Friday 25 December 2009

Tα δικά μας άχρηστα σε άλλους πιάνουν τόπο

Aντί να πετάξετε στα σκουπίδια αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, δώστε τα σε ομάδες ή οργανισμούς για να 
τα διαθέσουν σε όσους έχουν ανάγκη 



Μη κυβερνητικές οργανώσεις, οργανισμοί και αυτόνομες ομάδες λειτουργούν όλο το χρόνο, αλλά ειδικά αυτές τις γιορτινές ημέρες γίνονται σημείο αναφοράς της προσφοράς... Ορφανά παιδιά, άπορες οικογένειες, άστεγοι, πολύτεκνοι, εξαρτημένοι, μετανάστες, βρίσκουν σε αυτές τις ομάδες τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που για όλους εμάς είναι δεδομένη αυτές τις ημέρες...

   Τυχεροί οι πιτσιρικάδες! Βρήκαν ποδήλατα από το 
www.xariseto.gr
Τυχεροί οι πιτσιρικάδες! Βρήκαν ποδήλατα από το www.xariseto.gr

Οι περισσότερες έχουν βάση την Αθήνα, αλλά δρουν πανελλαδικά. Στο Διαδίκτυο, όπως στον ιστότοπο www.forfree.gr, οργανώνονται οι πιο δραστήριοι οργανισμοί στους οποίους μπορεί να δωρίσει κανείς αντικείμενα που δεν χρησιμοποιεί πια, αντί να τα πετάξει στα σκουπίδια. Η ευρηματική πρωτοβουλία του www.xariseto.gr ενθαρρύνει όλους όσους έχουν κάτι να χαρίσουν να το ανακοινώσουν στην ιστοσελίδα.
Ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχολεία όλης της χώρας, παιχνίδια σε νηπιαγωγεία, αλλά και αναπηρικά καροτσάκια σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα είναι μερικά από τα αντικείμενα που έχουν βρει «νέο σπίτι» μέσω του xariseto. Υποκαθιστώντας τη δυσκίνητη κρατική μηχανή, το site συχνά καλείται να δράσει εκεί που το κοινωνικό κράτος αδιαφορεί...
Η ομάδα πρώην τοξικομανών ΡΕΤΟ παραλαμβάνει οτιδήποτε, είτε λειτουργεί είτε όχι, και απασχολεί άτομα για επισκευές ή κατασκευές. Εχουν «μαγαζιά» με μεταχειρισμένα αντικείμενα/ έπιπλα, αλλά παραλαμβάνουν και από το σπίτι μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.ά.). Τηλέφωνο: 210 6625096.
Οι ξένοι της Νέας Μάκρης (Foreigners of Nea Makri) οργανώνουν παζάρι κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα σε περιοχές της ΒΑ Αττικής. Εκεί μπορεί κανείς να δωρίσει ή να αγοράσει αντικείμενα. (για περισσότερες πληροφορίες, e-mail foreignersinneamakri@yahoo.gr).
Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης λειτουργεί ήδη 17 χρόνια στην Ελλάδα, στο κέντρο της Αθήνας. Μοναδική πηγή εσόδων του είναι οι φίλοι του, οι δωρητές του, όσοι συμμετέχουν στα προγράμματά του, αλλά και σωματεία και οργανώσεις που το εμπιστεύονται, αλλά και το charity shop, το φιλανθρωπικό κατάστημα «δεύτερο χέρι», όπου πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και σε άριστη κατάσταση είδη δώρων, δίσκοι, CD, μικροαντικείμενα, βιβλία, έργα τέχνης, κοσμήματα, κ.ά. τα οποία έχουν προσφερθεί δωρεάν από τους φίλους. (τηλ. 210 3314334)
Στον συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «ο Σπόρος», που λειτουργεί στην οδό Σπύρου Τρικούπη 21 στα Εξάρχεια (τηλ. 2103801375. site: www.sporos.org), μπορεί κανείς να προσφέρει κυρίως ρούχα σε καλή κατάσταση και κάποια βιβλία, παπούτσια, βίντεο, μικρά παιχνίδια.
Η ΜΚΟ Praksis χρειάζεται πάντα φάρμακα για την κάλυψη αναγκών των πολυιατρείων της για μετανάστες, άστεγους και αναξιοπαθούντες. Δέχονται ακόμα και ανοιγμένα, χρησιμοποιημένα κουτιά φαρμάκων, αρκεί να έχουν ημερομηνία λήξης ένα χρονικό όριο πέραν του έτους. (τηλ. 210 5205200 ή στο http://www.praksis.gr
Το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα παιδικής προστασίας χρειάζεται βιβλία όλων των ηλικιών για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του. (τηλ. 210 4515387, http://www.xatzikiriakio.gr). 
Τη βοήθειά μας χρειάζονται και οι «γνωστές» οργανώσεις όπως η «Στέγη κακοποιημένων γυναικών» (τηλ. 210 8103496), ο Θεόφιλος για τις πολύτεκνες οικογένειες (τηλ. 210 8819397), το Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (τηλ. 210 5239465 και 210 5246516, e-mail: kyada@otenet.gr).
www.freecycle.org
Στην ίδια περίπου λογική κινείται και η ιστοσελίδα www.freecycle.org, η οποία λειτουργεί εθελοντικά για να προσφέρουμε και να ζητάμε πράγματα δωρεάν, με στόχο να μειωθεί ο όγκος των χρήσιμων αντικειμένων που... καταλήγουν στις χωματερές. Ο,τι αλλάζει χέρια μέσω του Freecycle είναι δωρεάν, νόμιμο και κατάλληλο για κάθε ηλικία.

M. ΨAPA - Γ. KAΛAΪTZOΓΛOY
έθνος

3 comments:

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
    Συγχαρητηρια για τη δημοσιευση σου!.
    Σευχαριστω !! Ειμαι κ'εγω στους αναγνωστες σου!:)
    :)

    ReplyDelete
  2. Χρόνια Πολλά Betty !!

    Χρόνια Πολλά και με ... μια Ανάσα :-)

    ReplyDelete
  3. 2 ΧΡΟΝΙΑ MPD CLUB! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!
    Τον Ιούνιο του 2010 μια μικρή ομάδα ανθρώπων βρεθήκαμε στο γραφείο του Βασίλη Μουντάκη.
    Μας είχε καλέσει για να μας ανακοινώσει μια ιδέα του, και απόφαση του, προκειμένου να την συζητήσουμε.
    Μας είπε ότι δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στην οικονομική κρίση, και πως έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας. Με σοβαρότητα μας δήλωσε ότι πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα εκπτωτικό portal στο διαδίκτυο προκειμένου να δοθεί ευκαιρία σε όσο γίνεται περισσότερους να επωφελούνται με σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες με κύρια στόχευση στην Υγεία, στην Γυναίκα και στο Παιδί.
    Η απόφαση όλων μας να στηρίξουμε και να εργαστούμε για τον σκοπό αυτό, υπήρξε ομόφωνη!
    Τις επόμενες μέρες καλέσαμε εκπρόσωπο της επιχείρησης STUDIO OF SILENCE για να μας ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης μας.
    Λίγες ώρες μετά το MPDCLUB.GR γεννήθηκε στο διαδίκτυο.
    Σε σύντομο χρονικό διάστημα χιλιάδες επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.
    Παράλληλα δεκάδες Ιατρικά κέντρα έκαναν εξαιρετικές προσφορές για τα μέλη και τους φίλους του MPDCLUB.
    Οι 298 πρώτοι επισκέπτες της ιστοσελίδας του MPDCLUB μας τον Ιούνιο του 2010, σήμερα, 2 χρόνια μετά έχουν γίνει περισσότεροι από 1.500.000
    Το έργο μας αναγνωρίστηκε από Δήμους της Αττικής οι οποίοι συμπαραστάθηκαν και οργάνωσαν μαζί μας εκδηλώσεις.
    Τους ευχαριστούμε πολύ.
    Στην πορεία μας μέχρι σήμερα καταγράφουμε πολλές εκδηλώσεις, για την Γυναίκα, το Παιδί, την Προσφορά εργασίας, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με αγάπη για τον συνάνθρωπο μας, και με αφοσίωση στην προσφορά.
    Σας ευχαριστούμε όλους όσους μας αγκαλιάσατε, και υποσχόμαστε πολλά περισσότερα.

    Σύντομα το διαδικτυακό ραδιόφωνο του MPDCLUB θα αρχίσει τις ζωντανές εκπομπές του με μουσική συνεντεύξεις, μεγάλες προσφορές και πολλές άλλες ευχάριστες εκπλήξεις.

    Ετοιμάζουμε εκδηλώσεις, που θα συζητηθούν και φυσικά δεν ξεχνάμε τους άνεργους στους οποίους έχουμε πάντα μια πόρτα ανοιχτή αν θελήσουν να γίνουν συνεργάτες μας.
    Σας ευχαριστούμε πολύ.
    Οι άνθρωποι του MPDCLUB.GR
    Αναρτήθηκε από MPD στις 12:48 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki