Thursday 17 May 2007

Ο Προμηθέας και η αγάπη του για τον άνθρωπο. Προμηθεύς Πυρφόρος - Προμηθεύς Δεσμώτης

Βλέποντας την κατάντια του ανθρώπινου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση, ο Προμηθέας αποφασίζει να του χαρίσει τη φωτιά. Έτσι, επισκεπτόμενος το εργαστήρι του Ήφαιστου, τοποθετεί τη φωτιά σε ένα κούφιο καλάμι και τη δίνει κρυφά στους ανθρώπους.
Ως τόπος παράδοσης της φωτιάς αναφέρεται η πόλη Σικυώνα της Πελοποννήσου.

Ο Προμηθέας έμαθε τους ανθρώπους να χειρίζονται τη φωτιά, να δημιουργούν εργαλεία και τους έμαθε τις Επιστήμες (που έκλεψε από την Αθηνά) και τα Γράμματα. 
Για να γλυτώσει την ανθρωπότητα από το μένος των θεών, την έμαθε να τους λατρεύει και να τους κάνει θυσίες.

περισσότερα... 
και εδώ...

2 comments:

  1. Ξέρεις γλυκιά μου έχω έναν εγγονό φαινόμενο που στα 5 1/2 χρόνια του λατρεύει τη Μυθολογία και μπορεί να σου διηγηθεί για το Περσέα, τον Ηρακλή, τη Μέδουσα, τον Ιάσονα και ότι μπορείς να φανταστείς.Του έχω αγοράσει ότι βιβλίο εικονογραφημένο υπάρχει για τη Μυθολογία και όταν πήγα Κρήτη του έφερα απο το μουσείο τπο επίσημο βιβλίο του για το χώρο της Κνωσσού με την σιγουριά οτι δεν θα το κοιτάξει καν.Το πήρε παραμάσχαλα και το πήγε στο σχολείο του και το κουβαλούσε κάθε μέρα για να του διαβάζουν τι γράφει.Νομίζω οτι δεν υπάρχει ωραιώτερο κείμενο να διαβάζει ένα παιδί σαν ιστορία και παραμύθι απο την Ελληνική Μυθολογία!Καλημέρα και καλόΣΚ.

    ReplyDelete
  2. Φιλάκια πολλά στο πανέξυπνο χαμομηλάκι σας :)
    Ο πλούτος της μυθολογίας μας είναι πράγματι αστείρευτος :)
    Να έχετε ένα Καλό και παραγωγικό Σαββατοκύριακο
    με αγάπη
    το χαμομηλάκι

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki