Sunday 18 October 2009

Η Ουκρανέζα, η Άμμος και η συλλογική Μνήμη






Από αρκετούς διαδικτυακούς φίλους λαβαίνουμε αυτές τις μέρες στο e-mail του "Ίσκιου" μας την επισήμανση να δούμε ένα βίντεο στο YouTube, άκρως αξιοπρόσεκτο, όπως αποδεικνύεται. Πρόκειται για απόσπασμα από μιαν εκπομπή της ουκρανικής τηλεόρασης του σόου "Ουκρανία έχεις ταλέντο".

Όλη η Ουκρανία, αλλά και μέσω του βίντεο εκατομμύρια θεατές σε όλον τον κόσμο, είδαν την 24χρονη Kseniya Simonova να πραγματοποιεί ζωγραφική πάνω στην άμμο. Όλοι είδαν (κι εμείς τώρα) τη νεαρή κοπέλα να δημιουργεί, με διαδοχικές αμμένιες εικόνες, τις τρομακτικές απώλειες της χώρας της (20% του πληθυσμού!!!) κατά τη Γερμανική Επέλαση του 1941.

Όπως διαπιστώνετε κι εσείς στο παραπάνω βίντεο της εκπομπής, οι πρώτες εικόνες της Kseniya Simonova (που, εννοείται, επαξίως αρίστευσαν στο σόου, εισπράττοντας μάλιστα 80.000 λίρες) παρουσιάζουν δύο ανέμελους ανθρώπους σ' ένα παγκάκι. Στη συνέχεια εμφανίζονται τ' αεροπλάνα του Πολέμου και τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν. Ακολουθεί μια σκηνή χαράς μόλις μια γυναίκα φέρνει στη ζωή το μωρό της. Όμως η χαρά ξαναθλίβεται, όταν ο Πόλεμος σκοτώνει τον άντρα της, ώσπου η εικόνα τελικά παρουσιάζει τον Άγνωστο Ουκρανό Στρατιώτη.

Μετά την επιτυχία της, η Kseniya Simonova επέστρεψε στην κανονική της ζωή, ενώ τα 13.000.000 των Ουκρανών τηλεθεατών συγκλονίστηκαν και δάκρυσαν, όταν την άκουσαν να δηλώνει, ότι έλαβε μέρος στο σόου, για να μπορέσει να βοηθήσει ένα πολύ άρρωστο παιδί, που είχε ανάγκη εγχείρησης!!!

Όλο αυτό, αγαπητοί φίλοι, δεν θα μπορούσαμε να το αφήσουμε να προσπεράσει στα ψιλά. Η νεαρή Ουκρανέζα, μέσω της ροής και των σχημάτων της Άμμου, ευαισθητοποίησε, όχι μονάχα τη συλλογική Μνήμη της Χώρας της, αλλά έκρουσε και τις δικές μας σφαλισμένες πόρτες της Ψυχής!!! Την ευχαριστούμε που υπάρχει στο αχανές του Κόσμου!!!

π. Π.Κ.

4 comments:

  1. Άσε το είδα κι έκλαψα......

    ReplyDelete
  2. Άσε, άσε ...
    να είναι καλά το κορίτσι

    ReplyDelete
  3. συγκινηθηκα βραδιατικο.....Μπραβο της της κοπελας..απο πολλες αποψεις αλλα περισσοτερο για την κινηση να δωσει τα χρηματα για να βοηθησει ενα παιδι...
    Καλη βδομαδα να εχεις χαμομηλακι..

    ReplyDelete
  4. Καλή βδομάδα Black~Martini ...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki