Saturday 13 March 2010

Διπλασιάστηκαν οι νέοι που παίρνουν ναρκωτικά

Δραματικές προειδοποιήσεις βουλευτών
Νέοι οδηγούν μεθυσμένοι, ενώ κάνουν χρήση κάνναβης και κοκαΐνης

ΑΝΗΣΥΧΙΑ
Για τις νόμιμες ουσίες εξάρτησης
Η Επιτροπή για την Εγκληματικότητα της Βουλής εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατακόρυφη αύξηση στη χρήση ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών από τους νέους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Θωμά σημείωσε ότι έχουν διπλασιαστεί οι νέοι που λαμβάνουν ναρκωτικά και άλλες ουσίες, τα τελευταία τρία χρόνια. Αναφέρθηκε σε έρευνα του κέντρου τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, στην οποία ρωτήθηκαν 10 χιλιάδες οικογένειες και έδωσαν απαντήσεις 3.500 οικογένειες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι μεταξύ 15 έως και 24 ετών καπνίζουν από ποσοστό 35% το 2006 σε ποσοστό 43% το 2009.
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε από το 50% στο 63%, και η χρήση κάνναβης από το 7% στο 14,5%.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι βάσει των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί από το 2006 μέχρι την πρόσφατη έρευνα του 2009, αποδεικνύεται ότι υπάρχει διπλασιασμός των νέων παιδιών ηλικίας 15 έως 24 ετών, που κάνουν χρήση νομίμων ουσιών εξάρτησης, δηλαδή καπνού και αλκοόλ, των νέων που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, που κάνουν συστηματική χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης και ιδιαίτερα κάνναβης και κοκαΐνης.
«Έχουμε, επίσης, εκφράσει την ιδιαίτερη ανησυχία μας και για άλλες νόμιμες ουσίες εξάρτησης, οι οποίες έχουν αρχίσει να διαδίδονται και στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια», είπε αναφερόμενος σε ψυχοδραστικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται με συνταγή από τα φαρμακεία, στις αναβολικές ουσίες που χορηγούνται ιδιαίτερα στα παιδιά τα οποία αθλούνται, όπως και σε διεγερτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αδυνατίσματος.
«Έχουμε επισημάνει την ανάγκη και οι ουσίες αυτές να συμπεριληφθούν στα διάφορα προγράμματα αγωγής υγείας, ώστε τα παιδιά μας ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία να ενημερώνονται έγκαιρα και σωστά για τις αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλες αυτές οι ουσίες πάνω στη ζωή τους», πρόσθεσε.

Αύξηση ποτού-καπνού
Σε ερώτηση για το ποσοστό των νέων που εμπλέκονται στις ουσίες, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως το ποσοστό των νέων που κάνει χρήση καπνού έχει αυξηθεί από το 35% που ήταν το 2006, στο 43% το 2009.
«Τα νέα παιδιά ηλικίας 15 με 24 που κάνουν χρήση αλκοόλ έχει αυξηθεί από το 50% περίπου το 2006 στο 63% το 2009. Όσον αφορά τη χρήση κάνναβης το ποσοστό έχει αυξηθεί, έχει διπλασιαστεί από το 7% που ήταν το 2006 στο 14,5% το 2009».
Όλα αυτά, είπε ο κ. Μητσόπουλος, είναι στοιχεία τα οποία δημιουργούν πάρα πολύ σοβαρό προβληματισμό, ως προς τα μέτρα αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων προγραμμάτων που εφαρμόζονται στα παιδιά σχολικής ηλικίας και συμπλήρωσε, «εμείς σήμερα έχουμε προχωρήσει καταγγέλλοντας την έλλειψη ενός συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους».
Ένα πράγμα, συνέχισε, το οποίο έχει αναδειχθεί από όλες τις πλευρές, από όλες τις πτέρυγες, από όλους τους βουλευτές είναι η έλλειψη συντονισμού από τους εκπροσώπους του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου.
«Αναμένουμε έναν καλύτερο συντονισμό των διαφόρων εμπλεκομένων υπηρεσιών και έχουμε ζητήσει για το σκοπό αυτό την προσωπική παρουσία σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής του Υπουργού Υγείας, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου. Υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Υπάρχουν αναφορές ότι η εμπλοκή του Υπουργού Υγείας και του Υπουργείου Υγείας δεν είναι στον επιθυμητό βαθμό και θέλουμε με την παρουσία του Υπουργού να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς συντονισμού, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά», κατέληξε.
SigmaLive 11/03/2010 

1 comment:

  1. Είναι χαρά μου (Το χαμομηλάκι) να βρίσκεται μέσα στο blog **astrofegia** με το όμορφο του banner.Θα χαρώ αν έχω και εγώ την φιλοξενεία σας.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki