Sunday 25 February 2007

Έλα ύπνε πάρε το, στην αγκαλιά σου βάλε το!

Οι πρώτες εβδομάδες που ακολουθούν τη γέννηση του μωρού σηματοδοτούνται από μια μεγάλη αλλαγή στις συνήθειες ύπνου της οικογένειας. Τα νεογέννητα κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου αλλά ξυπνούν ανά τακτά διαστήματα για να φάνε ή γιατί κάτι τα ενοχλεί.Για τα βρέφη δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας, οποιαδήποτε στιγμή πεινάσουν ή θέλουν άλλαγμα πάνας, πρέπει κάποιος να τα φροντίσει.

Το στομαχάκι ενός βρέφους δεν είναι σε θέση να χωρέσει αρκετή τροφή, οπότε ανά τρεις ώρες περίπου, το μωρό πεινάει. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας η μητέρα οφείλει να ξυπνά αρκετές φορές για να το ταΐσει. Στις περιπτώσει μάλιστα που η μητέρα θηλάζει, τα γεύματα του μωρού μπορεί να είναι πιο συχνά, γιατί το μητρικό γάλα είναι πολύ πιο εύπεπτο και το μωρό πεινάει γρηγορότερα. Κατά τον τρίτο μήνα της ζωής τους, πάντως, τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ από έξι έως οχτώ ώρες συνεχόμενα, χωρίς να ξυπνήσουν για φαγητό. Ενώ, από τον έκτο μήνα μπορούν να κοιμηθούν μέχρι και έντεκα ώρες χωρίς διακοπή.

lullaby - νάνι του Ρήγα το παιδί : Πόπη Αστεριάδη

Νανούρισμα ( Νάνι του Ρήγα το παιδί )
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Έλλη Πασπαλά
Άλλες ερμηνείες: Πόπη Αστεριάδη , Σαββίνα Γιαννάτου

ευχαριστούμε: maraki1908.

Μάθετε στο μωρό να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα..
Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να κοιμάται το μωρό σας πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παραμένει ξύπνιο τη νύχτα, μπορείτε από την έκτη κιόλας εβδομάδα να εφαρμόσετε κάποιο πρόγραμμα σχετικά με τον ύπνο του μωρού:
  • Φροντίστε να καταλάβει το μωράκι ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα. Υιοθετήστε διαφορετικές συνήθειες στα γεύματα της ημέρας από ότι στα βραδινά. Την ημέρα, το φαγητό του μωρού μπορεί να συνοδεύεται από παιχνίδι, πολλά χάδια και κουβεντούλες, ενώ τη νύχτα θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό χωρίς να του μιλάτε πολύ και χωρίς να ανάβετε δυνατά φώτα. Με αυτό τον τρόπο το μωρό θα αντιληφθεί ότι τη νύχτα δεν υπάρχει ενδεχόμενο παιχνιδιού και διασκέδασης.
  • Όταν είναι ώρα για το νυχτερινό ύπνο, καλό είναι να καθιερώσετε κάποιες σταθερές συνήθειες, οι οποίες θα υποδηλώνουν στο μωρό ότι πρέπει να κοιμηθεί. Μπορείτε να του κάνετε ένα μπανάκι, να το ταΐζετε, να του κάνετε λίγο μασάζ και να το βάζετε να ξαπλώσει, έτσι σταδιακά το μωρό θα καταλαβαίνει ότι είναι ώρα για ύπνο.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχει φάει καλά και ότι η πάνα του είναι καθαρή και καλής ποιότητας, ώστε να μην ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
mynewbaby

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki