Thursday 6 August 2009

Σοκαριστική αύξηση στα εγκλήματα κατά των γυναικών στη Γουατεμάλα
GUATEMALA: Violence Against Women Unchecked and Unpunished

Σοκ και τρόμο προκαλεί η μεγάλη αύξηση εγκλημάτων κατά της ζωής των γυναικών στη Γουατεμάλα, όπου όλων των ηλικιών γυναίκες βιάζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται για ασήμαντο λόγο ή ακόμα και χωρίς λόγο, από μέλη συμμοριών που απλά θέλουν να επιδείξουν «κατορθώματα» ούτως ώστε να ανέλθουν στην ιεραρχία.
..

.
Η 17χρονη Jocelyn δολοφονήθηκε την ώρα που επέστρεφε σπίτι της. Η οικογένειά της δεν έχει ιδέα γιατί δολοφονήθηκε το παιδί τους. Ο θάνατός της, όπως εκατοντάδες άλλοι στη χώρα, θα παραμείνει ατιμώρητος. Τέτοια περιστατικά θεωρούνται συνηθισμένα στη Γουατεμάλα όπου η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση.
Η βία μεταξύ των συμμοριών στη χώρα έχει σημειώσει κάθετη αύξηση τα τελευταία χρόνια και οι βάρβαρες πρακτικές που εφάρμοζαν οι συμμορίες στους αντιπάλους τους τώρα εφαρμόζονται εις βάρος των γυναικών.
Ενώ τα ποσοστά δολοφονιών είναι ίσα και για τα δυο φύλα, οι οργανώσεις γυναικών επισημαίνουν ότι πολλές γυναίκες συχνά δολοφονούνται απλά και μόνο γιατί είναι γυναίκες. Το 2007 περισσότερες από 700 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν.

Επιθέσεις και βασανιστήρια
Πριν δολοφονηθούν και τα πτώματά τους καταλήξουν παρατημένα σε κάποιο δημόσιο χώρο, πολλές γυναίκες υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση και υποβάλλονται σε βασανισμούς.
Η ανιψιά της Odilia Sanchez βιάστηκε και δολοφονήθηκε από τρεις άντρες οι οποίοι ήλπιζαν να ανέλθουν στην ιεραρχία της συμμορίας τους. Ήταν μόλις τριών ετών.
Ο πατέρας της εντόπισε το πτώμα της γυμνό και βαριά κακοποιημένο μετά από ώρες αναζήτησης. Οι δυο από τους δράστες λιθοβολήθηκαν έως θανάτου και πυρπολήθηκαν από την τοπική κοινότητα – κοινή πρακτική στις φτωχές περιοχές όπου το κράτος και η δικαιοσύνη του απουσιάζει. Φοβούμενοι εκδίκηση, η οικογένεια του νηπίου εγκατέλειψε την περιοχή και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα όπου είναι ευκολότερο να κρυφτούν.

Είναι γνωστό ότι όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εξουσία των αντρών στην κοινωνία της Γουατεμάλα συχνά το πληρώνει με τη ζωή του, ενώ μόλις το 2% των εγκλημάτων κατά των γυναικών διαλευκαίνεται.
Η Adela Chacon Tax βασανίστηκε και μαχαιρώθηκε έως θανάτου από έναν άντρα στον οποίο είχε αρνηθεί να βγουν ραντεβού. Τα τρία της παιδιά έμειναν μόνα και μέχρι σήμερα επισκέπτονται τακτικά τον ταπεινό τάφο της μητέρας τους. «Μετά τη δολοφονία της αδερφής μου εμφανίστηκαν ακόμα δυο πτώματα γυναικών. Αλλά υπάρχει ατιμωρησία και κανένας δεν ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια» λέει η αδερφή της άτυχης γυναίκας.

Ο λαός της χώρας είναι συνηθισμένος στο θάνατο, μετά από 35 χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις κυβερνήσεις και τους αντιπάλους της παρέμειναν ατιμώρητα κι έτσι οι δολοφονίες, και μάλιστα γυναικών, δεν γίνονται ποτέ πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες.
Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δολοφονίες γυναικών συχνά εκτελούνται με «σοκαριστική αγριότητα». Το γεγονός ότι δεν υπάρχει προστασία από το κράτος για τα δικαιώματα των γυναικών συμβάλλει στην συνέχιση αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων.
  
Δημοσίευση: 05-08-2009 11:44 από Ομάδα TVXS

Πηγή: Al Jazeera
GUATEMALA: Violence Against Women Unchecked and Unpunished
By Manuel Bermúdez

SAN JOSÉ, Nov 25 (IPS) - Hundreds of people marched through the streets of Guatemala City Friday to mark the International Day for the Elimination of Violence against Women, painting X's on judicial buildings and security agencies to protest the failure to protect women and bring the perpetrators to justice.

"An average of 14 or 15 murders a day are committed in Guatemala," human rights prosecutor Sergio Morales told IPS, noting that so far this year, 560 women have been slain, and not a single murderer has been convicted.
Guatemala's homicide rate is among the highest in Latin America, one of the most violent regions in the world.

"Since 2001, the phenomenon has grown in both quantitative and qualitative terms, because these murders are accompanied by extreme violence, which aggravates the victims' suffering," by contrast to male murder victims, who are almost always killed by firearms, he explained.
Civil society groups, meanwhile, complain about the justice system's failure to investigate the murders of women.

more

2 comments:

  1. Φρικιαστικά τα όσα μας μετέφερες, δυστυχώς όμως ακόμη και σε κοινωνίες που υποτίθεται υπάρχουν νόμοι για την προστασία των γυναικών, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι τα συνήθη και εύκολα θύματα.

    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  2. Δυστυχώς είναι ακριβώς όπως τα λες. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα συνήθη και εύκολα θυματα
    http://hamomilaki.blogspot.com/2009/08/e.html

    Καλό απόγευμα και σε σένα

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki