Friday 23 February 2007

«Επιδημία» τα προβλήματα ακοής σε παιδιά και εφήβους

Ο Μάικλ «εθίστηκε» στα ακουστικά κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του. Περπατούσε στους δρόμους του Μπρούκλιν ακούγοντας ακατάπαυστα την αγαπημένη του μουσική. Λίγο μετά τα 20 του, ανακάλυψε ότι τα αισθητήρια τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό των αυτιών του είχαν καταστραφεί για πάντα και δεν μπορούσε να ακούσει τις υψηλές συχνότητες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το Ίδρυμα Ακοής Παίδων (CΗΙ) στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η απώλεια της ακοής παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις - και το ένα τρίτο της βλάβης οφείλεται στη δυνατή μουσική.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ακοολογίας, ήδη ένα στα οκτώ παιδιά και εφήβους πάσχει από απώλεια της ακοής λόγω μουσικής. Με άλλα λόγια, εκατομμύρια παιδιά στη Δύση (5 εκατ. υπολογίζονται μόνο στις ΗΠΑ) πάσχουν από μια αναπηρία που θα τα συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους, αλλά θα μπορούσαν να την έχουν αποφύγει.
Η Ακαδημία άρχισε μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία για να πείσει τους νέους να χαμηλώσουν τη μουσική. Συχνά το πρόβλημα δεν ανιχνεύεται παρά μόνον όταν οι έφηβοι αναπτύξουν επίμονο «κουδούνισμα» των αυτιών ή όταν αρχίσουν να εκδηλώνουν προβλήματα μάθησης ή συμπεριφοράς στο σχολείο επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν καλά τι τους λένε οι άλλοι.


Παρότι η ακοή των νεογέννητων ελέγχεται συστηματικά, δεν συνιστάται ανάλογος έλεγχος στα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους. Επιπλέον, ακόμα και όταν γίνεται ακοολογικός έλεγχος στα παιδιά, δεν δοκιμάζεται πάντοτε η ακουστική ικανότητα που αφορά τις υψηλές συχνότητες, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην επιθεώρηση «Ρediatrics».

Θόρυβος παντού...
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε πολύ ηχηρό κόσμο. Μικροί και μεγάλοι εκτίθενται σε θορύβους τους οποίους λίγο μπορούν να επηρεάσουν: μοτοσυκλέτες, αεροπλάνα, συναγερμοί, σειρήνες, μηχανήματα, φορτηγά, μεγάφωνα, συναυλίες. Παράλληλα στο σπίτι, τηλεοράσεις, DVD και παιχνίδια ηλεκτρονικών υπολογιστών συχνά ακούγονται τόσο δυνατά ώστε οι ένοικοι δεν ακούν το κουδούνι της πόρτας ή το τηλέφωνο.
Για όποιον θέλει να ξέρει αν εκτίθεται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ήχου ή όχι, υπάρχει ένα απλός γενικός κανόνας: κάθε φορά που αναγκάζεται να φωνάζει για να τον ακούσει ο διπλανός του, πιθανότατα εκτίθεται σε επικίνδυνα δυνατό ήχο.

Και σαν να μην έφτανε ο θόρυβος γύρω μας, δίνουμε στα παιδιά ιδιαίτερα θορυβώδη παιχνίδια και στους εφήβους ατομικά συστήματα ήχου τα οποία επιβαρύνουν την ακοή τους. Παιχνίδια εγκεκριμένα για την ασφάλειά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανά τον κόσμο, μπορεί να εκπέμπουν ήχους έως 138 ντεσιμπέλ- τόσα εκπέμπει όμως και ένα... τζετ την ώρα της απογείωσης!
Μία σειρά μελετών που διεξήχθησαν το 2002 στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι ακόμα και ο μέτριος ήχος του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση των νηπίων, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία σε ιδιαίτερα θορυβώδεις γειτονιές έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα από ό,τι τα παιδιά που κάνουν μάθημα σε ήσυχες γειτονιές.

Κίνδυνοι από τα mp3 players
Η μείωση της ακοής λόγω του θορύβου μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: από τη σύντομη έκθεση σε πάρα πολύ δυνατό ήχο ή από τη συνεχή έκθεση σε μέτριου επιπέδου ήχους. Γι΄ αυτό τον λόγο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς η συνεχής χρήση των mp3 από τους εφήβους, οι οποίοι προσπαθώντας να αποκλείσουν τους ήχους των δρόμων γυρνούν την ένταση στο μέγιστο.
Η μέγιστη ένταση ενός mp3 player όμως φτάνει περίπου σε 105 ντεσιμπέλ. Ο ήχος αυτός είναι 100 φορές εντονότερος από όσο ένας ήχος των 85 ντεσιμπέλ, που θεωρείται το όριο πάνω από το οποίο αρχίζουν οι βλάβες της ακοής (για κάθε αύξηση του ήχου κατά 10 ντεσιμπέλ πάνω από τα 85, η έντασή του δεκαπλασιάζεται).

Μη αναστρέψιμες βλάβες
Το Εθνικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΝΙΟSΗ) των ΗΠΑ αναφέρει ότι ήχοι της τάξεως των 110 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή έπειτα από 1 λεπτό και 29 δευτερόλεπτα έκθεσης.
Μάλιστα, αν εκτεθεί κάποιος σε ήχους τόσο δυνατούς ώστε να αισθανθεί πόνο, μόνο μία φορά αρκεί για να υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες.
Όταν υποστούν βλάβη, τα τριχοειδή κύτταρα του αυτιού δεν διορθώνονται ούτε αντικαθίστανται. Ο πάσχων μπορεί να δυσκολεύεται να ακούει τους υψηλής συχνότητας ήχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι ήχοι που εκπέμπουμε όταν μιλάμε και οι φωνές των γυναικών και των παιδιών. Άλλη συνέπεια μπορεί να είναι το βουητό των αυτιών.


Τρόποι προστασίας από δυνατούς ήχους
Προτού οι γονείς αγοράσουν στο παιδί τους ένα παιχνίδια που εκπέμπει ήχους, καλό είναι να το ακούσουν για να διαπιστώσουν πόσο δυνατοί είναι. Αν ένα παιχνίδια έχει κουμπί για την ένταση, πρέπει να φροντίζουν να είναι γυρισμένο στο χαμηλότερο επίπεδο.
Καλό είναι επίσης να επιστρέφουν τα δώρα που εκπέμπουν δυνατούς ήχους, ή να εξουδετερώνουν τη λειτουργία του ήχου, ή να επιτρέπουν τη χρήση του μόνο σε υπαίθριους, ανοιχτούς χώρους.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει να μάθουν να έχουν την ένταση του ήχου χαμηλά, ενώ η μουσική στα mp3 players και τα iΡod πρέπει να διατηρείται στο μεσαίο επίπεδο της έντασης και ποτέ παραπάνω.
Όσον αφορά τον κινηματογράφο, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στους πολύ δυνατούς ήχους που εκπέμπουν οι ταινίες δράσης, ενώ γενικώς αν ο ήχος στην αίθουσα είναι πολύ δυνατός, οι γονείς πρέπει να ζητούν να χαμηλώνει.

Εξάλλου, αν ένας έφηβος συμμετέχει σε συγκρότημα μουσικής ή χρησιμοποιεί οποιοδήποτε εξοπλισμό εκπέμπει δυνατό ήχο (λ.χ. ηλεκτρικά εργαλεία), πρέπει να φοράει προστατευτικά ακοής.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
τα Νέα

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki