Saturday 10 October 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Λέρος: Η ελευθερία είναι θεραπευτική

Οι μισοί από τους "ψυχικά ασθενείς" είναι αδιάγνωστοι. 
Έτσι λένε τα στοιχεία και οι αριθμοί.
Πολλοί είναι πεταμένοι από τους "δικούς τους" ανθρώπους στα ιδρύματα. Ψυχές στα αζήτητα, μπουκωμένες με φάρμακα, άνθρωποι φυτά χωρίς μια αγκαλιά, ένα λόγο τρυφερό και κυρίως χωρίς την αποδοχή μας.

Η Αγάπη είναι το φάρμακο. 
Η δική μας, η δική σας, της κοινωνίας όλης. 
Η Αγάπη.

 Ακολουθεί ένα Ντοκιμαντέρ για το παρελθόν και το παρόν του ψυχιατρείου της Λέρου, μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις πρώην και νυν εργαζομένων, αλλά και ασθενών. Βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2004 και προβλήθηκε σε πολλά άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σκηνοθεσία: Aντρέας Λουκάκος
Παραγωγή: Νορεντίν Μοκάσαμπι
Διεύθυνση Φωτογραφίας/Μονταζ: Στεφάν Κατάν 
 .
Προειδοποίηση: περιέχει σκηνές που ίσως σοκάρουν.

 






Το 1958, ιδρύθηκε στην Λέρο το κρατικό θεραπευτήριο ψυχοπαθών. Αυτή η ομάδα ανθρώπων δεν έτυχε ποτέ καλής μεταχείρισης από το "κοινωνικό κράτος" και η φιλοξενία τους στην Λέρο έμελλε να είναι άλλη μια αποθήκευση.

Τα έξοδα για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του χώρου με έμψυχο και μη υλικό, ήταν αμελητέα. Οι ασθενείς στεγάστηκαν σε ήδη υπάρχουσα υποδομή, των Ιταλών πρώην κατακτητών η οποία έχριζε ανακαίνισης. Τμήμα του αρχείου των ασθενών χάθηκε, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν ψυχασθενείς χωρίς ονόματα, ιστορικό και φάκελο. Τους ονόμασαν Άγνωστος 1, Άγνωστος 2, Άγνωστος 3, 4, 5... Το "προσωπικό" δεν ήταν παρά ντόπιοι, χωρίς νοσηλευτικές γνώσεις ή εκπαίδευση, με μόνο "εφόδιο" την προκατάληψη, απέναντι σε 1200 "καταραμένους". Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην χωματερή ψυχών της Λέρου ήταν τόσο πρωτόγονες και ψυχοφθόρες που δεν άργησαν να σημειωθούν οι πρώτοι θανάτοι, από λόγους υγείας ή αυτοκτονώντας.

Το θέμα εν τέλει διέρρευσε στον διεθνή τύπο. Τις επόμενες μέρες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες μίλησαν για το "βρώμικο μυστικό" της Ευρώπης που είχε καταχωνιαστεί στην Λέρο. Όπως είναι σύνηθες, η επικαιρότητα στην Ελλάδα ευαισθητοποιεί τους κάθε λογής φιλάνθρωπους, πολιτικούς, διανοούμενους, αριστερούς, δημοσιογράφους και λοιπούς μαϊντανούς άλλων ιδιοτήτων, οι οποίοι έσκισαν τα ρούχα τους από αγανάκτηση.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επέμβει χρηματοδοτώντας ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του ιδρύματος. Εκτός από τα βασικά εφόδια, θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα θεραπείας και επανένταξης των ψυχασθενών που βασίστηκε, όχι στον εγκλεισμό, αλλά στην ελευθερία κινήσεων. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς άτομα που θεωρούνταν "ανίατοι", επιστρέφουν ο ένας μετά τον άλλον στη ζωή.

Η ιστορία της Λέρου ίσως είχε ένα σχεδόν αίσιο τέλος, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τα ψυχιατρεία στην υπόλοιπη επικράτεια. Περίπου το 60% των έγκλειστων δεν είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις, αλλά άποροι, νοητικά υστερημένοι, πρώην αλκοολικοί και πρώην πόρνες, εξορισμένοι απ'τις οικογένειές τους και κρυμμένοι κάτω απ'το χαλί μιας κοινωνίας που δεν θέλει "λεκέδες" στην βιτρίνα της. Οι ψυχασθενείς, εκτός της προκατάληψης είναι δέκτες και της "φροντίδας" του κράτους απέναντι στο οποίο τελούν υπό κράτηση χωρίς κατηγορίες, χωρίς αντίλογο ή ανθρώπινα δικαιώματα. Παγιδευμένοι πρώτα απ'τους δικούς τους δαίμονες και συμπληρωματικά απ'τους φιλεύσπλαχνους, προμηνύουν την μοίρα όσων βρεθούν στον πάτο της τροφικής αλυσίδας του ανθρώπινου πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Κολυμπώ κόντρα στο στίγμα»
Δημοσίευση: 03-07-2009 13:40
Βίντεο-καταδίκη για τα ελληνικά ψυχιατρεία
Δημοσίευση: 02-07-2009 20:11
«Κόλαση» το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού το καλοκαίρι
Δημοσίευση: 02-06-2009 21:53
Η Θώδη και οι Αθλιοι των ΜΜΕ
Δημοσίευση: 06-05-2009 03:24
«Πυροτέχνημα» η έκτακτη χρηματοδότηση Αβραμόπουλου
Δημοσίευση: 04-03-2009 16:21
Με τη δίκη εργαζόμενου στο Ψυχιατρείο της Σούδας συνεχίζεται η υπόθεση του «κολαστηρίου»
Δημοσίευση: 13-02-2009 18:43
Κατάθλιψη: Η πιο διαδεδομένη ασθένεια στον κόσμο
Δημοσίευση: 11-02-2009 20:23

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki