Saturday 10 April 2010

Στην κόψη του ξυραφιού το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα

Με τα… ψέματα συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων στην Κόνιτσα, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενεί ανήλικους οικονομικούς μετανάστες στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.
Τα οικονομικά προβλήματα που πριν λίγους μήνες οδήγησαν δεκάδες ανήλικους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη στέγη του Κέντρου και να ξεκινήσουν με τα πόδια για τα Γιάννινα, όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, λόγω της αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στις...τυπικές του υποχρεώσεις, ελέω και της γνωστής ελληνικής γραφειοκρατίας που προβάλλει συνεχώς εμπόδια.
Εκτός από τα χρήματα που δόθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην έναρξη του προγράμματος που χρηματοδοτείται θεωρητικά από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προσφύγων, στη συνέχεια ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση, τόσο για την καταβολή της μισθοδοσίας, όσο και για την διατροφή των παιδιών που φιλοξενούνται.
Τα χρήματα που αφορούν την λειτουργία του Κέντρου κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2009 έχουν «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αρνείται να εγκρίνει τιμολόγια προγενέστερα της προγραμματικής σύμβασης.

Μετά την φυγή των ανήλικων πριν λίγους μήνες, αναζητήθηκε διαφορετική φόρμουλα και έπειτα από διαβουλεύσεις με το υπουργείο εκπονήθηκε νέα προγραμματική σύμβαση, αλλά και τα χρήματα αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμη στα χέρια των υπευθύνων του Κέντρου.

Η μία προγραμματική σύμβαση που έχει εγκριθεί ανέρχεται σε 126.000 ευρώ και αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ έχει υπογραφεί μία ακόμη ύψους 120.000 ευρώ για την τροφοδοσία του Κέντρου.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Χρήστος Φασούλης πέρασε πριν 15 ημέρες για μια ακόμη φορά το κατώφλι του υπουργείου Υγείας και ζήτησε από την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τους συνεργάτες της να βρουν φόρμουλα για να παρακαμφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Κέντρου. Κάτι τέτοιο, όμως, ακόμη δεν έχει συμβεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμη και για παλαιότερα τιμολόγια δεν έχει καταβληθεί το συνολικό ποσό, καθώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αρκεί ο έλεγχος που έγινε από τον Επίτροπο στα Γιάννινα και θέλει να συστήσει νέα τριμελή επιτροπή για να εξετάσει εκ νέου τα τιμολόγια.

Ο κ. Φασούλης δεν έκρυψε την πικρία του για το ότι η θητεία του ολοκληρώνεται και αντικαθίσταται σε λίγες ημέρες, χωρίς να έχει καταφέρει να βάλει το ίδρυμα να δουλέψει σωστά.

Στο ερώτημα πως συντηρείται αυτή τη στιγμή το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα, από τη στιγμή που έχει διακοπεί η χρηματοδότηση, ο κ. Φασούλης είπε πως κάποιες αγορές έχουν γίνει με ένα ποσό 50.000 ευρώ περίπου που διατέθηκε από τα κρατικά λαχεία. Δυστυχώς, όμως και αυτά έχουν τελειώσει και ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους προμηθευτές, καθώς σφραγίζονται οι επιταγές τους.

Πηγή
Ελευθερία.

Epirus-Ellas 07/04/2010

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki