Saturday 24 March 2007

Παθητικό κάπνισμα: απειλή για τα έμβρυα

Για να έχει το παιδί που κυοφορείται στη μήτρα την υγειά του δεν αρκεί να προσέχει η μητέρα του, πρέπει και το περιβάλλον της να είναι «καθαρό». Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά του παιδικού άσθματος εκτοξεύονται μέσα σε νέφη καπνού, ενώ διερευνάται και ο ρόλος της διατροφής 
Ζει επί εννέα μήνες μέσα στο προστατευμένο (κατά το δυνατόν) «σπίτι» του που είναι η μήτρα. Η μητέρα του φροντίζει (κατά το δυνατόν) να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να προστατεύσει το παιδί που θα φέρει στον κόσμο. Και όμως, όταν εκείνο έρχεται στη ζωή, εμφανίζει άσθμα για το οποίο δεν ευθυνόταν ούτε (σίγουρα) το ίδιο ούτε η μητέρα του, αλλά... ο καπνός των άλλων. 

Μια νέα ελληνική μελέτη που αποτελεί το άκρως ενδιαφέρον ερευνητικό προϊόν της συνεργασίας του Αλλεργιολογικού Ερευνητικού Κέντρου της Β Δ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δείχνει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τη σύνδεση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος των εγκύων και της γέννησης παιδιών με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος. Όπως προκύπτει από αυτή τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού εντύπου «Ρediatric Αllergy and Ιmmunology», οι έγκυες που κατά το «ευαίσθητο» για την υγεία των πνευμόνων του εμβρύου τρίτο τρίμηνο της κυήσεως είναι παθητικές καπνίστριες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά που στην προσχολική ηλικία παρουσιάζουν συμπτώματα άσθματος και αλλεργιών.

Στις μικρές ηλικίες όμως άσθμα είναι πιθανό να «κρύβεται» και μέσα σε θρεπτικά στοιχεία διαφορετικών τροφών, σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη που φέρει την υπογραφή των ίδιων ακαδημαϊκών κέντρων και η οποία αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί στο ίδιο επιστημονικό έντυπο. Ποιο είναι το καλό νέο μέσα σε όλα αυτά τα «ζοφερά» στοιχεία που... κόβουν την ανάσα των μικρών παιδιών; Ότι οι «εχθροί» της υγείας των πνευμόνων που ακούν στα ονόματα «συριγμός» και «άσθμα» είναι δυνατόν να νικηθούν μέσα από έναν σωστό, ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής ο οποίος φαίνεται τελικώς ότι χαρίζει... πνοή στον οργανισμό. Ιδιαίτερα όσον αφορά το παθητικό κάπνισμα, είναι κρίμα οι αμαρτίες του... περιβάλλοντος των γονέων να παιδεύουν τα τέκνα.

Τσιγάρο και παιδικοί πνεύμονες
Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς δείξει την καταστροφή που υφίστανται οι πνεύμονες- και δη των παιδιών- εξαιτίας της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Διαφορετικές μελέτες αναφέρουν μάλιστα ότι παιδιά που εκτίθενται συχνά σε επικίνδυνα... δαχτυλίδια καπνού αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από άσθμα στην ενήλικη ζωή τους. Στοιχεία ερευνών μαρτυρούν επίσης ότι ακόμη και η γνωστή ευεργετική δράση του θηλασμού ενάντια στις αλλεργίες μετριάζεται εξαιτίας της έκθεσης του παιδιού στον καπνό της μητέρας του. Ερευνητικά δεδομένα έχουν κάνει λόγο και για την καταστροφή που επιφέρει το κάπνισμα της εγκύου στο παιδί που θα φέρει στον κόσμο: κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου της μέλλουσας μητέρας προκαλεί δραματικές αλλαγές στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για ανάπτυξη συριγμού και άσθματος.
Είναι ωστόσο η πρώτη φορά παγκοσμίως που μια μελέτη (και μάλιστα με ελληνική υπογραφή) δείχνει την καταστροφή που προκαλεί ακόμη και το παθητικό κάπνισμα της εγκύου στους πνεύμονες του παιδιού που κυοφορεί. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; 

Ότι η ακούσια έκθεση της κυοφορούσας στον καπνό μέσα στον χώρο εργασίας της ή σε δημόσιους χώρους αποτελεί ουσιαστικώς μια «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία των πνευμόνων του αναπτυσσόμενου εμβρύου, έτοιμη να... εκραγεί αφότου εκείνο δει το φως της (θολής λόγω καπνού) ημέρας.


Για να διαβάσετε τα παρακάτω, κλικ εδώ

* Η μελέτη  
* «Παθητική» απειλή!
* Ο ρόλος της διατροφής 

* Παγίδες και ασπίδες
* Ζητούνται διατροφικά μοντέλα

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΣΩΛΗ

2 comments:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο χαμομηλάκι, συγχαρητήρια!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ καλό και ενημερωτικό άρθρο! Είναι πραγματικά κρίμα να διακινδυνεύουμε την υγεία ενός παιδιού επειδή εμείς θέλουμε να καπνίζουμε. Ψιλά γράμματα για την πλειοψηφία των καπνιστών που δε δείχνουνε το στοιχειώδη σεβασμό για οποιονδήποτε γύρω τους. Και μετά βγαίνουνε και μιλάνε για καταπάτηση δικαιωμάτων από τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος κτλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια φίλη μου που ήταν έγκυος και στη δουλειά της όλοι κάνανε τις «πάπιες» και κανένας δεν πήγαινε έξω για να καπνίσει. Γιατί να γεννηθεί αυτό το παιδί με πρόβλημα υγείας επειδή κάποιοι δεν έχουνε μυαλό στο κεφάλι τους; Ντροπή.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki