Monday 19 October 2009

Ξαναεφευρίσκοντας τον τροχό

Γονείς –και υποψήφιοι γονείς- όλου του κόσμου θα αγαλλιάσουν στο άκουσμα της είδησης ότι στο μέλλον ίσως δεν θα χρειάζεται πια να τρέχουν αγκομαχώντας πίσω από το ποδηλατάκι του γιού ή της κόρης τους, πασχίζοντας να του/της μάθουν ποδήλατο και τρέμοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν.
Μια αμερικανική εταιρία κατασκεύασε ένα επαναστατικό ποδήλατο, η μπροστινή ρόδα του οποίου διαθέτει ένα γυροσκοπικό σύστημα που αντιλαμβάνεται πότε το ποδήλατο αρχίσει να γέρνει ανησυχητικά και αμέσως ενεργοποιείται αυτομάτως για να ξανακεντράρει το ποδήλατο σε σχέση με το βάρος του παιδιού.
Ο καινοτομικός τροχός μπορεί να αντικαταστήσει τις γνωστές βοηθητικές πίσω μικρές ρόδες, χάρη στις οποίες ισορροπεί το παιδί αρχικά (τα δύσκολα αρχίζουν, για το ίδιο και το γονιό, όταν οι ροδίτσες βγαίνουν…).
Το νέο σύστημα (Gyrowheel) αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας της εταιρίας Gyrobike με έδρα την Καλιφόρνια και μπορεί να βρίσκεται στα ευρωπαϊκά καταστήματα το 2010.
Σύμφωνα με την εταιρία, είναι το μοναδικό προϊόν του είδους του παγκοσμίως και φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που μαθαίνουν ποδήλατο τα παιδιά. Το σύστημα Gyrowheel έχει τρία επίπεδα σταθεροποίησης (υψηλό, μεσαίο, χαμηλό), τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν διαδοχικά, καθώς το παιδί μαθαίνει να οδηγεί και να ισορροπεί καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου. 
Ο μπροστινός τροχός έχει ίδιο μέγεθος με έναν συμβατικό τροχό ποδηλάτου, όμως, αντί για ακτίνες, διαθέτει έναν πρόσθετο δίσκο που τροφοδοτείται από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ο οποίος περιστρέφεται ανεξάρτητα από την εξωτερική ρόδα. Καθώς ο εσωτερικός πρόσθετος τροχός επιταχύνει, δημιουργεί μια ισχυρή δύναμη που συγκρατεί όρθιο τον εξωτερικό τροχό. Έτσι, αν το ποδήλατο πάει να πέσει στην μια πλευρά, το γυροσκόπιο δημιουργεί μια αντισταθμιστική κλίση προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να εξισορροπούνται οι ασκούμενες δυνάμεις και τελικά η ρόδα να συγκρατείται στην όρθια θέση (και η καρδιά του μπαμπά να ξαναγυρίζει στην θέση της!).
Το σύστημα Gyrowheel μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί τελείως, οπότε η μπροστινή ρόδα συμπεριφέρεται ως απολύτως συμβατική. Σύμφωνα με την εταιρία, τα μέχρι τώρα τεστ έδειξαν ότι ένα μικρό παιδί, κατά μέσο όρο, χάρη στο νέο σύστημα, μπορεί να μάθει να ισορροπεί και να οδηγεί το ποδήλατό του μέσα σε μια μόλις ώρα. 

3 comments:

  1. Καλή σας μέρα.
    Ευχαριστούμε για την ανάγνωση του μπλογκ μας και σας ενημερώνουμε πως σας βάλαμε και link.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα. Πολύ ωραίο μπλογκ, χρήσιμο και ενδιαφέρον ακόμη και για μας που δεν έχουμε παιδιά!
    Αλλά αυτό με το ποδήλατο πολύ αμερικανιά το βρίσκω! Άμα δε γδάρεις και λίγο γόνατο, δε θα μάθεις ούτε ποδήλατο ούτε ότι τα αγαθά κόποις κτώνται.

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα :)
    Σαν να έχεις δίκιο Πέπε :)
    Απλά ενεημερώσαμε για τη νέα αμερικανιά :))

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki