Wednesday 29 July 2009

Μέλη του ανθρωπίνου σώματος... προς πώληση
Asia’s black market of illegal organs

Asia’s black market of illegal organs
 .

....Today, illegal organ trafficking accounts for as much as 10 percent of all transplants worldwide, according to the World Health Organisation.
more

Από αίμα και μυελός των οστών, μέχρι σπέρμα ή ωάρια, και από ανθρώπινα μαλλιά μέχρι... νεφρά και σπλήνες: Τα μέλη του ανθρωπίνου σώματος που «προσφέρονται» ή «ζητούνται» επί πληρωμή αυξάνονται με όλο και πιο ανησυχητικούς ρυθμούς, ιδίως σε χώρες όπου η νομική κάλυψη του ζητήματος είναι ανεπαρκής και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια.

Αίμα
Σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία ή η Ελλάδα, η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί διαδικασία που πραγματοποιείται αποκλειστικά για «ηθικούς» λόγους και χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Δεν ισχύει όμως παντού το ίδιο. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, κλινικές προσφέρουν περίπου 23 ευρώ ανά αιμοδοσία, ενώ στις ΗΠΑ το «κέρδος» κυμαίνεται από 9 έως 35 δολάρια ανά δωρεά.
 
Μυελός των οστών
Στις ΗΠΑ, αρκετά ινστιτούτα ερευνών για τον καρκίνο μπορούν να πληρώσουν από 200 έως 750 δολάρια σε δωρητές που είναι διατεθειμένοι να υποβληθούν στην τετραήμερη κλινική διαδικασία που απαιτείται για τη δωρεά μυελού των οστών και λευκών αιμοσφαιρίων.
Νεφρά
Αν και η πώληση νεφρών είναι παράνομη, δε λείπουν τα κυκλώματα – όπως αυτό που συμμετείχε στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα – τα οποία πραγματοποιούν «επαγγελματικές αγοραπωλησίες» ανθρωπίνων νεφρών, ή ακόμα και ηπάτων ή σπληνών! Στο σκάνδαλο του Νιου Τζέρσεϊ, όπως αναφέρουν οι μάρτυρες, τα θύματα «πουλούσαν» τα νεφρά τους για 1.000-2.000 δολάρια, και στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος τα επαναπωλούσαν σε αστρονομικέ τιμές ύψους 150.000 δολαρίων.

Σπέρμα  
Στη Ρουμανία κλινικές προσφέρουν περίπου 40 ευρώ για κάθε δωρεά σπέρματος, υφίστανται όμως προϋποθέσεις: οι δωρητές πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών και υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ιατρικούς ελέγχους για ψυχικές ασθένειες, λήψεις φαρμάκων, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου κλπ. Μάλιστα, κάποιες τράπεζες σπέρματος έχουν θέσει ακόμα και... κατώτατο όριο ΙQ των υποψηφίων δωρητών.
Ωάρια
Σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, στις γυναίκες που αποφασίζουν να δωρίσουν ωάρια παρέχεται το σύνολο των εξόδων για την κλινική διαδικασία, το οποίο αγγίζει τις 3.000 λίρες. Ωστόσο, στην Ινδία, όπου δεν υπάρχουν νομικές προδιαγραφές, τα ωάρια «πωλούνται» από 500 έως 7.000 λίρες, ενώ στις ΗΠΑ, υφίστανται περιπτώσεις όπου άτεκνα ζευγάρια προσφέρουν έως και 20.000 δολάρια – πέρα από την κάλυψη των εξόδων – σε δότριες που επιθυμούν να τους προσφέρουν τα ωάριά τους.
 
Μητρικό γάλα  
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μητέρες που έχουν γάλα, επιλέγουν να το δωρίσουν σε «τράπεζες γάλακτος» χωρίς αντίτιμο, δε λείπουν στο διαδίκτυο και οι αγγελίες γυναικών που προσφέρουν το μητρικό γάλα που παράγουν προς πώληση με σημαντικό χρηματικό αντίτιμο.
 
Μαλλιά
Οι κατασκευαστές περουκών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά για την αγορά ανθρώπινων μαλλιών καλής ποιότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σε χώρες του τρίτου κόσμου μεγάλος αριθμός γυναικών «παραπλανώνται» ή εξαναγκάζονται με τη βία να κόψουν τα μαλλιά τους, τα οποία στη συνέχεια διανέμουν διάφορα παράνομα κυκλώματα, χωρίς να αμείβουν τη γυναίκα από την οποία τα μαλλιά προέρχονται.

Πηγή: Guardian

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki