Tuesday 9 February 2010

Δείχνουν στα παιδιά πώς να προλάβουν την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση προλαμβάνεται κατά την παιδική ηλικία, διαπίστωσαν Ιταλοί ερευνητές. Και εφάρμοσαν σε παιδιά του δημοτικού ένα πρόγραμμα με το οποίο έμαθαν παίζοντας πώς να διορθώσουν τη διατροφή τους, ώστε να λαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου και να μην κινδυνεύουν δεκαετίες αργότερα από την οστεοπόρωση.
«Αν αυξήσουμε κατά 10% την υψηλότερη οστική μάζα, την οποία έχουμε όταν είμαστε περίπου στα 25 μας και είναι η μεγαλύτερη ποσότητα οστικής μάζας που θα έχουμε ποτέ, μειώνουμε κατά 50% τον κίνδυνο του κατάγματος σε προχωρημένη ηλικία», εξηγεί η Μαρία Λουίζα Μπράντι, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και Νόσων του Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
«Και τα κορίτσια, από τα 12 έως τα 14 τους, συσσωρεύουν το οστικό υλικό που θα χάσουν μέσα στα 30 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση». Έτσι το ίδρυμα Φίρμο-Ραφαέλα Μπετσάλι, του οποίου η δρ Μπράντι είναι πρόεδρος, δοκίμασε στη Φλωρεντία σε 300 μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ δημοτικού ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κύριος Κόκαλος
Με τη βοήθεια του Μr Βone, του κ. Κόκαλου (το σκίτσο αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του προγράμματος), οι μαθητές καθοδηγήθηκαν ώστε να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης και συνεπώς της κατανάλωσης των κατάλληλων ποσοτήτων ασβεστίου στη διατροφή τους, καθώς και της φυσικής δραστηριότητας, η οποία είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας για την υγεία των οστών.
«Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά ένα καλό μέλλον για τα οστά τους», λέει η δρ Μπράντι, «αρκούν δύο φλιτζάνια γάλα και ένα καλό κομμάτι παρμεζάνα την ημέρα. Οι έφηβοι πρέπει να αυξήσουν τις δόσεις». 

tanea

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki