Friday 14 August 2009

Σωστά παπούτσια για παιδί 1-2 ετών

.Είναι αυτονόητο ότι τα παπούτσια είναι απαραίτητα για έξω από το σπίτι, στη βόλτα, στην παιδική χαρά κλπ. Αντίθετα, μέσα στο σπίτι ένα ζευγάρι βαμβακερά καλτσάκια ή υφασμάτινα μποτάκια είναι ιδανικά.

Είναι σημαντικό τα παπούτσια να επιλέγονται με βάση ορισμένα κριτήρια:
  • Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από το κανονικό νούμερο, με την ιδέα ότι το πόδι μεγαλώνει γρήγορα. Πραγματικά ισχύει αυτό, όμως τα μεγάλα παπούτσια δυσκολεύουν το παιδί στο περπάτημα και το τρέξιμο.
  • Να έχουν το σωστό μέγεθος. Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι το μακρύτερο δάχτυλο πρέπει να έχει κενό από το τέλος του παπουτσιού ένα με ενάμισι δάχτυλο (ένα έως δύο εκατοστά), τα δάχτυλα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και η φτέρνα να μη βγαίνει αλλά ούτε να πιέζεται.
  • Φροντίστε να μην είναι πολύ βαριά και να μην έχουν από κάτω σόλα που γλιστράει.
  • Να ελέγχετε τακτικά αν του κάνουν. Κάθε μήνα να βλέπετε μέχρι πού φτάνει το μεγάλο δάχτυλο του παιδιού.
  • Να δοκιμάζετε πάντα και τα δύο παπούτσια στο παιδί, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό η μία πατούσα να είναι μεγαλύτερη από την άλλη. Επιλέγετε το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο πόδι.
  • Το πίσω μέρος του παπουτσιού πρέπει να αγκαλιάζει τη φτέρνα χωρίς να την πληγώνει. Αν η φτέρνα βγαίνει εύκολα, το παπούτσι είναι πολύ μεγάλο. Αν την πιέζει, είναι πολύ μικρό.
  • Πρέπει από την αρχή να είναι αναπαυτικά και να μην το ενοχλούν καθόλου. Μην αγοράζετε σκληρά παπούτσια στο παιδί με την προοπτική ότι αργότερα θα μαλακώσουν.
  • Πρέπει να είναι φτιαγμένα από υλικό που αναπνέει και είναι ευλύγιστο. Παπούτσια από πλαστικό ή καουτσούκ είναι σκληρά, άκαμπτα και προκαλούν εφίδρωση στα πόδια. Προτιμήστε παπούτσια από πανί, καμβά ή δέρμα, που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, να κινείται και να τεντώνεται.
  • Αποφύγετε να αγοράζετε παπούτσια με κορδόνια. Δεν ξέρει ακόμα να τα δέσει, κι αν είναι λυμένα κινδυνεύει να τα πατήσει και να πέσει. Παπούτσια με φερμουάρ ή αυτοκόλλητες ταινίες είναι βολικότερα.
  • Τα μποτάκια αγκαλιάζουν το πόδι και βοηθούν το παιδί να κρατά ίσια τα πόδια του.
  • Αποφεύγετε να του φοράτε μεταχειρισμένα παπούτσια, γιατί θα έχουν πάρει τη φόρμα του ποδιού του άλλου παιδιού.
 πηγή

Baby’s First Shoes: How to Choose the Right Ones
There is no clear consensus. Some parents buy shoes as soon as their baby pulls herself into a first tentative stand; others wait as long as possible, preferring not to constrict their children’s feet.
“As a general rule, kids will need shoes when they are ready to start walking around outdoors,” says Peggy Wells, who is both a mother and president of Pip Squeakers, a children’s shoe company. “You will want something that protects your baby’s feet but still allows for some flexibility,” she explains.

1 comment:

  1. Επειδη εχω ασοληθει με δυο παιδακια,ενα τωρα,και ενα,πριν απο 37 χρονια,και επιδη και τα δυο ειχαν προβλημα με τις πατουσες,(το ενα πλατυποδια,και το αλλο,μαλλον βλεσογωνια,να προσεχετε πολυ τα ποδια των παιδιων,απο μικρη ηλικια,πριν εγκατασταθει η παθηση.Εγω,αυτο εκανα,και τα γλυτωσα.
    Και υπ οψιν,οτι υπαρχει ενα ποδολογος,οπως λεγονται οι ειδικοι αυτοι,που με κομπιουτερ,καταλαβαινουν αν παταει καλα το ποδι,και φτιαχνουν τους ειδικους πατους.
    Ειναι τεχνικος-φυσιοθεραπευτης,στον Ολυμπιακο,και μια χαρα εφτιαξε και τα ποδαρακια της μικρης,αλλα και το "κοτσι" της μητερας της,που παρ ολον οτι ειναι μονον 37 χρονων,εμφανισε.
    Πολυ καλος.
    Αμα ενδιαφερεται κανεις,ας γραψει.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki