Friday, 4 December 2009

Η Αγία Βαρβάρα, το Πυροβολικό και η «Βαρβαρίτσα»

Χρόνια Πολλά στις χαμομηλένιες 
που έχουν το όνομά της 😇

Προστατεύει τα χαμομηλάκια και τα φυλάει 
από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την βλογιά και άλλες.
Η Αγία Βαρβάρα, ήταν θυγατέρα του φανατικού εθνικού Διόσκουρου, που το μίσος του για τους Χριστιανούς  ήταν πολύ μεγάλο και τον οδηγούσε σε πράξεις εγκληματικές... 
... Ο πατέρας της τυφλωμένος από το μίσος του για τους χριστιανούς... αποφάσισε να αποκεφαλίσει με τα ίδια του τα χέρια την Βαρβάρα. Κατά την παράδοση, ενώ το ξίφος του πατέρα της έκοβε το κεφάλι της, η Θεία  Δίκη, με μορφή κεραυνού έκαψε τον άσπλαχνο πατέρα. 
Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό, συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού μας, κι έχουν ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα.
Η βαρβαρίτσα:  

Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη τό λεγαν «ΒΑΡΒΑΡΑ». 

Το έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία.
Στους Χριστιανούς η παρασκευή της «Βαρβάρας» καθιερώθηκε από  το εξής  περιστατικό.
Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε  συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο  σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. 
Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν.
Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της  να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται «ΒΑΡΒΑΡΑ» ή βαρβαρίτσα
Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας, (σιτάρι, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνη  και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά) 
Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 εως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούταν καλότυχος.

1 comment:

  1. τώρα μόλις είδα την ανάρτηση σου .έκανα μια σχετική ανάρτηση σήμερα .άλλα ομολογώ πως δεν ήξερα πολλά πράγματα από την ιστορία του εθίμου παρόλα αυτά .την φτιάχνω κάθε χρόνο και τα παιδιά μου την περιμένουν με αγάπη .ευχαριστώ για τις πληροφορίες

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki