Monday 19 October 2009

Μικρόβιο σκότωσε 4 νεογνά

Τέσσερα νεογνά έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ύστερα από λοίμωξη με το παθογόνο μικρόβιο «σεράτια».

Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές μέρες, ενώ ακόμη και χθες τρία ακόμη νεογέννητα βρέθηκαν να είναι θετικά στο ίδιο μικρόβιο. Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε να διερευνηθεί το θέμα και κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου πραγματοποίησε εκ νέου έλεγχο στο νοσοκομείο.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, αυτήν τη στιγμή κανένα νεογνό δεν νοσεί από το «σεράτια», ενώ παρακολουθούνται προσεκτικά για εκδήλωση λοίμωξης και τα υπόλοιπα. Τρία νεογνά είναι φορείς του μικροβίου χωρίς να νοσούν κλινικά και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή.
Νοσηλεία
Με σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα νεογνά αυτά νοσηλεύονται σε ειδικό ξεχωριστό χώρο, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του μικροβίου. Το προσωπικό του νεογνολογικού τμήματος έχει ενημερωθεί από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου, ώστε να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα.

Η εκτίμηση των ειδικών του υπουργείου είναι ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ παρακολουθείται στενά για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέου περιστατικού. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, το πρόβλημα διαπιστώθηκε πριν από αρκετές μέρες όταν τέσσερα νεογνά είχαν παρουσιάσει βαριά σηπτική εικόνα εξαιτίας μικροβιαιμίας από το «σεράτια».
Παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής, τα νεογνά άφησαν, τελικά, την τελευταία τους πνοή.
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν επισκεφθεί τους χώρους του νεογνολογικού τμήματος και είχαν κρίνει ικανοποιητικά τα ήδη ληφθέντα μέτρα.
Κανόνες υγιεινής
Είχαν, ωστόσο, επισημάνει την αναγκαιότητα συστηματικής εφαρμογής κανόνων υγιεινής των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων, την απομόνωση των περιστατικών και τη φροντίδα των νεογνών που νοσούν ή είναι φορείς από αποκλειστικό προσωπικό.

Ανάλογο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν στο ίδιο νοσοκομείο. Πριν από περίπου δύο χρόνια, τέσσερα ακόμη παιδιά είχαν προσβληθεί από το ίδιο μικρόβιο και δύο είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.
Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Η «σεράτια μαρένσις» είναι ένα αναερόβιο μικρόβιο. Αναπτύσσεται χωρίς την παρουσία αέρα και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Ανθρωποι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα δεν κινδυνεύουν σε περίπτωση λοίμωξης.

Μεγάλος είναι, όμως, ο κίνδυνος σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ιδίως άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα νεογνά δεν έχουν αναπτύξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και η λοίμωξη μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα. Σταφυλόκοκκοι, γκραμ αρνητικά στελέχη, ψευδομονάδα, κλεμπσιέλα, πρωτέας, μύκητες και «σεράτια» αποτελούν ένα από τα πιο συχνά αίτια λοιμώξεων σε νοσηλευόμενα νεογνά ή τελειόμηνα.
Σε βρέφη ηλικίας ενός έως τριών μηνών οι λοιμώξεις οφείλονται σε παθογόνα όπως ο πνευμονόκοκκος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο αιμόφιλος, το κολοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Β, η λιστέρια και ο εντερόκοκκος.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki