Monday 5 October 2009

Ευάλωτες οι ηλικίες κάτω των 5 ετών στις δηλητηριάσεις

Όλα τα φάρμακα, τα εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα και τα είδη οικιακής χρήσης, πρέπει αφ΄ ενός να έχουν πώμα ασφαλείας, αφ΄ ετέρου να φυλάσσονται σε κλειδωμένα ντουλάπια.
 .
Ιδιαίτερα ευάλωτα στις δηλητηριάσεις είναι τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων (τηλ. 210-7793.777) το 79% των δηλητηριάσεων στις ηλικίες κάτω των 14 ετών συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών.
Όπως εξηγεί το Κέντρο, στις ηλικίες αυτές τα παιδιά έχουν μεγάλη περιέργεια, αλλά και άγνοια, γεγονός που επιβάλλει αυξημένη προσοχή από τους μεγάλους.
 
Το πρώτο μέτρο πρόληψης που πρέπει να πάρουν, είναι η σωστή φύλαξη των επικίνδυνων ουσιών: όλα τα φάρμακα, τα εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα και τα είδη οικιακής χρήσης, πρέπει αφ΄ ενός να έχουν πώμα ασφαλείας, αφ΄ ετέρου να φυλάσσονται σε κλειδωμένα ντουλάπια.  
Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ντουλάπι που να κλειδώνει, μπορούν να φυλάσσονται σε άλλους χώρους, όπως σε μία βαλίτσα που κλειδώνει.
Στις ηλικίες έως 5 ετών, συνηθέστερη αιτία δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση ειδών οικιακής χρήσης και ακολουθεί η κατανάλωση καλλυντικών και χημικών ουσιών. 
Είδη οικιακής χρήσης, καλλυντικά και χημικές ουσίες καταλαμβάνουν το 57% των δηλητηριάσεων στα νήπια.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki