Thursday 1 October 2009

Απαλλαγή 5 αστυνομικών για την υπόθεση του Άλεξ Μεσχισβίλι


Έχει κάποιος καταλάβει τι έγινε με τον Άλεξ;
Την απαλλαγή των πέντε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., από την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» στην υπόθεση του Άλεξ, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βέροιας, ύστερα από δύο χρόνια δικαστικής έρευνας.

Με το υπ' αριθμόν 83/2009 βούλευμά του, το δικαστικό συμβούλιο ζήτησε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος τής τότε ηγεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας και η δικογραφία αρχειοθετήθηκε.
Απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως Λ. Τερζιτάνου, από την έρευνα της οποίας δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις για την ενοχή των παραπάνω κατηγορουμένων. Δεν αποδείχτηκε δηλαδή ότι υπήρχε δόλος στις προανακριτικές ενέργειες των αστυνομικών. Η ποινική διαδικασία κινήθηκε με παραγγελία του τέως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Θόδωρου Στρογγύλη, στις 21 Ιουνίου του 2007, μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης και της παράλληλης προκαταρκτικής εξέτασης που κατέδειξε ότι:
  • Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που χειρίζονταν την υπόθεση στη Βέροια, άργησαν να εξετάσουν τους πέντε ανήλικους κατηγορούμενους.
  • Δεν έγινε έγκαιρα αστυνομικός έλεγχος στην κλειδωμένη ακατοίκητη μονοκατοικία της πλατείας Δημαρχείου.
  • Δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ο εισαγγελέας, ενώ οι ανήλικοι κατηγορούμενοι εξετάστηκαν ως απλοί μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι.
Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων που υπέβαλαν στον Άρειο Πάγο οι δύο από τους πέντε καταδικασθέντες ανήλικους. Επικαλούνται ότι:
  • Το δικαστήριο εξέτασε μάρτυρες (αστυνομικούς και δικηγόρο) που συμμετείχαν στην προανακριτική διαδικασία.
  • Τα τρία αδέλφια καταδικάστηκαν με βάση την κατάθεση του συγκατηγορουμένου τους και ουδέποτε αποδείχτηκε η ενοχή τους.
Ας σημειωθεί ότι το Εφετείο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης απέρριψε σχετική έφεση, ως απαράδεκτη. 
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να προσδιοριστούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οι δικάσιμοι για τις δίκες των ενηλίκων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι επτά γονείς θα δικαστούν για «παραμέληση εποπτείας» σε Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Ο παππούς των Ελλήνων θα δικαστεί σε Τριμελές Πλημμελειοδικείο «για ψευδορκία μάρτυρα κατ' εξακολούθηση» και «υπόθαλψη εγκληματία κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Υπόθεση «Άλεξ»:

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki