Thursday 15 October 2009

Λασήθι: Σεμινάριο για γονείς

«Επικοινωνία στην οικογένεια»

Το τμήμα Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου πρόκειται να οργανώσει σεμινάριο ευαισθητοποίησης γονέων με τίτλο «Επικοινωνία στην οικογένεια» και προσκαλεί τους γονείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.
Η διαδικασία της ομάδας που θα γίνει έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να συναντηθούν με άλλους γονείς, να επικοινωνήσουν εμπειρίες, προβλήματα, συναισθήματα, απόψεις και λύσεις, να σκεφτούν και να εξερευνήσουν μαζί τα αίτια τόσο της δικής τους συμπεριφοράς όσο και των παιδιών τους αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη αυτογνωσία, κατανόηση και βελτιώνοντας τις σχέσεις στην Οικογένεια τους. Η ομάδα θα έχει βιωματικό χαρακτήρα (δεν πρόκειται για ομιλίες), δηλαδή τα μέλη θα συμμετέχουν ενεργητικά στην επεξεργασία των θεμάτων μέσα από συζητήσεις σε μικρές ομάδες και αναπαραστάσεις ρόλων και καθημερινών καταστάσεων. Γιαυτό το λόγο απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι η δέσμευση παρουσίας στις περισσότερες από τις συναντήσεις.
Προβλέπονται να γίνουν συνολικά εννέα δίωρες συναντήσεις με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα σε σταθερή ημέρα και ώρα. Τα θέματα που θα δουλευτούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων είναι εννέα.
Όσοι γονείς επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο) επικοινωνώντας με την Τριανταφυλλίδου Ιωάννα, Ψυχολόγο και συντονίστρια της ομάδας στο τηλ.28413 40377 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:30-14.30) μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2009. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εισαγωγή στην ομάδα.
Γνωριμία της ομάδας και εισαγωγή στον ομαδικό τρόπο εργασίας.
Επικοινωνία.
Στόχος της ενότητας είναι να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην επικοινωνία και να συζητήσουμε τρόπους που αυτή μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική και αληθινή.
Ενεργητική ακρόαση
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν στην ενεργητική ακρόαση, έναν τρόπο να «ακούμε» ουσιαστικά τον άλλο, ώστε να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα αυτών που μας λέει και να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας μαζί του.
Ανάγκες παιδιών
Θα συζητήσουμε για τα διαφορετικά στάδια εξέλιξης του παιδιού και θα επισημάνουμε τα πιο κρίσιμα ζητήματα που χρειάζεται να διαχειριστούμε σε καθένα από αυτά.
Ανάγκες γονιών
Τα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις προσωπικές προσδοκίες και ανάγκες που είχαν όσον αφορά στο γονεϊκό τους ρόλο και πώς αυτές τους επηρεάζουν στη συμπεριφορά τους.
Αυτοεκτίμηση
Θα συζητήσουμε σε μικρές ομάδες για τους παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση των άλλων, και ιδιαίτερα των παιδιών.
Συναισθήματα.
Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να διευκολύνει το κάθε μέλος να αντιληφθεί την προσωπική του στάση απέναντι στην αναγνώριση, αποδοχή και έκφραση των συναισθημάτων.
Επιβολή ορίων
Θα αναπαραστήσουμε με βιωματικές τεχνικές τους συνηθέστερους, μη αποτελεσματικούς τρόπους που χρησιμοποιούν οι γονείς για να επιβάλλουν τα όρια και θα διερευνήσουμε εναλλακτικούς και πιο βοηθητικούς.
Σύνθεση και κλείσιμο της ομάδας
Στην τελευταία συνάντηση θα γίνει ο απολογισμός του σεμιναρίου.


Ariadni's Blog….

1 comment:

  1. Θα βγει καποιο συμπερασμα γραπτο,μετα;
    Θα ηθελα αν υπαρξει,κι εγω ενα.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki