Friday 28 August 2009

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα τσιγγανόπουλα,
στις φυλακές Διαβατών και στην "Ιθάκη"

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός, το πρωί, από ενορίτες του συνοικισμού των Ρομ, στο Δενδροποτάμο Θεσσαλονίκης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο αρχιεπίσκοπος έφτασε, στις 9.30 π.μ., στον ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου, συνοδευόμενος από το μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τους δημάρχους Νεάπολης και Μενεμένης και το γενικό επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., Στέργιο Αποστολίδη.
Εκεί, τον ανέμεναν πολίτες, που τον κέρασαν ρακή και τού πρόσφεραν λουλούδια, ενώ εκείνος έδωσε στα παιδιά μικρά σταυρουδάκια και εικονίσματα.
Στον ιερό ναό εψάλη σύντομη δέηση και, στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος κατευθύνθηκε στην αίθουσα του κατηχητικού, όπου τον υποδέχτηκαν τα παιδιά και οι γονείς των Ρομ και τού προσέφεραν δώρα.
Ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε συγκινημένος από την προσφορά τους, λέγοντας ότι θα τα τοποθετήσει σε περίοπτη θέση "για να τα βλέπει καθημερινά, γιατί έχουν μεγάλη αξία".
Όπως επισήμανε ο μητροπολίτης Βαρνάβας, η εκκλησία προσφέρει καθημερινά, στο χώρο του ναού, πρωινό και μεσημεριανό γεύμα σε 80 παιδιά Ρομ, ενώ παράλληλα τα βοηθά, με φροντιστηριακά μαθήματα και παράλληλες δραστηριότητες, να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
"Η θεωρία είναι καλή, αλλά καλύτερη είναι η πράξη. Και η πράξη είναι αυτό που βλέπουμε, σήμερα, εδώ", τόνισε ο αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας στα παιδιά τη σημασία της έννοιας της αλληλεγγύης και παροτρύνοντάς τα, να μελετούν για να γίνουν καλύτεροι μαθητές και καλύτεροι άνθρωποι.
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξήρε τόσο το εκκλησιαστικό έργο όσο και το έργο των εθελοντών στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς το "εθνικό".
"Σε αυτά τα εθνικά έργα πρέπει να πρωτοστατούμε, να συναγωνιζόμαστε, να τα ενισχύουμε και να συνεργαζόμαστε με οποιοδήποτε φορέα, σ' αυτή την κατεύθυνση", τόνισε. Απευθυνόμενος δε στους γονείς, τούς κάλεσε να εμπιστευτούν την Εκκλησία και την ενορία τους.

Ύστερα από την επίσκεψη στα Τσιγγανόπουλα του Δενδροποτάμου , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επισκέφθηκε του κρατούμενους των φυλακών Διαβατών, συνομίλησε μαζί τους , τους χάρισε δώρα ενώ δέχτηκε με χαρά και τις χειροποίητες δημιουργίες των κρατουμένων.

Το Salonica Press ήταν παρόν στην επίσκεψη, παρόλο που ο, πάνω από όλα σεμνός και αρκετά χαμηλών τόνων, κ. Ιερώνυμος αποφεύγει την υπερβολική έκθεση στα ΜΜΕ και δεν θέλει οι επισκέψεις του να συνοδεύονται από κουστωδία δημοσιογράφων που σε μερικές περιπτώσεις αλλοιώνουν και την ουσία των επισκέψεών του.

Στις φυλακές Διαβατών γύρω στις 10:20 κατέφθασε ολόκληρη η συνοδεία της Αρχιεπισκοπής με «ξεναγό» τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, αποστολή που την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης και ο διευθυντής του ιδρύματος, Κωνσταντίνος Κουβράκης.

Οι κρατούμενοι περίμεναν τον Αρχιεπίσκοπο στο Εκκλησάκι του Αγ. Ελευθερίου. Τον λόγο πήρε πρώτα ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας ο οποίος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στην ιδιαίτερή του πατρίδα, χαιρέτησε τους κρατούμενους και το προσωπικό της φυλακής και επεσήμανε ότι μεταξύ αυτών υπάρχει μια «Συνεργασία αγάπης , συνεργασία σχέσης, συνεργασία που μας βοηθάει όλους να γίνουμε καλύτεροι». Κλείνοντας τόνισε για τους κρατούμενους ότι είναι « τα παιδιά της Εκκλησίας, που δοκιμάζονται όπως όλοι μας, που προσπαθούν, που ελπίζουν».

Ο Αρχιεπίσκοπος με τον λόγο του, δεν μπορεί να μην σε κερδίζει στην ψυχή. Ένας ήρεμος άνθρωπος, που όταν σε κοιτάει και σου μιλάει απευθύνεται αυτόματα στο μυαλό και στην καρδιά σου. Ένας Ιερέας πράος, σεβόμενος το περιβάλλον και τους παρευρισκομένους, με τον λόγο του σίγουρα ενέπνευσε τους κρατουμένους, να ξανασκεφτούν- να ξαναορίσουν τους στόχους τους.

Ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την ελευθερία προσδιορίζοντάς την «Υπάρχουν 2 είδη ελευθερίας, η εξωτερική ελευθερία και η πνευματική ελευθερία. Η δεύτερη όταν εκλείπει φθείρει την καρδιά μας, την φαντασία μας, τον αγώνα μας να κάνουμε όνειρα.»
Η ταπεινότητα που βγάζει ως ο πρώτος της Εκκλησίας φάνηκε από την τοποθέτησή του σχετικά με την αμαρτία «Αμαρτία σημαίνει αστοχία. Αστοχίες έχουμε κάνουμε όλοι μας.Το ζητούμενο είναι η μετάνοια, που είναι ένα είδος ελευθερίας , που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα, να έχουμε νέα οράματα για την ζωή μας , γνωρίζοντας ότι δεν θα ξαναπράξουμε τα λάθη του παρελθόντος , αναγνωρίζοντας τις αστοχίες και τα σφάλματά μας.... Δεν ήρθαμε εδώ να σας πούμε ότι έχουμε κάνει λιγότερα λάθη από εσάς. Μερικοί από εμάς έχουμε κάνει περισσότερα, αλλά ήμασταν τυχεροί γιατί δεν μας πιάσανε...»

Η συμβολικότητα των λόγων του συνεχίστηκε τονίζοντας την δύναμη από την Θεία Αγάπη «Τα μονοπάτια του Θεού, ο άνθρωπος δεν τα ξέρει… Ο Θεός θα βρει τον τρόπο και θα μας δώσει την εσωτερική ελευθερία, η οποία θα μπορέσει να μας φέρει και την εξωτερική ελευθερία…. Εύχομαι σε όλους ελπίδα, φωτισμό και καρτερία…»

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε τα δώρα των κρατουμένων, χειροποίητες εκκλησιαστικές εικόνες που έφτιαξαν οι ίδιοι τους στο εργαστήρι της φυλακής, ενώ και εκείνος μοίρασε στους κρατουμένους και στο προσωπικό της φυλακής μια εικόνα της Παναγίας, ένα βραχιολάκι με εικόνες Αγίων και ένα κρεμαστό με μια εικονίτσα της Παναγίας. Στο τέλος συνομίλησε με έναν κρατούμενο ο οποίος ήταν από την Θήβα, τον τόπο που ήταν μητροπολίτης ο Ιερώνυμος πριν την Αρχιεπισκοπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την κουζίνα των φυλακών όπου συνομίλησε με τους μάγειρες και το προσωπικό, γεύτηκε το γλυκό της ημέρας, έναν χαλβά σιμιγδαλένιο, μοίρασε δώρα ενώ άκουσε και μια κριτική μαντινάδα από τον σεφ. Συνομίλησε με μερικούς βαρυποινίτες που για λόγους ασφαλείας δεν ήταν στην Εκκλησία ενώ μετά την συνάντηση με το διοικητικό προσωπικό της φυλακής επισκέφθηκε τις γυναίκες κρατούμενες όπου είχε μια ευχάριστη συνομιλία μαζί τους.

Ο Αρχιεπίσκοπός συνέχισε την περιήγησή του σε μέρη του Δήμου Εχεδώρου, στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη (όπου και η σχετική φωτογραφία με τον Δήμαρχο Εχεδώρου κ. Γιώργο Αρβανιτίδη) , ενώ από το απόγευμα θα επισκεφθεί την Νεάπολη και θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό του Ι.Κ.Ν. Τιμίου Προδρόμου.
Αναρτήθηκε από salonica press στις 8:29:00 μμ

Αργότερα, ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τη Θεραπευτική Κοινότητα "Ιθάκη", στη Σίνδο, όπου μίλησε με πρώην χρήστες ναρκωτικών, που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης και εξέφρασε την επιθυμία, η Εκκλησία να ασχοληθεί ενεργότερα με το "σοβαρό πρόβλημα" των ναρκωτικών.
"Μας αποτρέπουν πολλοί, επισημαίνοντάς μας ότι είναι ένα σύνθετο, δύσκολο πρόβλημα. Αλλά μπορεί να μην ασχοληθεί η Εκκλησία, που είναι η πηγή της αγάπης; Λένε ότι είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Αλλά όπου υπάρχει ελπίδα και αγάπη, υπάρχει και επιστροφή", υπογράμμισε.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προσανατολίζεται να δημιουργήσει μια αντίστοιχη θεραπευτική κοινότητα στην Αττική, επισημαίνοντας πως έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα στείλει τους συνεργάτες του προκειμένου να αντλήσουν εμπειρία από την "Ιθάκη".
πηγή της πηγής: ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 comments:

  1. Πιστεύω πως είναι ο καλύτερος αρχιεπίσκοπος των τελευταίων 40 (τουλάχιστον) ετών!

    ReplyDelete
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο, μακράν ο καλύτερος :)

    ReplyDelete
  3. δεν θα κανω σχόλιο ευμενες ή δυσμενές για τον Μακαριώτατο αλλα το μόνον που βλέπω είναι οτι κινείται εν τη Ε κ κ λ η σ ί α περισσότερο ως πατέρας πνευματικος παρα ως δεσπότης ηγεμονικός!
    ο ναός που προσφέρνται όλα αυτά είναι ο ναός με τον παπα-Αθηναγόρα ή είναι άλλος???

    ReplyDelete
  4. σχολιο στο μακραν ο καλύτερος...
    μακραν απο της σωτηριας μου(προσωποποιημένο ομιλών το σώμα του Χριστου, η Εκκλησία και ημείς ως μέλος τουτου του αγίου σώματος ομιλούμεν) οι λόγοι των παραπτωμάτων μου (και τα ηδικα μου λάθη και παραπτωματα μπορούν νΑ βλάψουν ειδικά εμού ως κληρικού)!
    ο κάθε Αρχιεπίσκοπος προσφέρει όσα η δύναμις αυτού υπάρχει...ο καθένας προσέφερε ότι μπόρεσε!
    αλλα εμένα μου λύπει και μακαριστός κυρός Χριστόδουλος ο μεγαλοπρεπης και ηγετικός (όχι ηγεμονικος ο ίδιος έστω έτσι νομίζω, αλλοι ηγεμόνευαν εν ταις ημέραις αυτού) και ο μακαριστός κυρός Σεραφείμ ο απλούς και ταπεινός!
    ολους μας χρειάζεται η Εκκλησία και όλους μας αναδέχεται και μας δέχεται ο Χριστός!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα σας Modern Father

    Αυτός είναι ο ναός με τον παπά-Αθηναγόρα.
    http://hamomilaki.blogspot.com/2009/08/care-and-food-for-orphan-gypsy-by.html
    είναι μεγάλη η χαρά μας για τη ζωντανή Εκκλησία μας

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki