Wednesday 5 March 2008

Διακοσμώντας το παιδικό δωμάτιο

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου θα πρέπει να είναι μια διαδικασία συναρπαστική και διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας, φυσικά.
Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου όταν σχεδιάζετε ή διακοσμείτε ένα παιδικό δωμάτιο είναι να συμφωνεί ο διάκοσμος με την ηλικία του παιδιού σας. 
Δεν θα θέλατε να διακοσμήσετε το δωμάτιο της 3χρονης κόρης σας στο ίδιο στυλ με το δωμάτιο της 12χρονης κόρης σας, σωστά; 
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αναδιακοσμείτε τα δωμάτια τους κάθε ένα ή δυο χρόνια. Σημαίνει όμως, πως πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο το οποίο θα αντικατοπτρίζει την ηλικία του παιδιού σας και ο διάκοσμος του δωματίου του θα εξελίσσεται παράλληλα με εκείνο.

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει η διακόσμηση του παιδικού δωματίου πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.
Πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να καταλάβετε ποια χρώματα αρέσουν στο παιδί σας. Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό σε ηλικία, δώστε του ένα κουτί με ξυλομπογιές και αφήστε το να διαλέξει το αγαπημένο του χρώμα. 

Χρησιμοποιήστε αυτά τα χρώματα ως πηγή έμπνευσης για τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε στο διάκοσμο του δωματίου του. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σας πουν ποια χρώματα προτιμούν και μαζί να συζητήσετε τις επιλογές που σας δίνονται.

Μην επιβάλλετε το δικό σας στυλ και τις δικές σας χρωματικές προτιμήσεις στα παιδιά. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δική τους προσωπικότητα και το δωμάτιό τους είναι μια προέκταση αυτής (εάν, βέβαια, επιμένουν για ένα ολόμαυρο δωμάτιο στο οποίο θα υπάρχουν παντού αφίσες του Μέρυλιν Μάνσον, είναι φυσικό να μην το δεχτείτε).

Ακολουθήστε τη μέση οδό, θέστε κάποια όρια στις επιλογές των παιδιών σας, αλλά μην το παρακάνετε! 
Δώστε τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους ιδιαίτερο χώρο μέσα στο σπίτι τον οποίο και θα αισθάνονται πραγματικά δικό τους και θα τον απολαμβάνουν κάθε μέρα που περνά.

Όταν θα έρθει η ώρα να βάψετε το δωμάτιο του παιδιού σας χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας (ρωτήστε και το παιδί σας για να πάρετε ιδέες) καθώς οι επιλογές που σας δίνονται για τους τοίχους είναι πάμπολλες…ανοιχτόχρωμες και ξεκούραστες γήινες αποχρώσεις ή πολύχρωμα σχέδια τα οποία σαν άλλες τοιχογραφίες θα ζωντανέψουν τα όνειρα των παιδιών σας, όλα είναι στη διάθεσή σας! 

Επίσης, το ντεκουπάζ (τεχνική της επικόλλησης αντικειμένων που κόβουμε, κυρίως από χαρτί, πάνω σε άλλα) για παράδειγμα είναι μια ακόμη διακοσμητική τεχνική η οποία θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πραγματικά μαγικό παιδικό δωμάτιο! Όσον αφορά στα θέματα που μπορείτε να επιλέξετε για τα έπιπλα του παιδικού δωματίου, μερικές επιλογές θα μπορούσαν να είναι οι εξής: για το κοριτσάκι σας, έπιπλα χαριτωμένα με πεταλούδες και μελισσούλες, κομψά σε στυλ γαλλικής εξοχής ή ρομαντικά με ένα θέμα εμπνευσμένο από κάποια πριγκίπισσα, για το αγοράκι σας, κάποιο ηρωικό θέμα εμπνευσμένο από τους πυροσβέστες για παράδειγμα, με ένα πυροσβεστικό όχημα για διώροφο κρεβάτι ή αντίστοιχα κάποιο ρομαντικό θέμα που θα τον κάνει να αισθάνεται ο ιππότης ή ο βασιλιάς του παραμυθιού…και του δωματίου του! 
Μπορείτε να βρείτε στην αγορά πολλά από αυτά τα θεματικά έπιπλα ή μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε κάποια από αυτά μόνοι σας. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, εμπνευστείτε από τον κόσμο των παιδιών, νιώστε για λίγο παιδί και τότε σίγουρα θα δημιουργήσετε ένα παιδικό δωμάτιο τόσο ξεχωριστό όσο και το παιδί σας!

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki