όταν πια έσβησε, ο Ρουντ έτρεξε στην τουαλέτα, πάλεψε για λίγο με τον γρίφο που ακούει στο όνομα «αλλαξιέρα» και μόλις κατάφερε να τον λύσει, συνειδητοποίησε πως είχε ξεχάσει την τσάντα με τα απαραίτητα στο κάθισμα.

Μέχρι να πάρει το μωρό, να γυρίσει πίσω, να πάρει την τσάντα, να επιστρέψει στην τουαλέτα, είχε σχηματιστεί απέξω ουρά. Τελικά, αναγκάστηκε να αλλάξει τον μικρό στο πάτωμα της κουζίνας του αεροσκάφους και όπως λέει χαρακτηριστικά, με το που άνοιξε την πάνα, «παρά λίγο να πέσουν οι μάσκες οξυγόνου».

Και επιπλέον, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, το μωρό αποφάσισε να κάνει και άλλα κακά. Κάτι άλλο έπειτα από αυτό ο Ρουντ δεν θυμάται. Επειδή όμως έχουν περάσει τρία χρόνια και στο μεταξύ απέκτησε και δεύτερο παιδί, έχει να προτείνει κάποια τρικ για να μη χρειαστούν χρόνια προκειμένου να αναρρώσετε μετά το πρώτο αεροπορικό σας ταξίδι παρέα με το μωρό σας.

Τα τρικ της επιβίωσης
  • Αποφύγετε τις εταιρείες χαμηλού κόστους. Όσο «φιλικές προς την οικογένεια» και αν υποστηρίζουν πως είναι, τα στενά καθίσματα και ο λιγοστός χώρος για τα πόδια δεν είναι φιλικά προς την ψυχική σας υγεία
  • Κάντε τη μετάβαση στο αεροδρόμιο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη. Αποφύγετε πάση θυσία τις πολύ πρωινές πτήσεις. Κι αν δεν μπορείτε να αγκαζάρετε κάποιον φίλο να σας πάει στο αεροδρόμιο, προτιμήστε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται πιο κοντά στις αναχωρήσεις - ας είναι ακριβότερος.
  • Μην κουβαλήσετε μαζί σας δέκα τσάντες. Υγρά μαντηλάκια, μερικές πάνες και ένα βαζάκι με βρεφική τροφή: μόνο αυτά χρειάζεστε. Το μόνο που θα κερδίσετε αν πάρετε μαζί σας δέκα τσάντες, είναι διογκωμένες φλέβες στο μέτωπο.
  • Επιβιβαστείτε την τελευταία στιγμή. Όσο λιγότερος ο χρόνος παραμονής στο αεροπλάνο τόσο λιγότερο θα υποφέρετε.
  • Αν είστε τέσσερις, χωριστείτε. «Βάλτε τα παιδιά μαζί, και μετά καθήστε στην άλλη άκρη του αεροσκάφους», λέει ο Ματ Ρουντ χαριτολογώντας. Σοβαρά, όμως, η συμβουλή του είναι να αναλάβει ο κάθε γονιός από ένα μωρό και να καθήσουν χωριστά: «Έτσι μειώνονται στο ήμισυ οι πιθανότητες να βρεθείτε με το μωρό που θα αποφασίσει ότι αρκετά ανέχτηκε τη ζώνη».
  • Μη δένετε τη ζώνη του μωρού παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Ο δημοσιογράφος των «Sunday Τimes» ξέρει καλά πως μπορεί να βρει τον μπελά του με αυτήν (και την επόμενη) τη συμβουλή που δίνει, αλλά επιμένει στο δίκιο του: κανένα παιδί, λέει, δεν μπορεί να μείνει σε μια θέση για περισσότερο από 20 λεπτά. Και ανάμεσα στην απογείωση και τη στιγμή που σβήνει η φωτεινή επιγραφή «προσδεθείτε» μεσολαβούν τουλάχιστον 21 λεπτά.
  • Βολτάρετε στο αεροπλάνο. Ο μόνος τρόπος να μην έχετε τα δράματα, είναι να αποφύγετε την ανία. Τα μωρά και τα παιδιά λατρεύουν την εξερεύνηση. Σηκωθείτε λοιπόν από τη θέση σας και αρχίστε τις βόλτες πάνω- κάτω.
  • Ρίξτε το στο ποτό! Υπερβάλλουμε, απλώς πιείτε ένα ποτηράκι: αν μη τι άλλο, θα βοηθήσει να αγνοήσετε τα ενοχλημένα βλέμματα και τους ψιθύρους αποδοκιμασίας των συνεπιβατών σας
  • Έχετε μαζί ένα DVD player. Προσέξτε όμως, το DVD που θα βάλετε να είναι χαλαρωτικό και να φέρνει ύπνο - κάτι σε στυλ Μέρι Πόπινς.
  • Δύο ώρες. Αυτή είναι η μέγιστη διάρκεια πτήσης που έχει καταφέρει να αντέξει ο Ματ Ρουντ με τα μωρά του: πέραν των δύο ωρών, τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου και το ταξίδι ξινό.  
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη

1 comment:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki